| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Bezlepková dieta, celiakie

Soutěžte o vstupenky na Trvalky Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře

Fenomenální autorská dvojice se poprvé představí v O2 areně, a oslaví tak se svými malými i velkými fanoušky už 50 let své spolupráce.

  (?)
 Názory 110 z 19225  [Dalších 19215 >>]
luci_hron 154428
24.7.2017 22:20:09
Dobrý večer, znáte prosím nějakého nutričního poradce, který se věnuje diabetu? Děkuji
Buchli 121873
13.6.2017 15:06:16
A s tím ovsem - někteří lidi nemůžou ani oves, protože obsahuje bílkoviny podobné lepku. Avenin myslím. No a pak nepomůžou ani bezlepkové vločky.
S lepkem je to hodně složitý a vědci nejsou jednotní. Mluví se o celiakii (ta je jasná), ale i o alergii, intoleranci lepku atd. Jasné je, že jsou lidi, u kterých sice není prokázána celiakie, ale bezlepková strava odstraní nebo aspoň zmírní jejich obtíže.
Kopřiva Dvoudomá 34182
13.6.2017 14:55:20
Přesně.
Anadar 27930
13.6.2017 14:48:56
Paní redaktorce unikla skutečnost,že zdánlivě bezlepkové věci mohou být občas znečištěny lepkem,tedy je potřeba jejich jednoznačnou bezlepkovost deklarovat a tak to přičetla na vrub tomu,že je teď kde co bezlepkové,to mi na článku vadilo taky .
Nicméně v MF Dnes bylo poukázáno na to,že různé BL výrobky mohou mít celkem neblahé složení a nahrazovat jimi lepkové jen kvůli módnímu trendu není nejlepší nápad-viz třeba jako nízkotučné sladké jogurty nahrazují plnohodnotné jogurty.

BL výrobky jsou drahé nejen kvůli tomu,že výrobci zavětřili dobrý kšeft,aletaky kvůli tomu,že deklarovat něco jako BL není jen tak.Odstranit všechny lepkové příměsi nebo zajistit,aby se do výrobků nedostaly není jednoduché. Proto se to jaksi prodražuje.
Třeba oves je přirozeně belepkový,ale jak je to obilnina,není šance zabránit tomu,aby v ovesném poli nerostly občas pšeničné nebo žitné klásky,které oves znehodnotí.
withep 93862
13.6.2017 14:35:52
Zajímalo by mě, kolik takových lidí doopravdy je - těch, co kupují bezlepkové potraviny (polotovary nebo hotové výrobky, nemyslím jáhly, rýži apod.) proto, že se mylně domnívají, že jsou zdravější, a ne že lepek jíst nesmí. Pokud někdo trochu informovaný dbá na zdravou stravu, polotovarům a hotovým jídlům se vyhýbá bez ohledu na to, jak je na tom s lepkem.
iiiiiiiiii 69750
13.6.2017 14:06:12
Také doma používáme spíš přirozeně bzp. potraviny, například až kvůli celiakii jsem zjistila, jak je dobrá pohanka a jáhly.
Pečivo kupujeme jen občas, moc nám nechutná, snad jedině od Schäru jsem jedla fakt dobrý chléb.
Ale ten článek byl opravdu o ničem, maximálně tak k naštvání jedné celiatičky, mě ~:-D.
iiiiiiiiii 69750
13.6.2017 14:02:27
Trefila jste to přesně.
Jsem celiak a ten článek se mě dost dotkl. Vadila mi ta bombastická upoutávka na titulce, kvůli které jsem si noviny koupila "Test potravin bez lepku" - výsledkem testu bylo to, že jsou vlastně hrozné, drahé, nezdravé. To mě fakt potěšilo. Co tím autorka článku chtěla přesně říct? Celiak si moc vybírat nemůže...

Kolik z těch 10% populace musí bzl. dodržovat ze zdravotních důvodů? Podle mé lékařky přibývá lidí i v důchodovém věku, kteří se po letech nejrůznějších zdr. potíží nechali vyšetřit a byla u nich celiakie potvrzena. Těch lidí je prý docela dost. Vidím to i ve svém okolí.
Buchli 121873
13.6.2017 13:48:59
Taky bych očekávala zlevnění. Každopádně, takové články lidi, co prostě musejí jíst bez lepku, leda naštvou. Ne všichni to dělají z plezíru. Sama jsem zastánce přirozeně bezlepkového vaření a výrobky moc nekupuju, ani pečicí směsi, spíš jednodruhové mouky.
Bouřka 7675
13.6.2017 13:48:04
Celé mi to přijde poněkud mimo. Předpokládala bych, že lidé, kteří se stravují bezlepkově pouze kvůli tomu, že věří, že je to zdravější nebo protože je to prostě módní trend, budou svoji stravu stavět hlavně na přirozeně bezlepkových věcech. Pak se v průměru asi opravdu může jednat o zdravější stravování ve srovnání s nějakou běžnou skladbou jídelníčku, protože člověka to nutí hodně přemýšlet nad jídlem.
Bezlepkové náhražky jsou primárně určeny lidem, kteří lepek nemůžou ze zdravotních důvodů. A jako hlavní přínos bych viděla to, že to ulehčuje stravování (pečivo) nebo si můžou dopřát něco, co má majorita (zejména sladkosti a spol.), což je dobré zejména u dětí. A že pro dosažení efektu je třeba zaplatit daň v podobě mnoha pomocných látek je asi jasné každému, kdo se kdy kouknul na etiketu. Tyhle náhražky jsou hlavně o zjednodušení situace, a ne o zdraví. Symbol přeškrtnutého klasu vnímám hlavně jako informaci pro postižené, živě si pamatuju 80. léta, kdy se muselo složitě zkoumat, co lze a nelze.
Nevím detailně, o co se jedná, ale vzít si např. složení bezlepkového pečiva a senzacechtivě poukazovat na to, že složení není výživově nejideálnější, mi přijde jako rána pod pás pro celiakáře a další, kteří nemají volbu. A moc nevěřím, že by si to kupovali davy těch, co jedou na gluten free pouze z důvody volby, chuťově to není žádná hitparáda a cena je nemalá.
Lassiesevrací 134328
13.6.2017 13:28:12
Syn není celiak, ale má vážné onemocnění střev. Lepek jsme výrazně omezili, ale nejsme striktní. Bzl potraviny tedy znám. Článek v mf jsem četla a taky mi přišel podivný.

Nicméně...znáš fb skupinu bezlepkové recepty? Tam jsou prima jídla a je to dobrá inspirace.
 Názory 110 z 19225  [Dalších 19215 >>]


(C) 1999-2016 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.