| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Štítná žláza a její nemoci

  (?)
 Názory 110 z 2436  [Dalších 2426 >>]
1kulička 119729
29.5.2018 15:50:08
Ahoj, já si zpětně uvědomila, kdy mi lékaři snížili dávky a pak nová lékařka ještě víc. Brávala jsem 150ug a teď mám mít 88ug. Už je to pár let, ty změny jsou pomalé a ze začátku nenápadné, ale vlatsně od té doby přibírám (a kdysi to bylo 10kg za 3 měsíce) pořád i přes všechny snahy - maximálně když jím extra dietně tak nepřiberu, ale prostě nehubnu.
V lednu jsem si teda sma navýšila a poměrně rychle jsem viděla zlepšení - hlavně teda s těmi náladami a únavou a přestaly mě bolet šlachy (ne že by se úpně vyléčili ale velký pokrok). Teď teda bych možná ještě potřebovala navýšit, mám toho hodně v práci a velký stres. Měla jsem nějaké srdeční arytmie a i to mě přešlo, takže rozhodně se k původní dávce nevrátím. Na endo mi lékařka nic neřekla, že by bylo vidět, že moc hormonu - výsledky v normě.
Imunolog se zlobil, že nám (mě a dcerám) dává moc nízké dávky, že nám může dávat zcela bezpečně mnohem vyšší, že TSH má normu dost širokou a u autoimunitních zánětů je žádoucí, aby byl co nejnižší. Prý máme změnit lékařku... no ale v Praze je všude natřískáno, čekací doby půl roku a já jsem ráda, že k ní můžeme všechny najednou....dceři navyšuje dle mého přání (je obézní), takže si myslím, že ty tabulky tak přísné nejsou. Prostě lékaře popros, že to vyzkoušíte, jestli se budeš cítit lépe. Mě vždy vyhověla, ale teĎ jsem se nechtěla dohadovat (mám nervy nadranc) a navýšila sama. Není to teda košér, ale minimálně 2 lékaři mi už řekli, že si dávky může pacient upravovat dle svých pocitů, ročního období atak.
LoraX a klučičí banda 24327
29.5.2018 12:45:03
Mapat, OK, takže ber jen tu osobní zkušenost, že i normální dávku může tělo pociťovat jako nepohodlnou. Prostě když mám 2,5 nebo víc, cítím to a není mi dobře. Vlastně je mi optimálně na 0,5. Jestli jsi předtím měla hladinu nedetekovatelnou, pak je nutnost snížování zřejmá. Pokud se chtějí dostat někam na 3-4, tak by se ale dalo pochopit, že bys cítila nepohodlí, únavu, depresi. ~d~ Tělo se asi někomu adaptuje, nicméně původně jsem měla TSH kolem 14, bylo mi odporně a když se jen zlomek příznaků vrací, nenechám to být a zvyšujeme dávku. Už od 6 výš mívám kvalitní zimnice, takže to poznám velmi přesně.
Mapat 109192
29.5.2018 11:51:55
Já se ale neptám na to, jestli můžu hormony vysadit, ptám se, jak řešit průvodní jevy při změně dávkování.
Přirovnání k inzulínu není úplně trefné, konec konců diabetikovi můžu inzulín snižovat velmi dobře, pokud to reaguje na jeho změnu životosprávy. A snížení bude jen přínosné.

Jinak cílem není snižovat dávkování Euthyroxu k nule, a ne, fakt si nemyslím, že mi štítka znovu doroste~j~. Ale po léčbě karcionumu je dávkování nasazené vysoko, aby se zabránilo dalšímu bujení a ty vysoké dávky pak zase nepříznivě působí na řídnutí kostí. Takže se postupně během let, pokud nejsou známky remise bujení, dávky snižují, aby nebyly nastavené zbytečně vysoko a organismus se nějak postupně adaptuje.

LoraX a klučičí banda 24327
29.5.2018 10:46:42
Mapat, jestli jsi bez štítné žlázy, tak ty hormony jíst musíš, ona ti nedoroste. ~d~ ~;) Takže NENÍ cílem dávku snižovat za každou cenu (to je jako kdybys chtěla diabetikovi snižovat inzulín), je cílem mít hodnoty OK a cítit se slušně. Mně třeba nevyhovují TSH nad 2, potřebuju ho mít cca 0,5-1 a pak jakž takž funguju (autoimunní thyreoiditis, štítku mi skoro "sežraly" protilátky, začínala jsem před 15 lety s mírnou strumou). Aktuálně beru 800 týdně (100-150 denně) a je to akorát, a to štítku mám.
Li. 14175
29.5.2018 10:39:15
U mě je to únava, podrážděnost (špatná nálada), nespavost, bušení srdce... Cyklus je zatím také celkem v normě.

Být tebou, tak se o tom poradím s doktorkou. Nejen s endokrinoložkou, ale i s gynekoložkou, popř. i s obvoďačkou. Snad přijdou na to, co ti je. Hele, že mám potíže se štítnou žlázou, odhalila moje doktorka na očním. Dala si několik příznaků dohromady a poslala mě na endokrinologii. Tam se sice smáli, pak ale udělali testy a už jsem u nich zůstala. Prostě měla pravdu.
Mapat 109192
29.5.2018 9:36:46
Mám obavu, že v tomto ohledu jsou všichni endokrinologové stejní, oni prostě vidí ty své tabulky, a to je pro ně ukazatel. Na jednu stranu se jim nedivím, laboratorní výsledky jsou exaktní ukazatel, zatímco únava, deprese, zvyšování váhy jsou hůře měřitelné a mohou mít spoustu dalších příčin a lékař vlastně ani sám neví, jak pomoci, i kdyby nakrásně pacientovi jeho potíže věřil (což teda většinou nevěří, o to hůř se pacient cítí).

Moje lékařka má velice solidní pověst, nemám za koho jiného ji vyměnit, reference na ostatní lékaře jsou jen horší. Nejsem si jistá, zda návrat k vyšším dávkám hormonu je řešením, i kdyby to asi pomohlo s mými aktuálními stavy. Mám za to, že cílem léčby je tu dávku hormonu snižovat, tělo se má postupně adaptovat, protože ta vyšší hladina je zase riziková kvůli osteoporóze.

Li: na premenopauzu jsem také myslela, věk už na to pomalu mám. Jak se to pozná, testuje se hladina ženských hormonů? Cyklus mám zatím přesný jak hodinky.
Li. 14175
29.5.2018 8:18:40
Popíšu vlastní zkušenost: nemám štítnou žlázu, dlabu hormony. Jsem hodně unavená, bez nálady, začala jsem přibírat kolem pasu. Nedávno jsem byla na kontrole a zmínila se o tom. Doktorka udělala velmi podrobné testy krve a potom mi řekla to, co mi měla dojít samotné: hormony štítné žlázy jsou v pořádku, ale v 50ti letech mi začal přechod. Netuším, kolik je ti let, ale někdo do toho prý spadne už po 40cítce.
Pam-pela 97353
29.5.2018 0:19:48
Nevim, co poradit, endokrinologove jsou vzacni, ale ja bych hledala nejakeho, co tohle volani, ze se mi nezije dobre, uslysi. Protoze ten, kdo nema sz, je uz oroste na substituci zavisly. A je fajn, ze existuje ta moznost umelych hormonu, jenze ten hormonalni system je jako orchestr, clovek sahne na jedno a ovlivni ho cely. Nedala vych se odbyt, zvlast pokud je clovek mlady a ma zivot pred sebou, deti....manzela. Vzpominam na to jako na zivoreni, a to jsem mela 4 krasny zdravy deti, milovanou praci, fajn bydleni....atd. Moc drzim palce na cestu k nekomu, kdo to fakt dobre vyhodnoti a pomuze. S tou autoimunitou je cesta ven i jakoby prirozene, bez sz se proste bez dobreho doktora clovek neobejde
Jakvykmytakmykvy 23983
28.5.2018 22:52:33
Nápodobně. MUDr. taky kouká jen na výsledky krve, když fňukám, že přibírám, jsem unavená (kdo prý není - no ale já to od běžné únavy přece rozeznám), utlumená, nevím, zda depresivní, ale prostě smutná - no ale výsledky krve jsou super. Minule mi ještě hormony ubral a váha za 2 - 3 měsíce vylezla o 4 kila! Já ho chápu, vždyť to předtím byla rakovina, tohle jsou proti tomu banality, souhlasím, ale fakt se proti nim bojovat nedá. Resp. s tou současnou minimální energií teda fakt nedá.
Pam-pela 97353
28.5.2018 22:41:07
Nevim, jestli to bude nekdo schopny rict....0sobni zkusenost pri autoimunite a plne substituci letroxem - bylo mi furt blbe a depresivnw, nezhubla jsem ani deko, ale vysledky byly ok. Byla jsem za hypochodra, protoze konkretne moje dr.koukala jen na ty vysledky. Sz asi nevyrabi katdy den hormonu stekne mnozstvi, zavisi to na ruznych potrebach organismu, prozpusobuje se, ale uzce soubisi s dalsimi hormony....jako logicky by mi teda prislo vratit se k tomu puvodnimu vyhovujicimu mnozstvi, protoze snizeni si myslim znamenalo mozna rozhozeni dalsich zlaz. Sle je to hen kuj soukromy laicky nazor. Ja byla hodne unavena, bez pohyblivosti, jen jsem posedavala, mela jsem male deti a navic jsem vypadala priserne. Takze pokud by mi tenkrat nekdo nadel idealni davky, kdy organismus funguje jako celek, nechala bych si je pokud by to slo. Ale treba je to jinak, to jen vlastni zkzsenost. Rikali mi...ze sz tenkrat vlatne jskoby nemam.
 Názory 110 z 2436  [Dalších 2426 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.