| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Jíme zdravě

  (?)
 Názory 110 z 26435  [Dalších 26425 >>]
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
5.4.2024 12:00:22
polévka, maso (ryba), kaše, placky, kaše s medem (ovocem) nebo placky s medem (ovocem), sýr - aspoň podle některých zdrojů tohle bylo poměrně časté jídlo i chudších lidí...
maso se udilo či nakládalo, aby vydrželo, pak se vařilo a byla polévka i samotné maso - hned jsou dva chody... to množství pak asi nebylo velké, ale nějaké živiny to dalo...
Ropucha + 2 120300
5.4.2024 11:35:50
Liaa, suchý chléb středověké společnosti nepodsouvám a o konzumaci masa středními vrstvami vím, ale šest chodů s několika druhy pečeně jako běžná večeře mi podezřelé jsou, to přiznávám.
To nestíháme ani v současnosti.
Ale jestli jsou na to důkazy... ~d~
Liaa 29716
5.4.2024 11:21:45
"Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat ~;)
To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti ~;)"

A to bys řekla špatně. ~;)

"Složení stravy samozřejmě záleželo na sociální vrstvě a bohatství strávníka, ale není pravda, že naši předkové žili o suchém chlebu, jak si spousta lidí myslí. Pro střední vrstvu obyvatel (měšťany, řemeslníky, hospodáře) bylo maso na jídelníčku běžné denně, omezovalo se v pátek a v obdobích půstu, naopak v neděli a o křesťanských svátcích chystaly hospodyně honosnější a složitější chody."

Viz BERANOVÁ, M.: Jídlo a pití v pravěku a středověku, Academia, Praha 2005

Muumi 41406
5.4.2024 10:37:54
No jo, doprčic:) Tak minulého, no:)
babi_ 48341
5.4.2024 9:55:49
Minulého století ~;) - docela jsi mě potěšila, protože já taky stále "žiju" ve dvacátém ~:-D
Muumi 41406
5.4.2024 9:44:22
Docela přesný jídelníček začátku tohoto století myslím poskytuje Kája Mařík. Tedy - mlíko, chleba, brambory, polévky, hodně tam jsou myslím sladká jídla (jahelnik, lívance). Maso bylo "pro pány".
Stáňa * 7932
5.4.2024 9:27:30
Nedávno jsem poslouchala, že záznamy v kronikach o jidle a recepty v kucharkach se týkaly mestanskeho a šlechtického stavu, protože obyčejní lidé žádné kuchařky na jejich chudé jídlo nepotřebovali.
susu. 129001
5.4.2024 8:39:59
no, asi ne, ale snažím se o získání přesných informací. ~;)
susu. 129001
5.4.2024 8:38:41
No, v Austrálii je sklízí v jiné půlce roku. Teda, tak jsem četla....
Ropucha + 2 120300
4.4.2024 17:53:55
"Druhé jídlo v podvečer se vařilo a obvykle obsahovalo tři až šest chodů. Nejčastější chody byly:polévka, vařené hovězí maso, kaše, pečeně, zvěřina, ryby, pernatá zvěř a různé druhy nákypů..."

Hm, kolik lidí a z jakých společenských vrstev asi tak mělo čas a zdroje toto pravidelně vařit a konzumovat ~;)
To jsou, řekla bych, záznamy z kronik, popisující dvorské zvyklosti ~;)
 Názory 110 z 26435  [Dalších 26425 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.