21.12.2017 15:26:48 Fren
Re: Vánočka - vše kolem kynutí
dělám kynutou vánočku podle receptu,který je ověřený několika generacemi a i Helena Pa odsud s ním byla velmi spokojena:
základní množtví je z půl kg mouky polohr, já tedy dělávám ze 750 gr a když je vánočka upečená,tak je dlouhá přes celý plech na té delší straně.
Kvásek: lžička polohr.mouky+trošičkucukru+droží+trochu mléka pokojové teploty dám kynout do většího hrnku,klidně i na topení pod utěrku - ale hlídat,už se mi jednou stalo,že kvásek byl rychlejší než já
Když už kvásek vykyne - v hrnku nabyde, tak ho dám do těsta,které v robotu zpracuji.
Toto těsto dám do mísy poté,pomoučím a pod utěrkoou nechám kynout dalších 45 min - klidně i v troubě,kterou jsem vyhřála na 50 st.,nebo na topení nebo mám v místnosti alespon 22 st.
Po této třičtvrtěhodině těsto rozdělím na 9 částí,dolní patro mám ze 4 copanů,na to dám další ze 3 copan anakonec ze 2 copanů a opět nechám na plechu kynout 3/4 hodiny.
Pak pomažu vajíčkem,dám do hodně vyhřáté trouby,ve které to pak peču na msx.180 - většinou je to strašně rychle upečeno,takže pak dám ze svrchu alobal a ještě chvíli dopékám,aby nebyla uvnitř syrová.
Odpovědět