| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Trošije - bulharská nakládaná zelenina

Správná trošije je křupavá, mírně slaná zelenina, servírujeme ji buď jako doplněk k jídlu (místo salátu), nebo na obložení studených mís. Výborná je jako "podklad" při popíjení :-).
Trošije - bulharská nakládaná zelenina
Suroviny:Čerstvá zelenina podle vaší chuti - může být květák (ten je asi nejlepší) • mrkev • malé cibulky (prům. 3 cm) • malá rajčata (ještě pevná, žlutá až oranžová, prostě ne úplně dozrálá) • papriky • kozí rohy • feferonky (mohou být i pálivé) • kořen petržele • bulva celeru • stroužek česneku • Na zálivku: voda • sůl
Postup:Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout.

Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3 cm kousky, celer na 1 cm plátky a ty na 2 - 3 cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2 nebo 5-ti litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistime dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (perky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu.

Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhně proces mléčného kvašení (podle teptoty v místnosti tak 5 -6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo, či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolejeme solný roztok tak až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.

Poznámka: V některých bytech je trochu problém najít místo, kde trošije "dozraje" a nezkazí se. Mělo by tam být temno, chladno a stabilní teplota. Poprvé doporučuji vyzkoušet jednu menší sklenici. Pokud se vše povede, je možné ji nadělat do zásoby, zelenina takto upravaná vydrží celou zimu. Načnutou sklenici si dáváme raději do lednice.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:12.8.2008 20:26:45
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.