| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Malakov dort

Náš nejoblíbenější dort - chutný a pokud se doplní ovocem, tak i velmi osvěžující... Pokud se nám nechce péci s piškoty, můžeme samozřejmě koupit klasické, dětské...
Malakov dort
Suroviny:Na piškoty: 150 g práškového cukru • 10 vajec • vanilka • citr. kůra • 220 g hrubé mouky • 10 g cukru na posypání • 10 g másla na papír • Pokud piškoty nepečeme, ale kupujeme, koupíme 2 sáčky dětských piškotů. • Na krém: • 250 g másla • 1 vanilkový pudink • 500 ml smetany • 50 g prášk. cukru • 1 vanilkový cukr • 3 žloutky • 100 g jemně mletých loupaných mandlí • cca 12 lžic rumu
Postup:Piškoty: prosátý práškový cukr třeme se žloutky, strouhanou kůrou a tlučenou vanilkou 30 minut (moderní použití mixérů nám může tuto dobu dost podstatně zkrátit na cca 6 - 8 minut). Pak opatrně po částech přidáváme mouku a pevný sníh z bílků. Těsto vložíme do kornoutu a na pečící papír (v orginále má být papír vymazaný máslem) a stříkáme piškoty - 15 ks malých, kulatých a ze zbytku uděláme velké podlouhlé. Povrch syrových piškotů posypeme jemně cukrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.

Krém: ze smetany a prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo v pokojové teplotě dobře utřeme, přidáme cukr, vanilku a žloutky a opět dobře umícháme. Po lžicích přidáváme chladný pudink a strouhané mandle.

Tento krém můžeme udělat i jako ořechový (místo mandlí dáme mleté ořechy), kávový (místo mandlí dáme 3 lžíce hodně silné černé kávy) nebo ananasový (dáme 100 g jemně drceného či pomixovaného ananasu)

Dokonční: Dno dortové formy poklademe rozpůlenými velkými piškoty (kupované dětské pochopitelně nepůlíme), pokapeme cca 3 lžicemi rumu. Potřeme vrstvou krému, obložíme piškoty i boky formy a na vrstvu krému dáme další vrstvu piškotů a opět pokapeme rumem a potřeme krémem. Poslední vrstva budou pokladené piškoty vypouklými bříšky dolů, opět pokapané rumem. Na poslední vrstvu položíme potravinovou fólii, na ni kulaté prkénko (nebo talíř) a na něj hrnec s vodou, abychom dort zatížili. Necháme 24 hodin v lednici. Po této době dort vyjmeme z formy a strany i povrch potřeme dobrou meruňkovou zavařeninou. Dort ozdobíme hvězdičkami šlehačky nebo zbylého krému a malými piškotky, nebo obložíme čerstvým ovocem - plátky jahod, broskví, banánů či kiwi.
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:13.8.2008 18:25:28
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.