| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Dršťková polévka podle mojí babičky

aneb Úžasná vzpomínka na dětství.
Dršťková polévka podle mojí babičky
Suroviny:1 kg drštěk (kupuji vyčištěné, předvařené) • 3 lžíce sádla • 2 cibule • 50 g celeru • 50 g petržele • 50 g mrkve • 200 g uzeného masa (můžou být i uzená žebra, pak cca 1/2 kila) • 3 - 6 stroužků česneku (podle toho, jak máte rádi očesnekováno) • 2 kuličky pepře • 2 kuličky nového koření • 1 - 2 (dle velikosti) listy bobkového listu • 1/2 lžičky drceného kmínu • 1 lžička majoránky • 2 lžíce hl. mouky • 1 lžička sladké papriky • zázvor (kousek velikosti stroužku česneku) • kdo má rád pálivé, dá trochu chilli • sůl • zelená petrželka
Postup:Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky vařit do čisté vody. Když uplyne potřebná doba, kousek drštěk ochutnáme, musí být úplně měkké.

Do kastrolu dáme lžíci sádla a zpěníme na něm co nejdrobněji pokrájenou cibuli, osmahneme do zlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmažení ji zalijeme trochou vývaru z drštěk, přidáme uzené maso, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku a drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté maso vytáhneme a nakrájíme na drobné kostičky. Maso přidáme k měkkým dršťkám, přecedíme vývar ze zeleniny a koření, vybereme pepř, bobkový list a nové koření a zeleninu

propasírujeme přes síto.

Pokud použijeme žebra, doporučuji vařit zvlášť (ne se zeleninou), protože se někdy uvolní drobné kousky kostí. Takže do kastrolu dáme žebra, přecedíme na ně vodu z drštěk, uvaříme do měkka, vodu přecedíme zpět k dršťkám a maso z žeber obereme, případně pokrájíme na drobno a přidáme k dršťkám. Mezi tím uvaříme orestovanou zeleninu spolu s kořením a přidáme - jak výše popsáno - k ostatnímu.

Na pánvi uděláme ze zbylých 2 lžíc sádla a 2 lžic mouky zásmažku, přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme (krátce, aby nezhořkla!). Pak naředíme vývarem, provaříme a vlijeme do ostatní polévky. Provedeme závěrečné duchucení (sůl, je-li třeba, jemně ustrouhaný zázvor, můžeme chilli či mletý pepř) a chvíli provaříme. Do odstavené přidáme rozetřený česnek a promícháme.

Podáváme posypané jemně sekanou zelenou petrželkou, někdo má rád i jemně posekanou cibuli.

Poznámka: pokud se nám chce s dršťkami čistit, můžeme koupit syrové, nevyčištěné. Ty pak doma vypereme ve vodě, posypeme moukou a dobře všechny záhyby vymneme. Opět vypereme v čisté vodě, přitom se snažíme záhyby roztahovat, abychom i z pod nich dostali nečistoty. Po druhém vyprání posolíme vydatně solí a opět vymneme. Potřetí vypereme ve vodě, pak je spaříme vroucí vodou a počtvrté vyper
Vložil:

*Simča, dcery *1988 a 1997

Errin a její rodina
Datum:30.8.2014 23:22:30
Názory k receptu (0 názorů)
Žádné názory zatím nejsou. Vložte první!

Žádné fotky k receptu zatím nejsou. Přidejte je vy!

(C) 1999-2016 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.