| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Tuzemská politika

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 143802  [Dalších 143782 >>]
Vážný2 158667
1.3.2024 11:42:40
Nevím jestli s mladými, ale myslím, že třeba onen kazatel a psycholog, gay, z něhož hodně čerpám, je proti mně mladý. A vyprávěl o své nelehké práci s mladými homosexuály v církvích.

"Máme tady homosexuála, co s tím máme dělat." (Prý po tom, co mu na to psycholog odpověděl, už s ním vedoucí mládeže nemluvil. Ale vedoucímu nevadilo, že v té mládeži má x lidí žijících spolu, ale jeden vyoutovaný homosexuál, navíc bojující o čistotu tomu vedoucímu mládeže vadil. Psycholog doporučil tomu klukovi jít jinam.)

A jsem v některých liberálních diskusních kroužcích, spíš ale s translidmi.

Čumča. 160024
1.3.2024 11:40:09
Jerry, poslyš, nechceš toho Putina vzít zpátky?
Vážný2 158667
1.3.2024 11:37:51
Tak já jsem sice ITík, ale z historické a kunshistorické rodiny. Takže máma už v dětství se mnou prolejzala židovské hřbitovy a tradice. Navíc mám v sobě různé tradice od zakladatelů soc.-dem., přes katolíky až po Židy. Ale vychovávaný jsem byl svobodně, pokřtěný jsem až po uvěření v 18. letech.
Vážný2 158667
1.3.2024 11:35:00
Tak to není.

Tohle je celý směr "amerického" křesťanství - tzv. evangelikalismu, které se sem vracelo v řadě dějinných kroků. V USA je evangelikálů přes 25%. Pokud se k tomu připojí i letniční se stejnou základní teologií tak ke 30-35%.

Blízko tomu byla naše Stará Jednota Bratrská v 15. a 16. stol., pak v cizině vznikla Obnovená Jednota Bratrská, po toleranci se zde hodně probudil kalvinismus, viz třeba Karafiát (Broučci), ten byl fakt přísný. Po demokratizaci Rakouska-Uherska se sem začali evangelikální misionáři vracet a to pokračovalo nárůstem babptistů a hlavně metodistů a svobodné církve evangelické (dnešní Církve bratrské) po převratu 1918. Celá síť metodistických kostelíků v ČR je z té doby. Metodisti zde měli velkou misii za první republiky.

V USA tehdy na poč. 20. stol vzniklo něco, co se jmenuje biblický fundamentalismus. K tomu se hlásili mnozí křesťani z evangelikálních kruhů i u nás i když to pomalu (naštěstí) polevuje.
Čumča. 160024
1.3.2024 11:33:35
"Ale já o tom už diskutoval se spoustou lidí všech stran :)"

Vážný, diskutovals i s mladými lidmi, kteří byli homosexuálně orientovaní, nebo těmi, co byli nějak rozpolcení, nejistí si svou orientací?

K_at 121378
1.3.2024 11:28:31
Jerry, ale Vážný tohle má i v historii atd. Toho už jsem si xkrát všimla. Prostě vyloví dějinné období, osobnost a jede. Jinak to nevnímám vůbec tak, jak píšeš.
Vážný2 158667
1.3.2024 11:27:17
Máme elektronickou bibli a bratra Googla, že jo. Ale já o tom už diskutoval se spoustou lidí všech stran :). Takže odkazy si nepamatuji, ř. slova mi utkvěla. A to pomalu stačí. Ono je to téma všude v křesťanství. Najít odkaz, když člověk si "něco pamatuje", je dneska snadné.

No a v ranných začátcích bylo učení se veršíků zpaměti populární disciplínou, které jsem nikdy úplně nepropadl, ale nevyhnul jsem se tomu na různých anglických kurzech atd.
Jerry G. 159407
1.3.2024 11:23:59
Kat,

nevim odkud to Vazny lovi, ale v podstate se chova, jako Putin z Bible a z historie si vybere jenom to co se mu hodi do kramu. :-)
Vážný2 158667
1.3.2024 11:23:41
Co se týče Bible, připíchnu to sem.

Její text je zřejmě nejlépe doložená antická kniha, jednak proto, že se nám zachovala napřímo několika cestami (spoustu antických děl máme přes arabské překlady, kteří byli více inkluzivní - tehdy ~t~).

Ale hlavně díky textualistickému chápání posvátnosti Písma už od babylonského zajetí Izraele, kde se zrodila zřejmě poslední redakce Zákona, opisování svitků, synagogy a Talmud jako výklad fixovaného Písma - Tóry. To bylo na počátku 6.století př.n.l.

Čili Ježíš pracoval v 1. stolení n.l. s tímto Písmem. To máme doloženo i nálezy svitků z Kumránu, z doby před Kristem.

Židé navíc vypracovali až algoritmické kontrolní postupy jak zjistit, zda Písmo Starého zákona je opsané bez chyby, kontrolovali např. prostřední písmena řádek ve čvercové síti zápisu atd. Čili až opravdu na nějaké drobné hláskové změny, členy a předložky a několik málo známých pasáží se nám dochované texty shodují neuvěřitelně.

Církev toto písmo začala užívat hlavně v jeho řeckém tehdejším překladu, který si dělal nárok na posvátnost - Septuagintě (LXX - Sedmdesátka, legendárně podle 70. učenců co text přeložili a shodli se přesně). Výběr kanonických spisků se sice stal až po dobytí Jeruzaléma Římany v Jamnii, ale dělali ho Židé a vybrali jen ty texty, co měli hebrejský originál (s pár aramejskými vsuvkami). Církev dost dlouho přidávala pár knih SZ z té Septuaginty navíc. Tak se stalo, že katolíci jamnijskou synodu neuznali a tyhle sporné knihy si ponechali, protestanti se vrátili k hebrejskému kánonu, protože uznali, že Jamnie vzala v potaz to, co měl v ruce Kristus. Ale jedná se o pár knih starého zákona.


NZ to měl těžší, protože jednak mnoho křesťanů oproti průměrnému Židovi neumělo číst a psát, jednak ten důraz na posvátnost textu zde byl o dost menší, byť byl. (Židé byli ochotni se nechat zabít pro záchranu Tóry při pogromu - považuje jí za živou bytost a po poškození se Tóra pohřbívá - díky tomu se často zachovaly.)

Takže se opět zachovalo spoustu přepisů a opisovači byli dost důslední. Ale přesto je tam pár odchylek v chybějících odstavcích. Opět, velmi dobře známých. Textově jsme v řadě knih schopni jít ve zlomcích do 2. století. Od té doby víme, že se texty neměnily, kromě výběru kanonických textů. Ale i tam máme různé kánony (popisy toho co kř. antičtí autoři považovali za platné spisy) už před definitivním rozhodnutí ekumenického koncilu v Kartágu koncem. stol. a opět, liší se o několik známých knih, (Didaché, Barnabáš, ...) které popisují další postup křesťanství, ale nemění rozhodně nic v etice, nebo základech učení.

Takže máme poměrně skvěle dochovaný text židovské Bible - SZ a také i text NZ s určitým množstvím různočtení, ale není jich moc a překlady na to upozorňují. Existuje řada překladů do ČJ i do dalších světových jazyků. Exituje cosi jako číselný slovník biblických slov, strongova čísla, kde každému slovu v původních jazycích je přiřazeno číslo a lze ho tak dohledat napříč biblí, často včetně návaznosti do té řecké Septuaginty (řecký překlad).

Klíčový výkladový problém je jinde: Jednak věci jsou řešeny ve formě "pamětí, "kronik", "vyprávění příběhů", "zákonů", "rodokmenů", "poezie a mudrosloví", "dopisů pro poučení" a "proroctví", čili to není příručka pro život, spíše sbírka moudrosti a zákonů.

A pak, samozřejmě, když najdeme slovo v koiné - řečtině NZ, tak ho můžeme porovnat s jinými místy v Bibli, s etymologií (ale to bývá zrádné), s jinými antickými spisy atd. Ale Pavel sám tu a tam slova vymýšlel, aby se mu hodily pro novou kř. zvěst, nebo prostě úplně nevíme celé sémantické pole daného slova.



Čumča. 160024
1.3.2024 11:21:49
tohle mě nejdřív napadlo taky, ale ne - o Vážného duši strach nemám, na to je příliš chytrej i hodnej, všechno se mění, pomalu ale jistě, došlo mi, že se zlobím na Vážného postoj, který je v procesu, není definitivní

manželství pro všechny stejně časem bude

a po čase tohle nebude téma dokonce ani pro věřící


spousta mých nesmiřitelných postojů je "v procesu" taky~d~
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 143802  [Dalších 143782 >>]
Historický archiv této diskuse najdete zde.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.