| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Downův syndrom

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 1747  [Dalších 1727 >>]
Pole levandulové 23006
10.5.2016 13:06:48
Borovice, vnimam jako veliky rozdil, jestli ma zena bezne dite o ktere se stara a u ktereho vi,ze za par let dite vyroste, osamostatni se a ona uz bude jen prihlizet, jak si v zivote vede nebo jestli je tam vidina pece nekonecne, s nulovym progresem a otaznikem, co bude s "ditetem" po smrti matky.
Grainne 67561
10.5.2016 13:02:07
Borovice, obhajovat, nebo odsuzovat, vpodstate je to ve vysledku lhostejne.
Nejdriv je treba pochopit, porozumet a potom tedy resit, protoze ta situace neni dobra.

Jsme o radny kus dal, nez v historii, nejen v oblasti zdravotni pece, ale i v oblasti postoje spokecnosti k temto detem a rodinam, ale porad jeste ne dost, aby s jistotou zadne dite a jeho rodina nestradala. Nejen ekonomicky, ale i socialne.

Navic si tise myslim, ze jen tak odlozit dite malokdy zene projde beztrestne, hormony a emoce udelaji svoje.
Navic me napada predmetna otazka, jak "roztomile" toto bylo matce sdeleno a vlastni zkusenost mi rika, ze v teto oblasti se nasi zdravotnici mnohdy pohybuji, jak slon v porcelanu.
Líza 17721
10.5.2016 13:00:23
"Já bych si tu historii vůbec neidealizovala - dneska jsme zaplať PB docela tolerantní, ale v historii byli lidi schopni si ukazovat prstem na někoho, kdo vychovává "toho blbce", a když se to hodilo, tak ho pomluvit, že se o něho stará málo."
Kudlo, to se děje i dnes.
arsiela, 59672
10.5.2016 12:21:58
Neznámá to si nemyslím,teda tu většinu.Spoustu věcí po porodu hned neuvidíš.Spíš hojně umírali ,protože se strašně věcí neléčilo.U DS ta přežitelnost musela bejt strašně nízká,vada srdce se operuje v podstatě poměrně nedávno.A DS tu vadu má v hodně procentech případů.Psychické postižení mohlo vzniknout i následkem nějaké nemoci,nemuselo to být od narození.Ale že ten život měli postižení mnohem mnohem horší než te´d to snad musí být jasné každému.
neznámá 91073
10.5.2016 12:16:56
Ne nemám to podložené, je to jen moje domněnka, možná že ne úplně zavraždit, ale někde v koutku bez povšimnutí počkat až zemře. Věřící sice byli, ale život dítěte, natož novorozence a postiženého k tomu se až tolik neřešil. Umíralo hodně dětí. Lidi nebyli tak měkkosrdcatý jako dnes.
Vem si andělíčkářky, taky se o nich nemluvilo, ale byly.

Kudla2 58452
10.5.2016 12:07:53
"Nedělám si iluze, hádám, že většinu těch dětí sprovodila ze světa porodní bába hned po porodu."

O tom jsem nikdy neslyšela (že by se to dělalo), máš to nějak podložený?

Přeci jen ti lidi byli věřící a tohle byla vražda (navíc udělala by to bez vědomí tý matky nebo s ním?)

"Dnešní doba je v tomto směru nejosvícenější, odvolávat se na minulost je hloupost."

Ale s tímhle vřele souhlasím, nepovažuji minulost za idylku, ale naopak za dobu v mnohém mnohem drsnější, než ta naše dneska. ~R^
neznámá 91073
10.5.2016 12:03:08
To připomíná českého obecního blázna. O takového člověka bylo postaráno, ale jak? A to byla vesnice, uzavřené společenství, vlastně jedna velká rodina. Ve měste bylo složitější a krutější.
Nedělám si iluze, hádám, že většinu těch dětí sprovodila ze světa porodní bába hned po porodu.
Dnešní doba je v tomto směru nejosvícenější, odvolávat se na minulost je hloupost.
Kudla2 58452
10.5.2016 11:44:18
Filipe,

já něco podobnýho zažila na český vesnici (ale tam se o toho postiženýho nestaral nikdo jinej než jeho rodina, a ta ho využívala na nejtěžší práce, pokud jde o cizí, tak chlapi v hospodě ho maximálně opili a měli legraci jednak z jeho různých projevů, jednak z reakce tý rodiny, která se o něho starala).

Je otázkou, do jaký míry bychom tohle (dotyčnej měl zajištěnou střechu nad hlavou a jídlo, ale okolí ho bralo jako takovýho "podčlověka", ke kterýmu si je možný dovolit to, co by si ke zdravýmu nikdy nedovolili) považovali teď a tady za žádoucí, když to, že má někdo "jen" kde bydlet a co jíst, považujem za samozřejmost a na životní standard za žalostně MÁLO, a pokud by se dneska někdo choval k postiženýmu tak jako tehdy k tomuhle jeho rodina, tak budou za hyeny.
Filip Tesař 134358
10.5.2016 10:29:45
Taky bych si nedělal iluze, nicméně z osobní zkušenosti ze zapadlejch končin Balkánu (který už samozřejmě nejsou jako ty "tradiční" společnosti, ale třeba v těch v 90. letech jim byly rozhodně blíž než naše společnost) vím, že péče o děti není úplně uzavřená v nukleární rodině, dokonce ani ne jenom v širší rodině, o mentálně postižený dospělý se tak nějak stará celá obec, bez iluzí, že by jim bylo extra dobře, ale svý místo prostě maj, minimálně to jídlo, střechu nad hlavou a sociální kontakt - nejsou vyřazený nějak do kouta. Není to úplně tak, že je to jenom na rodičích a když umřou, tak...

Jinak jen na okraj: co se absolutně nedoceňuje (přirozeně, žijeme mentálně někde úplně jinde) je to, jak moc se v minulosti, ještě v relativně nedávný minulosti i u nás, věci s péčí o děti, novorozence, rodičky, děti v rodinách, kde došlo k opakovanýmu úmrtí děti a tak, vykládaly a hlavně řešily magicky. Debatovat o očkování/neočkování je svým způsobem dějinnej luxus (neb se to týká zlomečku lidskejch dějin). Představte si, že vám umřely dvě děti v raným věku a když se narodí třetí, odnesete ho brečící na most, aby se k němu rodičovsky "přihlásil" první náhodnej kolemjdoucí a tak ho magicky ukryl před nečistou silou a máte aspoň letmej pohled klíčovou dírkou na péči o děti a dětskou úmrtnost v minulosti... to fakt jen tak na okraj, nemyslím, že by to s dětskou úmrtností celkově bylo v dějinách hrozně nahnutý, to by tady lidstvo nebylo, jen není potřeba si minulost idealizovat jako jedno sluncem zalitý šťastný ratibořický údolí.
Kudla2 58452
10.5.2016 10:26:16
Adelinkoo, sleduju tu Tvůj příběh, ~x~
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 1747  [Dalších 1727 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.