| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Psychomotorický vývoj

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 20034  [Dalších 20014 >>]
monam 158013
5.9.2021 18:39:51
Mě by spíše zajímalo co Romanu nutilo řešit, aby se 2,5 leté dítě rozmluvilo? Potkala jsem pár dětí, které už před druhým rokem mluvily ve větách, a většina dalších mluvila srozumitelně ve větách tak do čtyř let. Nic kromě rozštěpu nebo nějakého objektivního problému by mě nedonutilo jít k logopedovi s dvouletým dítětem. Někdy okolo druhého roku byla jedna moje dcera vyšetřována na neurologii, ve všech papírech bylo napsáno "dyslálie", o logopedii nikdo nemluvil a ani já se neptala zda s tím něco dělat, protože bych s tím ani nic dělat nechtěla.
Bouřka 7675
5.9.2021 11:21:53
Romano, podobná cvičení pomůžou, pokud už je jinak všechno v zásadě nachystaný. Pokud by nebylo, nebylo by to k ničemu. Nejspíš by se vzásadě rozmluvila po nějaké době sama. Syn nemluvil do 2 a 3/4 a pak během 3 měsíců začal rovnou v celých větách včetně správnèho skloňování a časování, výslovnost jsme neřešili nikdy, tu měl v pořádku. Logoped ho nikdy neviděl. Synovec podobně, ten akorát má horší r. Druhý má 2 a čtvrt a nepřekvapivě nemluví, už to nechává v klidu i naší mámu, která z toho byla u mého syna mimo, protože já i sestra jsme mluvily hodně brzo. Jaký je rozdíl mezi dítětem, který nemluví, ale rozumí a komunikuje, a dítětem, které fakt má problém se mohla přesvědčit v přímém přenosu. Dcera a starší synovec jsou od sebe 3 měsíce.
Bouřka 7675
5.9.2021 11:01:03
Logoped u mladších dětí řeší jiné věci než vyslovování hlásek, což je to, co zná většina lidí od těch předškolákům. To že dítě nemluví fakt nemá smysl řešit dřív než po 3. narozeninách, ony se pak často rozmluví skokově, pokud jinak komunikuje akorát po svém, nebývá to problém. V tom nízkém věku tam končí především děti, které mají problém i s tou receptivní složkou, tam je fakt dobrý, když se začne brzo. Ale nezačíná se mluvením.
Aninabe 9885
5.9.2021 10:28:28
Romano, mně asi nejvíc vadí nerespektování zkušenosti rodiče. Už jsme kvůli tomu měli kdysi problémy, když jsme museli měnit dr. (předchozí skončila), věděli jsme přesně, kam nejít (k záskoku, který nás sám oslovil, ale zkušenost tvrdila ne-e). Ta psycholožka s nejmladším naprosto bagatelizovala moje argumenty o typickém rodinném vývoji, byla jaksi zaseklá v tom, co má být. Jenže někdy se objeví typické rodinné variace ~d~. Pak fakt není třeba psát do papírů, že je podezření na retardaci a tak podobně (to je to dítě, co pak za pár měsíců četlo a podle školy je hodně napřed ~d~). Odklad byl třeba, o tom žádná, je to dítě červnové a 4 naše děti jsou narozené červen-srpen, všechny potřebovaly odložení. Stačilo by bývalo do ledna, ale v pololetí se nenastupuje ~d~. Tolik ke "spolehlivé" diagnostice...
Mmch. na logiopedii se dítě dostalo jednotky měsíců před 6 lety. Absolvovalo přesně 3 návštěvy po 1-2 měsících. Pak umělo všechno (v 6 letech a 2 měsících oficiálně z logopedie propuštěno)- přesně jako naše ostatní děti.
Škrpál 70170
5.9.2021 10:27:26
Kat, nevím, jak je to obecně, naše vesnická (a pro spoustu rodičů zaostalá) školka toto celé roky automaticky měla~d~ Měli jsme tak skvělou ředitelku MŠ/ZŠ, že to bylo samozřejmostí - potom ji rodiče odrovnali a velký podíl na jejím vyhoření měly i učitelky té školky~d~ Ale byla skvělá, už jsem tady psala, že jí zemřelo jedno z dětí - na jejím renomé se dost podepsalo, že prostě chvíli potom pila~d~, někteří rodiče jí nechtěli najednou své prvňáčky svěřit, ačkoli tuhle éru měla za sebou, chodila na terapie, víno vyměnila za kolo, a bylo naprosto evidentní, že funguje perfektně. Obě moje děti ji milovaly~d~ Syn dodneška (puberťák!) nostalgicky vzpomene, že to byla nejlepší učitelka, že nikdy nemusela ani zvýšit hlas.
K_at 121378
5.9.2021 10:21:15
Marťasino, logoped ve školce není standardní věc. Spíš výjimka.
Škrpál 70170
5.9.2021 10:18:09
"brzdí to dětští dr., třeba s logopedem čekají do 3 let i déle, zatímco logoped by tam ty děti chtěl mít ve 2 letech."

Romano, logoped například do školky chodí až u předškoláků (větší třída školky)~d~ Do té doby je to na rodičích, nepřijde mi, že by to bylo špatně.~d~ Dceři na výuku Ř stačil jeden víkend ve 4 letech, kdy jsme dělali příslušné básničky (Řežu řežu dříví), a v pondělí to najednou uměla. Soušky ve školce mě v pátek upozornily, že by to už to Ř chtělo, tak jsme na tom mákli, a bylo to v poho.~d~
Přijde mi, že logopedové mají spoustu práce s dětmi předškolními a dětmi, co jim u zápisu doporučili odklad. Protože vidím kolem sebe, že i sedmileté dítě neumí hned několik hlásek~d~
K_at 121378
5.9.2021 9:13:11
Bouřko, jsi super matka. Táta taky. Vidíš, tablet mě nenapadl. Ale snaží se domluvit, i když jako batole. I to se mi zdá skvělé. Negativní syn - mám doma taky vzorek "všechno na nic". Držím pěsti.
Bouřka 7675
5.9.2021 8:22:11
Kat, psychicky v pohodě pokud jde o dceru, ona je pozitivní povaha a snaživá (syna psychicky zvládám nepoměrně hůř, s ním je to o nervy, nespolupracující, negativní až do morku kostí). Neznakuje, to celou dobu bojkotuje. Hodně hraje pantomimu, něco málo umí říct, nahodile použije kartičku nebo někde vyhledá obrázek, teď už i třeba zkouší nakreslit, co chce sdělit. V poslední době už začala i zkoušet věty, ale je to úroveň těch začínajících batolat, no - "táta auto brm". Jako na velkou komumikaci to není, ale pokud jde o základní potřeby, tak to se domluvíme. Kvůli škole chci zkusit víc se zaměřit na ty kartičky, budoucnost vidím v tabletu a aplikacích pro alternativní komunikaci. S technikou je šikovná.
K_at 121378
5.9.2021 7:55:28
Bouřko, to je náročné. Jak to zvládáte psychicky vy s mužem? A dcera třeba znakuje? Jak komunikuje?
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 20034  [Dalších 20014 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.