| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Klíšťata

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 3780  [Dalších 3760 >>]
Jana a Petra 47153
26.3.2021 16:28:23
Nejsem lékařka, jen jsem měla boreliozu. To co popisuješ na boreliozu vypadá.

https://www.borelioza.cz/cs/diagnostika/?
U většiny infekcí imunitní systém začíná tvořit nejprve protilátky typu IgM (imunoglobuliny M), pak za několik týdnů se tvoří i IgG protilátky (imunoglobuliny G). U některých infekcí tyto IgG zůstávají v těle celé roky. Protože borelioza je chronická, trvalá infekce, chronicky nemocný pacient by měl logicky mít především protilátky typu IgG. Jenže v tomto případě jsou častější nálezy IgM protilátek, protože pokaždé, když se borelie množí a mění svou povrchovou strukturu na obranu proti imunitnímu systému, pak jsou B-lymfocyty stimulovány k nové tvorbě IgM protilátek. Pak mohou vaše výsledky vypadat, jako byste léta trpěli "časnou nákazou".

https://www.borelioza.cz/cs/test_western_blot/?

Neuropatie nohou mě po dlouhodobé antibiotické léčbě boreliozy přešla.
Jája a spol. 71011
26.3.2021 15:07:39
Zdravím,
mohu poprosit o názor nějakou lékařku? Předem děkuji.
Trápí mě neuropatie+syndrom neklidné nohy v LK, v březnu 2x 48 hodin záchvat-mravenčení přešlo v pichlavou ostrou bolest a šlehání po tváří i trupu.
Šla jsem na krev, glukoza ok, štítná žláza také, železo i vit.B v normě.

Testy na boreliozu:

ELISA
IgG, IgM negativní
Komentář:diskrepance výsledku protilátekv ELISA a WB testech. Konečné hodnocení dle nsledného vyšetření western blot.

Western blot
IgG Negativní
IgM pozitivni, antigen P41 pozitivní, antigen OspC pozitivní.

Závěr: séropozitivní nález ve třídě IgM,možné časné stadium infekce LB. Doporučujeme opakovat vyšetření k posouzení vývoje tvorby protilátek.

Dr předepsala na18dní Azitromycin.

A moje otázka zní, skutečně prodělávám časnou boreliozu s takto rozvinutou neuropatií? Nebo se spíš jedná o falešně pozitivní test?
Nevím, zda ATB pro jistotu brát. Mám přijít za 2měsíce na kontrolní odběr. A objednat se na neurologii.
Jestli tomu dobře rozumím - IgG- jsou protilátky v chronickém tedy dlouhotrvajícím stavu,ty mám 0. A ty IgM svědčí o tom, že jsem to chytla teď-vzhledemk počasí je to ale dost nepravděpobné ne?(klíště jsem pochopitelně v posledních týdnech neměla)

Jestli je tu někdo, kdo tomu rozumí, budu ráda za odpověď.~;((

Pam-pela 97353
29.8.2019 19:59:11
Znám vícero lidí s boreliózou, hlavně tedy s "chronickou", s jednou jsem se setkala opravdu natěsno.
Existuje takový pohled na boreliózu, že může nepozorovaně přejít do chronického stádia (byť zprvu vůbec nerozpoznaná - a nakažených je prý 70% lidí) a i třeba jen "čekat" na to, až se bude moci plně aktivovat - po nějakém zátěži, v oslabení apod.
Může probíhat roky drobnějšími problémy - únavou, bolestmi hlavy, kloubů, nervovými problémy. Mnohokrát pak stačí, když hmyz přenášející borelku se zakousne znovu a vypukne akutní fáze, tzn. že ne že se člověk nakazí a hned získá podobné nervové problémy, ale vlastně pouze se aktivuje a zesílí to, co v organismu už bylo.

Není to moje teorie, ale protože se s boreliózou opravdu setkávám, jsem této teorii osobně nakloněna.
Ten lékař, který se borelkou zabývá možná dvacet let, k ní má velký respekt.

Určitě je potřeba dát se do ruky někomu, kdo nebude podceňovat závažnost téhle nemoci, určitě bych řekla, že je lépe delší užívání ATB, než kratší (a zažila jsem lidi, co dostali třeba jen třídenní ATB s tím, že to stačí). Někdy je potřeba si lehnout nebo docházet na infekční oddělení na ATB kapačky - třeba po dobu měsíců.

Prý se borelie dokáže chovat nepředvídatelně...zčásti jako bakterie, zčásti jako parazit a i jako virus.
Těžko říct, jak nejlépe na ni...tenhle dr. říkal, že v akutním stádiu dlouhodobě příslušná ATB, ale v klidovém stádiu že úplně fungovat nebudou.

Nechci se dohadovat s nikým, jestli to tak je, nebo není, já to nevím, píšu to, co jsem se dozvěděla od druhých.
Mám obrovský respekt k téhle nemoci, protože vidím, co to v tom dlouhodobém pohledu s lidmi dělá, hlavně to "nervové" stádium...a tu bezmoc lidí, že jim vlastně jejich potíže nevěří.
Pokud měl tenhle konkrétní doktor pravdu a promořených lidí je tak 70%, je to docela alarmující...ne každý ale musí cítit všechny příznaky a v neakutním stádiu může být zaměněna nebo vůbec nerozpoznána.
Možná lepší, když se prostě projeví tak, aby si doktor všiml a diagnostikoval.

A určitě je potřeba hodně odpočívat - jak fyzicky, tak psychicky.

magrata1 95172
28.8.2019 19:16:32
Ty dva měsíce jsou super. Má dobrého doktora. Já jsem se musela pohádat s dětskou dr., protože chtěla dát dceři ATB na 10 dnů. Tak nás nas.aně poslala na infekční, kde jí je vyměnili za jiné, které brala další měsíc. A po půl roce byla na kapačkách. Klouby ji bolí stejně pořád~n~
magrata1 95172
28.8.2019 19:13:50
Já jsem asi po 14 dnech od nákazy trpěla závratěmi, šly na mě mdloby, rychle se rozvinul únavový syndrom, výpadky a posléze ztráta krátkodobé paměti. Na flek jsem si přišla tak, že se mi udělalo blbě- mdlo a na zvracení, tak jsem se odplížila do koupelny (měli jsme v ní i WC) s tím, že uvidím, co z toho bude. Po chvíli ovlažování studenou vodou nevolnost ustala, ale začal mě svědit na zádech strup, o kterém jsem myslela, že to je rozškráblý beďar nebo štípanec od komára. Podívala jsem se do zrcadla, co to tam vlastně mám a měla jsem tam rudý kruh se světlým středem. Druhý den jsem šla k doktorovi, ten mi, ač to tehdy bylo neobvyklé, napsal hned Doxybene a odebral krev. Pozitivní výsledky přišly až za měsíc. Kdyby na ně čekal, skončila bych možná na psychiatrii. I tak jsem se z toho hrabala nejmíň rok. Bylo to strašné, nepamatovala jsem si nic déle než minutu. Všechno jsem si musela psát. Byla jsem totálně dezorientovaná. Do práce jsem chodila, pracovala jsem hlavou a rozum jsem měla nezměněný, když jsem si psala, co a pro koho dělám, bylo to v pohodě. Ale nezvládla jsem ani umýt nádobí, pověsit prádlo... Po pár minutách na mě šly mdloby a musela jsem si třeba na hodinu lehnout.
Elso, klidně si zajdi na infekční, tam mají nejnovější informace o léčbě. Já osobně bych asi chtěla léčbu aspoň měsíc. Jestli máš rozumného praktického lékaře, požádej ho, ať ti napíše ta ATB na delší dobu. Myslím, že na infekčním ti stejně teď nic jiného nedají, dcera měla před rokem stejné léky, napsali jí je na infekčním. dŮLEŽITÉ JE BRÁT je aspoň měsíc. A po půl roce nebo při potížích třeba po 3 měsících zopakovat testy, nejlépe na tom infekčním, oni je tam dělají na víc věcí než dělá obvoďák. Držím palce, ať se vyléčíš a nepřejde to do chronické fáze, v té je to blbé. A ještě bych se poradila, jestli už teď nebo po dobrání ATB brát tinktury od podhorné, když tam zavoláš, určitě ti poradí. Dobrá je i tinktura ze štětky barvířské. A jíst hodně zeleniny.~;((
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
28.8.2019 18:56:09
Manžel bral antibiotika asi 2 měsíce. Skvrnu měl ukázkovou, ale žádné jiné potíže.
1kulička 119729
28.8.2019 18:26:42
Teda, to je rychlost ten rozvoj potíží tak brzo po infekci. Léčba, kterou bereš je ale adekvátní pouze k léčbě erythema migrans (skvrny) a ty popisuješ už i výrazné celkem neurologické příznaky. Zajdi se poradit na infekční oddělení - tam o léčbě boreliózy vědí nejvíc. Neuroboreliózu je už potřeba začít léčit jinými přípravky.
Elsa30 132901
28.8.2019 16:44:23
Hezké odpoledne všem.

Mám asi týden diagnostikovanou lymskou boreliozu. Asi 4.8 jsem měla klíště 11.8 se mi udělal veliký červený, nebolící, nesvědivý flek. Byl někdy celý červený, někdy uprostřed bělal a měl ostře ohraničený červený okraj.
Měla jsem pořád jakoby zatuhlou krční páteř a od ní bolesti hlavy. Od své obvodní doktorky jsem dostala Doxyhexal 200 (1x denně po dobu 3 týdnů). K tomu Doxyhexalu beru ještě Omeprazol kvůli trávení a ráno laktobacily. V podvečer vezmu Omeprazol pak 30 minut nesmím jíst, pak se navečeřím a po jídle vezmu ATB.Všechno zatím funguje celkem fajn, flek už zmizel.
Akorát občas mám pocit, že jdu a jakoby ty nohy nebyly moje (tak 10-15 sekund třeba nohu nebo její část necítím), nebo mám pocit že mi něco leze po ruce, po noze a nic tam nemám, nebo mám hodně necitlivé ruce. Někdy naopak bolí malé prstní kůstky i kolení klouby na nohou. Měli jste to taky tak? Díky za rady a zkušenosti.
Lída+2 28136
13.8.2019 5:10:40
normální......roky......svědí to 2dny...mažu tímto:

https://www.drmax.cz/alpa-gel-po-bodnuti-hmyzem

A s tímhle odjížděl už syn na svůj první tábor. Pravidelně si to mění v hyg. taštičce.

ty načaté míváme doma a přes léto se hodí.....jeden dokonce v autě....i ten se hodil, když mě poštípali mravenci.....

Nyní mu nezbývá, protože jak je vedoucí, má to pořád u sebe a tu drobotinu tím ošetřoval.

Pam-pela 97353
13.8.2019 0:18:13
"zázračné" na jakékoliv hmyzí kousnutí jsou v naší rodině švédské kapky. Bohužel sehnat ty původní je už nemožné, snad mimo EU (že by proto, že byly a jsou funkční?), ale prostě s co nejvíc bylinami.
Ulevují od svědění (potírat, zabalit), hojí hrozně rychle...možná i na posilu imunitního systému, když se požijí ~;)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 3780  [Dalších 3760 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.