| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Drogy

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 2237  [Dalších 2217 >>]
margotka78 alias shit-roller 108560
21.1.2018 9:40:31
Tak hlavně za nezletilého mají zodpovědnost rodiče- takže ty, pokud je v tvojí péči. Mám už dospělé dítě, tak soucítím a chápu, adolescence není snadné období.
Že by si 17 letej nikdy nedal pivko nebo nějaký alkohol, je sci-fi.
AD můj syn bral taky, ale ne kvůli depresím ( má jinou nemoc - OCD). Tyhle děti jsou prostě úzkostnější a sklon k užívání těchto látek tam asi bude větší než u dětí, které nemají žádnou psych. nemoc.
Se synem bych se snažila nejprve promluvit - jak bude mít záznam z odvykacího oddělení, je problém s řidičákem.
U nás naštěstí cca v 16 letech užívání AD skončilo. Domluvili jsme se s psychiatričkou, že zkusíme bez, syn oznamoval, že nevidí pokrok při AD že by měl méně obsesí, že mu to přijde nějak stejné. Od té doby je neužívá. Udělat si řidičák chtěl už na motorku, ale bohužel v tom roce to tak zdražili, že to bylo dražší než papíry na auto. Tak jsme se dohodli, že si udělá úderem 18 a dostane na auto i malou motorku ( a časem si to třeba může rozšířit).
Tím chci říct, že velká motivace může být pro takto velkého kluka udělat si ty papíry.
A jak někdo řekl, odvykat ten diazepam postupně, určitě to jde a řešilo to více lidí ( kteří třeba ani nevěděli, že na to vzniká závislost).
Přeji hodně sil, ať už to zkusíte sami nebo s odborníkem.
Z+2 109449
21.1.2018 9:23:39
Souhlasím. Vytrhnout z zkaženého kolektivu. Skoro za každou cenu.
Z+2 109449
21.1.2018 7:42:50
Prvně. Nemůžou ho za to zavřít. Za braní čehokoliv u nás nikoho nezavřou. Musel by to prodávat. Zavřít by měli toho , kdo mu to prodal.
Souhlasím s manželem, odvykačka je nejlepší řešení. Být vámi, tak uvažuju o změně režimu, školy, stěhování. Mohl by pomoci přesun k manželovi, stejně jako třeba vaše přestěhování se jinam.
Je třeba vzít situaci vážně a řešit ji. Výrazně zvýšit dohled. A opravdu při další podobné situaci jednat radikálně.
S doktorkou se poraď. Má vhled, podobných situací zažila spoustu a synovi, opravdu žádné zákonné sankce nehrozí.
Pam-pela 97353
21.1.2018 3:18:10
ˇ...ještě čtu, že jste rozvedeni...no, zrovna jsem si v určitých situacích s nejmladším synem říkala, že je někdy fajn, že má doma tátu...přece jen budí takový ten aktivní respekt...
Synovi bude 17 za pár dnů. Marjánu zkoušel v 15, přišla jsem na to hnedka (nějak na všechno přijdu, mám asi radárky), jiný drogy ne...zato jsem ho občas načapala, jak popíjí tvrdý alkohol...takže jsme řešili to. Je na sebe opatrný a nemá rád, když s jeho tělem něco je...takže docela pochopil...

Ale některá prostě děcka řeší svoje problémy únikem do jiný reality (alkohol, drogy)...myslím, že to jsou většinou takoví ti hodně citliví jedinci, co je pro ně realita strašně těžká...nebo se s něčím nedokážou vyrovnat (tak myslím, že v různé intenzitě to v pubertě tak nějak občas řeší všichni)...a tam bych viděla jako východisko nabídnutí něčeho reálnýho, z čeho se radovat, proč žít, nač se těšit...únikem stejně člověk nic moc nevyřeší, je to jen jakýsi odklad...stejně ho realita dostihne dřív nebo později.
Jednoho huliče marjány máme v rodině, hulí od 13ti, skoro 20 let, je tam vážně vidět posun vnímání, myšlení...ale tam je vyloženě "zátěž" v rodině - otec alkoholik, sourozenec spáchal sebevraždu pod vlivem atd...). řekla bych, že by se asi musel stát zázrak, aby se něco změnilo...ale v 16ti je přece strašně obrovská šance...a stojí to za to investovat čas...a třeba i prostředky. ~x~
Pam-pela 97353
21.1.2018 3:08:46
Koliho, zajímalo by mě to samé.
Už jsem psala, že naše velmi aktivní experimentální dcera zkoušela leccos, jako nejnebezpečnější mi přišla akce s LSD, je to sice nějaký rok zpět, ale sehnala rychle, a to jí nebylo ještě 15. ne že by mi ty věci řekla dopředu, poznala jsem, že se něco děje a ona se pak rozpovídala.
Oznámila jsem to, nestalo se nic.

Není to jediný případ, něco se děje dlouhodobě (to se nás tedy už netýká, u nás proběhl jeden jediný experiment naštěstí), ale neděje se nic. Nic.
Pro mě je absolutně nevysvětlitelné, jak je to možné...je to fakt bezmoc...

Sehnat se dá prostě všechno, když má člověk správné kontakty ~7~, na věk se asi moc nekouká.

A k tématu - osobně bych s klukem trávila čas...zajímala se, podporovala, různě naváděla, podporovala...a snažila bych se být do určité míry "přátelská"...udržet důvěru.
Ono to většinou má nějakou příčinu a vyplatí se ji hledat a rozmotávat...teda nám to tak naštěstí docela fungovalo. A to má děti opravdu docela aktivní v různých směrech, nejednoduchý a hlavně strašně různý osobnosti---každé reagovalo jinak, vnímalo jinak...
Ale byť jsme určitě udělali spoustu chyb, vždycky věděli a vědí, že se na nás za každé situace můžu spolehnout a že je máme rádi...ale jasně, že v určitém věku jen tohle nestačilo.
Koliha velká 153026
20.1.2018 23:37:39
Když odhlédnu od samotné problematiky nelegálního prodeje léčiv, přemýšlím, jak je navíc ještě možné, že se k nim dostane nezletilý - a to nejen k léčivům, ale i k marihuaně a alkoholu, aby je tím zapíjel? Kde se pohybuje, kde na to bere? Máte nad ním dohled, zvlášť když má psychické problémy?
Trestným činem s možnou vysokou pokutou je prodej léků takovou cestou, ne jejich užití. Promluvit o tom se synovou lékařkou je možné, žádné hlášení či povinný odvoz někam synovi nehrozí. Každopádně se syn vystavuje velkému riziku, protože léky mohou být padělané a tudíž škodlivé, nebo přímo toxické! Navíc bez znalosti synova celkového zdravotního stavu včetně psychiatrické diagnózy není možné si takový lék vzít, protože nejde odhadnout důsledek, je možné, že pro něj budou benzodiazepiny absolutně nevhodné! Syn musí toto vědět, a oba rodiče, případně další příbuzní se musíte sjednotit a stát tvrdě na svém, že už se taková věc nesmí opakovat. Pokud byste zjistili, kde a od koho syn léky koupil, nahlašte to na SÚKL, mají na to formulář. A pokud by syn toto opakoval, asi bych postupovala stejně, jako kdyby zneužíval jakékoliv jiné drogy - tj. obrátit se na Sananim apd. a postupovat dle jejich rad.
vertigo 92133
20.1.2018 23:26:54
"Vždyť by ho za to mohli i zavřít, brát nelegálně psychotropní látky"

"lékařce to raději neřeknu, aby třeba syna neoznámila nebo nevolala policii kvůli prodeji drog"

Zbytečně bych to nedramatizovala ~6~ Na léky ze skupiny benzodiazepinů časem vzniká závislost, ale bere je spousta lidí a do vězení je za to určitě nezavírají. S ošetřujícím psychiatrem bych to ale probrala, myslím, že je to pro něj podstatná informace.
Puma 54527
20.1.2018 23:22:21
Jestli toho bral pravidelně víc, měl by vysazovat postupně, jestli se nepletu.
Lucie885 121072
20.1.2018 23:00:47
~Rv~RvAhoj, mám syna, který má určité psychické problémy, bere Asentru, tu má legálně předepsanou od dětského psychiatra - je mu 16,5 roku. Nedávno jsme našli v jeho stolku krabičku diazepamu - vím, co je to za svinstvo, jenže to mu nikdo nepředepsal. Pak z něj vypadlo, že to sehnal načerno na černém trhu přes kamaráda. Hrozné. Vždyť vlastně fetuje - on mi přišel několikrát takový divný, mlel nesmysly, chodil po bytě a říkal, jak by si chtěl vzít sousedku za ženu, že má chuť ještě na rum nebo na další prášek. Už zkoušel 1x nebo 2x marihuanu, ale to mu nic nedělalo, říkal, že to nebylo ono. Ale po Diazepamu se prej skvěle sjede, jaký jsou to super stavy. Řekla jsem to manželovi - bývalému, jsme rozvedeni a ten řekl, že okamžitě mám všechno vyhodit a jestli ještě najdu 1 pilulku tohohle svinstva, mám ho hned vézt na odvykačku. Tak jsem všechno vzala, předevčírem spláchla do záchoda. Ale syn řekl, že je to jeho život a že si to sežene znova. Vždyť by ho za to mohli i zavřít, brát nelegálně psychotropní látky. Nejlepší prej je, když si na to ještě dá pivo. Jsem zoufalá, vždyť tohle může být cesta k drogám....lékařce to raději neřeknu, aby třeba syna neoznámila nebo nevolala policii kvůli prodeji drog. Závislost na tomto léku je prý hrozná. Jeho kamarád si ho prý vzal taky a dělalo mu to fajn.
Achjo...jsem vyřízená, co dělat??~2~
Dooly. 12201
3.3.2017 18:52:36
Ano,byli jsme loni.určitě si děti pamatují víc než z obyčejné přednášky
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 2237  [Dalších 2217 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.