| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Já mám přepsaný z tištěného Apetitu, hodně let tomu je....

CITRÓNOVÝ CHEESECAKE

Doba přípravy:
30-35 minut
+ 25-30 minut na pečení + alespoň 8 hodin na chladnutí

dortová forma o průměru 24 cm (máte-li „třicítku“ budete potřebovat všeho o POLOVINU více)

Potřebujete:
Na krustu:
150 g sušenek (BeBe, máslové sušenky)
70 g másla
Na náplň:
600 g plnotučného krémového sýra (Philadelphia, Fénix, Lučina, tučný měkký tvaroh, Žervé, ricotta nebo mascarpone)
200-250 g moučkového cukru
1 a 1/2 čajové lžičky vanilkové esence
jemně nastrouhanou kůru z jednoho citronu
1 a 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
3 velká vejce
200-250 ml zakysané smetany
Na potření:
250 ml zakysané smetany samotné
(nebo utřené s 1 lžící moučkového cukru a se
2 lžičkami citronové šťávy)

Postup:
Na podklad vezměte sušenky a spojte je s máslem, toho by mělo být o polovinu méně než sušenek.
- sušenky nasypte do mikrotenového sáčku, rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem NEBO
- pohodlnější způsob je rozdrtit sušenky několika rychlými pulsy v robotu (ostří např. na maso) a přidat změklé máslo, zopakovat sekvenci rychlých pulsů, poskytnout hmotě asi 2 minuty na odpočinek, a pak zapuslovat do třetice, aby hmota začala tvořit hrudky a slepence

Vezměte otvírací dortovou formu a na dno dejte kruh pečícího papíru, ten potom vymažte máslem, stěny také. Pak do formy přesuňte sušenkovou hmotu a upěchujte skleničkou s rovným dnem. Tento podklad dejte do lednice a nechte ho tam po dobu zbývajících příprav.

Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu. Smetanový sýr a zakysanou smetanu rozetřete dohladka nejlépe v robotu, za nejnižších otáček. Několikrát míchání přerušte a gumovou stěrkou setřete sýr kolem stěn. Do hmoty se nemá vmíchat příliš vzduchu, proto třít jen krátce. Potom přidejte cukr, opět promíchejte a stejným způsobem zapracujte i ostatní suroviny, kromě vajíček. Nakonec přidávejte jedno po druhém vejce. Hotový krém je již velmi řídký a snadno začne „žbluňkat“ po nádobě, čímž přibírá nežádoucí vzduch. Hmotu opatrně vlijte na sušenkový základ a nechte 5 - 10 minut odpočívat (mezitím nechte rozehřát troubu). Vzduchové bublinky vyžeňte pomocí vidličky – špičku lehce zanořte do krému a několikrát vepište od kraje ke kraji písmeno S.

Trouba by měla být vyhřátá na 160°C (ne horkovzdušná). Na střední mřížku dejte formu, na spodní je možné dát nádobu s vodou (cheesecake je pak vláčnější). Péci 30 minut (neotvírat troubu!) Poté zkontrolujte konzistenci poklepáním nože na bok formy. Pokud se krém chvěje jako želé, je hotovo. Náplň ještě ztuhne při chladnutí, musí k němu dojít postupně. Nechte jej proto 2 hodiny ve vypnuté troubě s dvířky otevřenými asi na 5 cm. Nádobu s vodou odstraňte. Chcete-li krém suší, pak nechte dvířka po dobu chladnutí zavřená. Dezert, zakrytý alobalem, dejte do lednice nejméně na 8 hodin (nejlépe do druhého dne). Vyjmout ztuhlý cheesecake by mělo být snadné díky otevírací bočnici a pečícímu papíru na dně. Potřete vychlazenou (ochucenou nebo samotnou) zakysanou smetanou.
A je to! Dobrou chuť…

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 1+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.