Tak tu mám 9 kg aronie a nevím, co s tím. Chtěla bych udělat likér a džem. Včera jsem na nějakých zahraničních stránkách našla zajímavý recept na likér, ale nějak jsem to nezapsala a překlikla jinam nebo co, takže ani v historii jsem nedohledala. Asi měsíc měly být bobule ponořené v alkoholu, pak se měl přidat med a další 2 měsíce nechat v temnu, jen protřepávat. Bobule, pokud nezmrzly na stromě, je prý lepší dát na 3 dny do mrazáku před zpracováním. Nemáte někdo recept na likér s medem? (klidně i osvědčený s cukrem)
Džem je taky problém. Vůbec nevím, kolik dát cukru. Kdybyste s tím měli zkušenosti, napište mi, prosím, recept i na džem. Byla bych vděčná za poznámku, zda jste "sladkomilní" tj. běžný džem děláte 1:1 s cukrem, nebo máte rádi míň oslazené džemy. Je mi jasné, že ty trpké potvory budu muset osladit víc, aby se to dalo pozřít.
A taky recept na sirup- máte?
Moc a moc děkuji