Přidat odpověď
Masaryčky potřebují nějaký čas :
Sušenky Masaryčky
Suroviny:
170 gr lískových oříšků ( dávám o něco méně cca 12 dkg)
300 gr hladké mouky
2 žloutky
200 gr máslo
100 gr moučkový cukr
1 lžíce tmavého kakaa
Postup:
Oříšky namočíme den předem do vody, aby změkly ( Pozor, mohou obarvit světlou plastovou misku). Z rozměklého másla, mouky, žloutků cukru a kakaa vypracujeme vláčné těsto, do kterého až nakonec zapracujeme i ořechy. Vytvarujeme váleček ( cca 4-5 cm v průměru), který zabalíme do potravinářské folie a dáme asi na dvě hodiny do mrazáku, aby ztuhl( pozor, nesmí zmrznout). Po vyndání krájíme ostrým nožem kolečeka asi 5mm široká. Pečeme zhruba na 160C (horkovzduch). Ve chvíli, kdy se po zmáčknutí netvoří v sušenkách důlek, tak troubu vypneme a necháme ještě 5 minut dojít.
Varianty:Oříšky lze namočit i do rumu. Lze použít i vlašské ořechy a místo kakaa do těsta zapracovat 1-2 lžičky mleté skořice.
Předchozí