| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názor k dotazu Ryby, mořské plody

1.6.2007 19:15:50 Zuzana

Re: ryby, morske plody

Dobrý den.

Už jsem jednou na tuto otázku odpovídala, ale moje odpověď byla smazána - asi někomu vadila. Dalo mi práci vyhledat různé odkazy, ale dám si tu práci ráda znovu. Tak píšu ještě jednou. Svůj názor na ryby i mořské plody a jejich vliv na zdraví si můžete udělat z těchto odkazů:

Leták "Co byste měly vědet o rybách a rybích výrobcích" Připravil Vědecký výbor pro potraviny
Naleznete na: http://www.chpr.szu.cz/vedvybor/dokumenty/stanoviska/text%20letaku%20MeHg.pdf

"Nyní však zjišťujeme, že vyvíjející se mozek plodu a novorozence může poškodit i velmi malé množství rtuti, které by u dospělého nemohlo způsobit akutní otravu ani zhoršení zdravotního stavu...
Souvislost kontaminace rtutí s častou konzumací dravých ryb však byla potvrzena v nesčetných vědeckých studiích. V ČR vydal Státní Zdravotní Ústav (SZÚ) varování pro těhotné ženy a malé děti, aby nekonzumovaly příliš často určité druhy sladkovodních ryb zejména štiky, candáta a bolena, a také mořských ryb jako je žralok a mečoun."
Zdroj: http://ecn.ekolist.cz/txt_tzpr_full.stm?x=1959789

"Chovy ohromných počtů krevet navíc vyžadují velká množství umělých krmiv a jiných chemických látek, včetně chlóru. Umělé nádrže jsou dále postříkávány jedovatými pesticidy, například malathionem, parathionem či paraquatem. Při chovu krevet se navíc používá řada druhů antibiotik, které se užívají k omezení onemocnění krevet v nádržích. Výsledný nebezpečný koktejl se běžně vylévá na okolní území či vypouští do vodních toků, kde má neblahý vliv nejen na lidi.
Chovy krevet způsobují obrovské problémy. Nejenže ničí místní ekosystém, v konečném důsledku ničí i lidská společenství, jejichž živobytí je na tomto ekosystému závislé."
Zdroj: http://oceans.greenpeace.org/cs/our-oceans/shrimp-farming

"Kapři prodávaní v obchodních řetězcích ve střední Evropě obsahují nebezpečné chemikálie. Tento fakt by si měli uvědomit všichni zákazníci, až budou kupovat jídlo na Štědrý den. Členové ekologické organizace Greenpeace podrobili analýze kapry zakoupené ve dvanácti supermarketech v Česku, Polsku, Rakousku a na Slovensku. Laboratorní testy prokázaly, že veškeré vzorky obsahují zdraví škodlivé ftaláty.Ftaláty negativně ovlivňují lidský reprodukční a hormonální systém. Nedávno zveřejněná studie Greenpeace a Světového fondu na ochranu přírody (World Wildlife Fund, WWF) prokázala přítomnost ftalátů dokonce i v tělech ještě nenarozených dětí."
http://www.matrix-2001.cz/v2/default.aspx?aid=909

Myslím si, že tyto informace mluví za vše. Nehledě na stránku etickou a ekologickou, která také není zanedbatelná. My doma ryby nejíme vůbec, ani jiné maso. Veškeré důležité látky, které jsou obsaženy v rybách, jsou i v jiných potravinách rostlinného původu - např. ořechy, semena apod. a to bez přítomnosti nebezpečných látek. Je známo, že moře jsou největším smetištěm světa, v řekách tam vypouštíme splašky z průmyslových provozů a pesticidy ze zemědělství, na dnech mořích jsou úmyslně ukládány odpady, k tomu havárie tankerů a znečištění způsobené lodní dopravou... můžou být teda ryby zdravé, když více než 40 % ryb ze Severních moří je nemocných – často rakovinotvornými nádory? Velké procento ryb na trhu je také chováno v tzv. rybích prasečácích, což jsou něco jako klece u pobřeží, kde jsou ryby namačkány a je to líhniště všech možných onemocnění, tak tam samozřejmě musí sypat antibiotika... A co etická stránka? Myslíte si, že ryby netrpí, když je vytáhnou sítěmi na loď a nechají je tam pokapat zaživa?

Ještě některé zajímavé odkazy:

SEA SHEPARD:
http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2007050006

RYBOLOV A EKOLOGIE: http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2007050004



Odpovědět
Názory k dotazu (1 názorů)
Re: ryby, morske plody Zuzana 1.6.2007 19:15

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.