| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názor k dotazu Veganství

22.6.2007 11:39:00 Zuzana

Vážená paní Králová

Je mi líto, že patříte právě k těm nevzdělaným nutričním terapeutkám, které nemají ani páru o moderních výživových studiích a zcela je ignorují. Doporučila bych Vám, abyste se konečně začala vzdělávat. Já osobně studuji práva, ale očividně toho vím o výživě více než vy! A to je docela smutné.
Takže zaprvé bych Vám doporučila přečíst si stanovisko Světové zdravotnické organizace k vegetariánství - oni totiž hodnotí vegetariánství jako výživový směr, který může být naprosto vyvážený nejen pro dospělé, ale také děti. A jejich stanovisko k veganství najdete na: http://www.vegspol.cz/view.php?cisloclanku=2007010017
Takže pokud si tedy myslíte, že máte informovanější a lepší názory než WHO, tak tedy klobouk dolů!
Dále si prostudujte stanovisko Americké dietetické asociace k vegetariánství a veganství na: http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/advocacy_933_ENU_HTML.htm
Mimochodem právě tato organizace sdružuje americkou odbornou veřejnost v oblasti dietologie a provádí seriózní výzkumy, o kterých si v ČR můžeme jenom nechat zdát. Že je Amerika je světová špička ve výzkumu, to je docela známý fakt. Z jejich studií vyplývá, že veg*ni mají nižší výskyt civilizačních onemocnění a dožívají se vyššího věku - to jen tak na okraj.
Mimoto by mě zajímal Váš názor na rodiny, které jsou již několik generací vegani a jsou naprosto zdraví. Chcete existenci takových rodin popírat, nebo budete tvrdit, že potají jedí maso? Existence těchto zdravých lidí po celém světě je v přímém rozporu s Vaším názorem, že "pokud trváte na veganské stravě, tak není možné, aby ve stravě nic nechybělo". Napište mi prosím, která součást stravy by chyběla - to by mě moc zajímalo.
Dále by mě zajímalo, jestli jste se někdy zkoušela stravovat vegansky? Určitě ne, ale jak si dovolujete to tedy odsuzovat, když o tom nevíte vůbec nic? Jedině lidi, kteří vyzkoušeli oba způsoby stravování mohou říct, jak se cítili předtím a jak se cítí teď. A to já mohu, narozdíl od Vás.
Mimochodem nevíte, že mléko je pro člověka zcela nepřirozená potravina? Že mléko pijí v živočišné říši pouze mláďata a to jenom od své matky? Víte, že některé studie prokazují souvislost konzumace mléka s rakovinou, s onemocněními ledvin, s astmatem, s alergiemi, se zahleňováním organismu? Tady na Rodině byste si měla přečíst něco od Světové zdravotnické organizace o vápníku a mléku: http://www.rodina.cz/scripts/detail.asp?id=3276
Také si přečtěte o mléce zde: http://www.zzbrno.cz/cl_pravda_o_mlece.htm a pak mi prosím napište, co zde uvedeného je lež.
To, co píšete o horší využitelnosti minerálů z rostlinných zdrojů je nesmysl - naopak pokud vím, tak živočišné bílkoviny brání využitelnosti některých minerálů. Vaše řeči o plnohodnotných a neplnohodnotných bílkovinách jsou velice zastaralé. Nic takového v moderní vědě o výživě neexistuje a plnohodnotnost živočišných bílkovin byla vyvrácena - viz Americká dietetická asociace.
Dalším mým dotazem je, zda jste se někdy zajímala, co jedí naši nejbližší příbuzní - tedy opice? Víte, že naprostá většina z nich jsou vegani a někteří z nich jedí jen výjimečně maso - a to syrové, ale základ stravy tvoří syrová rostlinná strava? A víte, že člověk má s některými opicemi až 98% shodného DNA? Opravdu si myslíte, že člověk s opicemi nemá vůbec nic společného? Já si naopak myslím, že toho má společného mnoho.
Další moje otázka je: z jaké literatury o výživě čerpáte?
Pokud své klienty nechcete dostat do nemocnice, začněte se vzdělávat.
Odpovědět
Názory k dotazu (5 názorů)
Re: Vegani Lenka M. (nutriční terapeut) 8.6.2007 11:51
*Re: Vegani nutriční terapeut 4.10.2010 12:2
Vážená paní Králová Zuzana 22.6.2007 11:39
Maso a mléko - zdravé??? Zuzana 22.6.2007 12:26
Re: Vegani karla 20.7.2007 20:23

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.