Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Pokračování-šestinedělí

Autor: 12345 , 25.4.2004
Na konci šestinedělí se u nekojících a někdy i kojících žen objeví krvácení, připomínající menstruaci. Pochva se vrací do původního stavu za 3 týdny, zůstává však méně pružná a má vyhlazené slizniční řasy, mizí prokrvení. Vaječníky se zmenšují a spolu s vejcovody jsou uloženy v malé pánvi. U nekojících žen se objeví první ovulace mezi 70. a 75. dnem po porodu. U kojících žen dojde k první ovulaci v průměru v šestém měsíci po porodu. U nekojících žen dojde k první menstruaci asi ve 12. poporodním týdnu.

Srdeční výdej poklesne o 28 % v prvních 14 dnech po porodu, plíce se rozepínají, poklesne bránice, nedělka má hlubší dýchání, klesá počet dechů i tepů. Celkový objem krve klesá z 5 až 6 litrů před porodem na 4 litry ve třetím týdnu šestinedělí. Klesá průtok krve ledvinami, zvětšené ledviny se postupně zmenšují, ustupuje rozšíření močovodů a močového měchýře.

Mě první den po porodu zaskočil tlak v podbříšku, vlastně to byly takové slabé bolesti, skoro jsem se bála pohnout. Myslela jsem, že se mi zavinuje děloha. Pak jsem přece jen vstala a odšourala se na záchod. Páni, co ze mě všechno vyteklo!!! Byla jsem zvykla odcvrknout vždycky pár kapiček a teď to byl najednou celý močák!! A bolesti byly pryč!

Kůže se také vrací do původního stavu. Strie mění barvu od červené po bílou. Velmi často dochází k vypadávání vlasů po porodu. Děje se tak vlivem hormonů. Někdy se vypadávání vlasů ustálí až půl roku po porodu. Tento proces můžete podpořit vyváženou stravou bohatou na zinek a vitamin B.

Klouby a svaly se zpevňují a vazy kolem pánve a páteře se vrací do normálu. Opět lze podpořit speciálními cviky. (úměrné k období šestinedělí). Páteř je však stále velmi citlivá - pomáhá dodržovat správnou polohu při kojení.

Vyprazdňování střev je po porodu zpomalené. 2-3 dny po porodu nemusí být stolice vůbec, obzvláště pokud jste měla klystýr. Vliv na vyprazdňování má i přísun tekutin (minimálně 2-3 litry za den) a dostatečný příjem potravy s vysokým obsahem vlákniny. Někdy maminky oddalují vyprázdnění střev ze strachu, že popraskají stehy na hrázi. K tomu většinou nedochází, ale pro uklidnění si můžete při tlačení přidržet hráz vložkou nebo toaletním papírem.

Já jsem si asi po tři dny vždycky skočila k sestřičce pro glycerínový čípek, pak už to šlo samo.

Jak dlouho šestinedělí trvá?
Podle názvu by mělo trvat šest neděl, ale i délka tohoto období je individuální Může trvat až 12. týdnů. Konec šestinedělí nastává, když se tělo ženy vrací do normálu.

Životospráva
V období šestinedělí, ale i po něm byste se měly zaměřit na lehkou a vyváženou stravu s dostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů, vyvarujte se příliš kořeněných a nadýmavých jídel. Kojící žena nesmí hladovět. Potřebuje přibližně 2800 kalorií denně. Zdravá výživa s dostatečným množstvím vlákniny, zeleniny a ovoce (pokud možno ne kyselým) a dostatkem tekutin k podpoření tvorby mléka (2 – 3 litry denně) přispívá výraznou měrou k tomu, že se žena brzy začne cítit tělesně fit.

Milování v šestinedělí
Ukončení šestinedělí už není hranice možného pohlavního styku. Ten je možný po zhojení porodních poranění a po ústupu krvácení. Podstatné je, aby žena měla k milování chuť, nemá cenu do něčeho se nutit. Začátek pohlavního života je zcela individuální stejně tak jako provozované sexuální aktivity. Asi polovina žen má nepříjemné pocity po styku a relativně velkého počet žen tyto pocity přetrvávají i rok po porodu. Tyto změny nejsou vázány pouze na vaginální porod (i když zde jsou častější) ale mohou se vyskytnout i u žen po císařském řezu.

Čaje v šestinedělí
V šestinedělí můžete použít směs meduňky, řebříčku, majoránky a kontryhele, případně i malinové listí. Toto je směs na podporu normálního průběhu šestinedělí.

MALINÍK OBECNÝ – Rubus idaeus
· mírní krvácení při porodu
· tlumí křeče
· mírně adstringentní účinek
· při slabosti močového měchýře
· pomáhá uvolnit svalstvo malé pánve a stimuluje střevní vylučování

KONTRYHEL ŽLUTOZELENÝ – Alchemilla xanthochlora
· účinně tlumí gynekologické krvácení a současně bolesti spojené s menstruací
· upravuje hladinu hormonů
· příznivě ovlivňuje psychiku
· vhodný při klimakterických potížích
· působí močopudně
· prohlubuje spánek
· uklidňuje křečovité bolesti v trávicím ústrojí
· zpevňuje podbřišek – příznivé při náchylnosti k potratům a výhřezům dělohy

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ – Melissa officinalis
· působí sedativně na nervovou soustavu i na vegetativní systém
· výborné gastrosedativum a kardiosedativum – při žaludeční a střevní neuróze
· při nervové vyčerpanosti, nespavosti, mírné úzkosti a mírných depresivních náladách
· na dyspeptické poruchy doprovázené nadýmáním a křečovitými bolestmi
· vhodná v době těhotenství a kojení

ŘEBŘÍČEK OBECNÝ– Achillea Millefolium
· je vynikající při všech ženských „záležitostech“
· tlumí gynekologická i jiná krvácení
· potlačuje křeče při menstruaci
· vhodný při bolestech v trávicím traktu a podporuje trávení
· močopudné a desinfekční účinky
· mírně snižuje krevní tlak
http://www.zrozeni.cz/

Odkazy:
http://www.osobnilekar.cz/sestinedeli.html
http://www.9mesicu.cz/?ins=ta&katlist=16
http://www.zrozeni.cz/sestinedeli.php
http://www.levret.cz/asistentky/mb/files/2004_3/2004_3_roztocil.php
http://ewww.lekarna.cz/detail.php?id=7868&rubrika=v_25
http://ewww.lekarna.cz/detail.php?id=7881&rubrika=v_25

Cvičení v šestinedělí
http://www.stripky.cz/cviky/sestinedeli/sestinedeli.html

Pokud vám bude nějaký údaj chybět, zapátrejte v odkazech!


Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 625 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.