Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Pohybovky I (1.-3.měsíc)

(podle knihy Polinski, L.: Pohybové hry s děťátkem)

Autor: VerNika , 7.9.2006

Náměty her pro první čtvrtletí




Hlazení dítěte


Pozorujte své dítě, jak se mu hlazení nejvíce líbí. Jestliže se sama necháváte ráda jemně hladit, hlaďte vaše dítě také spíše jemně. Pohlaďte jej někdy se silnějším tlakem. Hlaďte pírkem, hedvábným šátkem, plyšovou hračkou. Dává přednost pevné tkanině jako je len nebo froté? Co vyčtete v jeho tváři?




Sledování obličeje


Skloňte svůj obličej k dítěti tak, aby vás vidělo (na vzdálenost 20-25cm). Udržujte stále oční kontakt a zkuste při tom hlavou pohybovat pomalu ze strany na stranu. Zpočátku bude vás bude miminko sledovat očima, ke konci 3.měsíce by již mělo otáčet celou hlavičkou.




Sledování hračky


Pokud zvládne dobře fixaci obličeje, pak začněte pomalu pohybovat pestrou hračkou ze strany na stranu, nahoru a dolů, nakonec i otáčejte hračkou dokola. Koncem prvního čtvrtletí začne dítě pohybovat hlavou ve směru hračky.




Mírné otáčení vpravo a vlevo


Dítě leží před námi na zádech. Mluvíme s ním a natáhneme k němu naše ruce a pohladíme jimi jeho pěstičky. Když dítě pevně uchopí náš ukazováček, pohybujeme jím pomalu ke středu těla dítěte. Dítě ho pevně drží a pohybuje svou rukou a paží lehce ke středu (ke konci 3.měsíce lze otočit až do boku). Ze začátku bude tento pohyb vykonávat pomalu, ale postupně bude stále jistější, silnější a aktivnější. Sledujte, zda sahá doprava stejně jako doleva. Na kterou stranu se při této hře dívá raději? Drží tělo rovně?




Hlazení zad


Miminko je vzhůru, leží na břiše. Hlaďte ho od hlavy přes záda k zadečku a dodávejte mu tím jistotu. Miminko se tak bude cítit dobře. Zkusíte-li na zadečku lehce přitlačit, bude se snažit zvednout hlavičku. Budete-li s ním zároveň mluvit, bude se chovat ještě pozorněji.




Zvedání hlavy v poloze na břiše


V poloze na břiše vidí dítě jinak než na zádech. Když dítěti ukážete hračku, bude se pokoušet zvedat hlavu a hračku si prohlížet a sledovat ji pohledem. Vyzkoušejte si sama, jak je toto držení těla náročné (lehněte si na břicho a bez opory rukou zvedejte hlavu)




Odpočinek a hra na matčiných stehnech


Lehněte si na podlahu nebo si sedněte na gauč a dejte nohy do lehce zvýšené polohy. Vezměte dítě a položte je horní polovinou těla na vaše stehna (hlava je na matčiných kolenou). Jeho nohy leží na vaší hrudi. Důležité je, aby dítě bylo v šikmé poloze opřené o stehna, aby nesedělo. Houpejte své dítě sem a tam a pohybujte jeho nohama lehce nahoru a dolů. Takto si můžete s dítětem povídat. Vyprávějte mu něco. Dítě naslouchá a reaguje tak, že pohybuje svými rty, očima a hlavou.




Uchopování hračky


Držíte-li hračku před obličejem dítěte, bude se na ni nejprve jen dívat. Držte hračku v klidu delší dobu a sledujte jeho reakce. Se vzrůstajícím věkem zvedá dítě ruce, paže a nohy stále víc od podložky a pokouší se jimi pohybovat ke středu těla a spojit ruce před obličejem. Dítě sahá po předmětu a zkoumá ho. Podobně zkoumá i své ruce před obličejem. Kolem třetího měsíce můžete dítěti přidržet k prozkoumávání nafukovací míč, do kterého bude rukama strkat a míč se začne kutálet.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 731 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.