Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

1/ Zavádění příkrmů

autor:Jiřina Mrázková

Autor: správce srpen , 8.11.2006

Klíčové body



Pokračujte v kojení podle potřeb dítěte.


Začněte podávat 1-2 lžičky příkrmu 1-2 x denně.


Začněte s jednou potravinou, další potravinu přidejte asi za 3-4 dny.


Není rozhodující, jestli podáváte příkrm před nebo po kojení, je také možné částečně nakojit, poté nabídnout příkrm a následně ještě dokojit.



Kdy začít



Pokud dítě prospívá, začněte podávat příkrm v ukončených 6 měsících věku bez ohledu na to, zda kojíte či podáváte umělou výživu.


Pokud kojíte a dítě mladší 6 měsíců má hlad, poraďte se s dětským lékařem či laktačním poradcem. První reakcí by nemělo být podání umělé výživy či příkrmu.


Pokud nekojíte a dítě mladší 6 měsíců má hlad, i když vypije 900 – 1000 ml mléčné výživy a jsou mu více než 4 měsíce, začněte podávat příkrm.


Nepodávejte příkrm, čaje ani šťávy dítěti mladšímu než 4 měsíce.



Kojení



V počátečním období podávání příkrmů bude dítě potřebovat kojit stejně často a dlouho jako v období výlučného kojení – dítě se teprve učí jíst lžičkou a mateřské mléko je stále hlavním zdrojem tekutin, živin a energie.



Jaké potraviny



U nás se obvykle začíná zeleninou, aby si dítě hned od počátku nezvyklo na sladkou chuť – pak by mohlo nesladké pokrmy odmítat. Je ale také možné začít nemléčnou kaší, pokud je dítě hladovější, případně pokud se v noci často budí.


Začínejte vždy jedním druhem zeleniny (např. vařená mrkev, brambor), teprve vždy po 3-4 dnech přidejte další druh zeleniny. Kdyby vaše dítě některou potravinu nesnášelo, snadněji poznáte, která to je.


Když si dítě zvykne na zeleninu (zhruba za 2-4 týdny po zavedení zeleniny), začněte do ní přidávat důkladně uvařené velmi jemně nakrájené a nasekané libové maso, zpočátku asi 20 g (1 polévková lžíce).


Stejně se postupuje u ovoce jako druhého příkrmu. Začněte například banánem nebo jablkem. Pak podávejte každý nový druh po několika dnech. Zpočátku se ovoce oloupe a krátce podusí (banán ne).



Jaká konzistence, kdy, kolik a jak podávat



Podávejte první příkrmy v podobě hladké kaše – nemixujte, potravinu rozmačkejte či propasírujte.


K prvnímu příkrmu si vyberte dobu, kdy je vaše dítě v dobré náladě a vy nikam nespěcháte. U nás se začíná zeleninou k obědu, případně lze začít kaší k večeři.


Není rozhodující, zda příkrm podáte před kojením nebo po něm, případně můžete částečně nakojit a dokojit po podání příkrmu.


Dítě posaďte zpříma, protože vleže nemůže bezpečně polykat. Dítě, které neumí samo sedět můžete nakrmit například v autosedačce, případně v lehátku. Dítě samostatně sedící v krmící židličce či na klíně.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 525 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.