Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

5/ Zavádění příkrmů

Autor: správce srpen , 8.11.2006

V období, kdy se začne nabízet hustější strava (okolo 9. měsíce), která obsahuje méně vody je potřeba už dítěti dodávat další tekutiny. Na začátek postačí 200 ml, aby dítě neodmítalo kojení, které zbytek potřeby tekutin zatím pokryje dostatečně.


Nejvhodnější nápoje – kojenecká voda, ředěné ovocné džusy či šťávy (džusu dávejte max. 120-150 ml denně, pozor na obsah sacharidů – neměly by obsahovat více než 15 g na 100 ml, šťávy nabízejte jen z takového druhu ovoce, které dítě dobře snáší – nemá na něj alergické reakce), dětský čaj (ne granulované – obsahují barviva, hodně cukrů), bylinkový, ovocný čaj. Černé a zelené čaje způsobují horší vstřebatelnost železa.


Nápoje nabízejte v hrnečku, ne v kojenecké lahvi. Dítě se potřebuje naučit pít z hrnečku či sklenice, tak jako se potřebuje naučit jíst lžičkou. Můžete nabídnout hrneček se dvěma ušima a dítěti vydatně pomáhejte. Ze začátku plňte hrneček maximálně do poloviny.


Nezapomeňte, že dítě by mělo denně dostat okolo 500 ml mléka (kojení nebo pokračovací mléčná výživa) a mléčných výrobků.


Dítě musí při jídle a pití sedět. Dítě bude nadšeně napodobovat společné stravování rodiny, rádo bude ochutnávat potraviny, které má maminka a tatínek.


 


1 – 2 roky


Pokračujte v kojení do 2 a více let dítěte, pokud vám i dítěti kojení vyhovuje.


MM je i v průběhu 2. roku života dítěte stále důležitou součástí potravy dítěte. Při průměrné tvorbě (okolo 500 ml denně) v tomto období poskytuje třetinu potřebné energie a bílkovin.


MM není jen zdroj potravy, ochrana před onemocněním a alergiemi, ale také prostředkem k uspokojení, potěšení a komunikaci s matkou.


Podávejte 3 – 4 jídla denně + 1-2 svačiny dle přání dítěte.


Podávejte dítěti dostatečné dávky pestré stravy bohaté na energii (zatím ne nízkotučné výrobky), která může být stejná jako pro ostatní členy rodiny.


Podávejte co nejvíce různých potravin – čím větší je počet potravin, které dítě jí, tím menší je pravděpodobnost nedostatku některé živiny.


Denně dávejte dítěti potraviny ze skupiny obilniny – kaše, chléb, pečivo, rýže, těstoviny – postupně se stanou potravinami, které budou poskytovat největší část denního příjmu energie, tak jak by tomu mělo být u dospělého.


Brambory jsou velmi dobrá příloha, protože poskytují energii ve formě škrobu a neobsahují tuk, navíc jsou důležitým zdrojem vitamínu C.


Denně dítěti podávejte zeleninu a ovoce dle hesla – „5x denně“ – tzn. při každém jídle zelenina nebo ovoce.


Denně podávejte maso, ryby, drůbež, vajíčka nebo luštěniny – maso je důležitý zdroj železa. V tomto věku podávejte zhruba 3 polévkové lžíce masa. Od roku věku je možné podávat vaječný bílek.


Denně podávejte mléčné výrobky – množství viz. tabulka níže. Dítě může začít jíst tvaroh. Je možné už také používat obyčejné, pasterizované kravské mléko při přípravě pokrmů, k pití je stále lepší používat kojení či umělou výživu, ale je možné použít už i plnotučné pasterizované kravské mléko.


Stále dítěti aktivně pomáhejte při jídle.


Je možné už začít pokrmy pro dítě solit, ale velmi minimálně.


Nejlepším nápojem je kojenecká voda nebo dětské čaje, je možné podávat i minerálky, ale ne příliš často – mohou mít vysoký obsah sodíku nebo hořčíku.


Nezapomínejte na snídaně – nedostatkem stravování naší populace jsou slabé nebo žádné snídaně, které by měly tvořit ¼ celkového denního příjmu! Proto je dobré správné návyky budovat již v raném dětství.


Stále podporujte dítě v učení jíst samostatně – nechte dítě experimentovat nejen se lžičkou, ale i s dětským příborem.


Objem snědeného jídla se mění ze dne na den. Pokud dítě sní při jednom jídle málo, nenuťte ho – vynahradí si to při dalším jídle nebo další den. V množství snědené stravy jsou u jednotlivých dětí velké rozdíly – nesrovnávejte, kolik sní vaše a jiné děti.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 543 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.