Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Prospívající miminko

Autor: misapoho , 23.1.2007







Několik záchytných číselných ukazatelů, abyste v diskusi s pediatem nebyli jen poslušnými loutkami, poslouchajícími autoritu, ale skutečně informovanými rodiči, kteří jediní mají zodpovědnost za zdraví svého miminka
Milé přemýšlivé maminky (a tatínkové). Možná se Vám stalo. Že jste se z kontroly u pediatra Vašeho malého drobečka-kojenečka vrátily poněkud vystrašené a smutné. Protože Vám bylo naznačeno, že možná to s tím kojením nepůjde a bude třeba začít dokrmovat umělým mlékem. Chci Vá proto poskytnout několik záchytných číselných ukazatelů, abyste v diskusi s pediatem nebyly jen poslušnými loutkami, poslouchající autoritu, ale skutečnými informovanými rodiči, kteří jediní mají zodpovědnost za zdraví svého miminka.

1, Základním ukazatelem, že je Vaše miminko dobře a dostatečně živeno mateřským mlékem, je promočení 6-8 plen za den. Pro úplnost dodávám, že při používání papírových plen, neznamená pojem promočená plena ke kolínkům dítěte vysící nacucaný pytel, ale skutečně pouze jednou použitou plenku. Promočenou plenu poznáte tak, že si zkusmo nalijete na čistou plenku 2-4 lžíce vody a uvidíte tak, jak vypadá plena, do níž se mimi jednou vymočilo. Jsou – li pleny méně často mokré, moč je žlutá a nápadně páchne, případně pokud má dítě dovnitř propadlou fontanelku, je něco v nepořádku a miminko má nedostatek tekutin. V tom případě je třeba zvýšit tvorbu mléka a neprodleně stav konzultovat s lékařem.


2, Do stáří 6 týdnů má mít prospívající miminko 3-8 stoliček denně, zhruba po 6. týdnu věku se frekvence zmenšuje a někdy není stolička i mnoho dnů. Mateřské mléko je pro miminko beze zbytku využitelné a není tedy, co by bylo třeba vyloučit. Barva stoličky má být žlutavá a bež zápachu. Je-li nahnědlá a páchne, jedná se o hladovou stoličku a miminko trpí nedostatkem. Zelená barva stolice není sama o sobě ukazatelem nedostatečného příjmu potravy, může poukazovat například na to, že miminko dostává především přední, sladké, ale málo výživné mléko. Je potom třeba při jednotlivých kojeních kojit co nejdelší dobu z jednoho prsu, aby děťátko dostalo tučné, zadní mléko, ne pouze žízeň zahánějící mléko přední..


3, Do věku 3 týdnů od narození musí mimi dosáhnot své porodní hmotnosti.


4, Do věku 6 měsíců má dítě zdvojnásobit svou porodní váhu, do stáří jednoho roku ji má ztrojnásobit.


5, Pokud má lékař pochybnosti o dostatečnosti kojení, nechá Vás pravděpodobně nakojit přímo u něj, v ordinaci a provede kontrolní vážení před a po kojení. Určitě budete ve stresu a mléko se bude špatně spouštět. Na miminko bude možná cizí a svým způsobem i nepřátelské, prostředí působit také negativně, proto výsledek může být téměř žalostný. K tomu je třeba dodat, že dítě je člověk jako každý jiný a proto určitě nepije při každém kojení naprosto stejný objem mléka. Pan doktor asi taky k obědu, večeři, snídani a svačině nebude dlabat přesně stejné a na deko odvážené porce jídla... Takže - minimální nutný přírůstek kojeného dítěte za týden je 100g. Děti navíc rostou ve skocích. Co jednou zanedbají, mohou příště dohnat. Pokud budete muset doložit objem vypitého mléka, půjčte si váhu a važte doma, v klidu, celých 24 hodin. Získáte tak celkový objem kojení, který by měl zhruba odpovídat 1/6 hmotnosti miminka, tedy 150-180ml mlíčka na 1 kg děťátka a den. Jiná situace ovšem je, když dítě evidentně a jasně neprospívá. Pak si argumenty jistě schováme na jindy a poctivě a okamžitě vyhovíme všem požadavkům a podmínkám pana či paní doktorky. To je zbytečné říkat, to udělá každá milující máma, když ví, že něco není v pořádku.


6, Nejlépe zpracovaným a přehledným ukazatelem toho, že naše mimi roste správně, jsou percentilové, nebo-li růstové a hmotnostně výškové grafy, které každý človíček dostává již v porodnici, jako přílohu očkovacího a zdravotního průkazu. Uvedené grafy jsou vlastně statisticky zpracovné růstové křivky české dětské populace. Po návratu z porodnice by si každá maminka měla porodní hmotnost a délku miminka, které jistě má vryté do paměti, jak je rozesílala celému příbuzenstvu, zakreslit do grafů a dobře si všimnout, na kolikátém percentilu, nebo-li křivce, se objevily. Na této křivce musí totiž miminko zůstat i nadále, protože výrazné odchylky jsou známkou špatného vývoje. Naproti tomu věrné kopírování nastavené křivky ukazuje na zdravé a prospívající děťátko.


Kojení je úžasný dar pro mimi i pro maminku. Jenže ani tato vrcholně přirozená činnost se neobejde bez komplikací a problémů. On vlastně žádný vztah a spolupráce dvou lidí není zcela bez problémů. A kojení je o dvou odlišných lidech – miminku a mamince. Někdy je sžívání těchto individualit svízelné, někdy zase snadné, ale vždycky krásné, zázračné a naplňující. I když Vám právě teď možná není do smíchu, jste unavená a možná si připadáte trochu jako bájný Sysifos, věřte, že budete ještě ráda vzpomínat...


Takže – pokud je mléka skutečně málo, přichází na řadu pelíškování, ale o tom už jeden článek existuje

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 749 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.