Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Uchovávání mateřského mléka II.

Autor: misapoho , 23.1.2007


Praktický postup uchování mateřského mléka


- Základní předpokladem pro uchování mléka je schopnost ho získat. To se děje ručním odstříkáváním, nebo odsáváním. Odsávaček je na trhu v dnešní době spousta, některé velmi dobře simulují sání miminka, což je ideální. Doporučuji vyhnout se pístové odsávačce, jednak proto, že její použití je bolestivé a může velice poškodit bradavku a jednak proto, že způsob získání mléka touto odsávačkou je naprosto nefyziologický. Strach z bolesti, způsobené tímto mučícím nástrojem, může být i příčinou snížení sekrece mléka, nebo zablokování spouštěcího reflexu.


Z fyziologičtějších odsávaček si může maminka vybrat z elektrických, ručních, nebo bateriových. Vhodné jsou produkty firem Medela a Avent. Na trhu jsou již i sáčky na zmrazení a uchování mateřského mléka. Z mého pohledu však nejsou nezbytné.


- Dalším předpokladem je vlastnění vhodných nádob na zmrazení mléka. Mně se osvědčily prosté sklenice od dětských výživ, které jsem poctivě vyvařila a po naplnění mlékem a vložením do mrazáku jsem dbala na to, aby se hladina mlíčka nedotýkala víka ani po zvětšení objemu zmrznutím. Nikdy mi jediná sklenička nepraskla, navíc jejich velikost umožňuje mrazit mléko po jednotlivých dávkách, které miminko při krmení vypije celé.


- A když to všechno máme, umíme odsávat a odstříkávat, lahvičky jsou vyvařené a mlíčka je dost v prsou, postupujeme tak, že získané mléko postupně vrstvíme v chladničce na sebe až do naplnění nádoby, kterou pak vložíme rovnou do mrazícího boxu. Takto je vhodné postupovat, pokud za 24 hodin získáme tolik mléka, aby se naplnila jedna lahvička. Pokud odsáváme méně a naplnění trvá třeba 3 dny, je dobré dát vždy třeba večer částečně naplněnou lahvičku zmrznout, aby nejstarší mléko z odsátých dávek nepodléhalo zkáze a neznehodnotilo celý obsah sklenky. Další dávky čerstvého mléka pak vrstvíme do chladničky přímo na to zmrzlé. Velice doporučuji mlíčko příliš nepřelévat, protože na stěnách nádob ulpívá mléčný tuk, což je vlastně nejvýživnější část a ztrácí se tak z dávky. Některé publikace doporučují míchat dohromady za účelem zmrazení pouze mléka stejné teploty, takže před smícháním se starším mlékem v chladničce je třeba čerstvé mléko zchladit. Z mého pohledu ale toto vede právě k obrovským ztrátám tuku, protože tuk se při stání mléka oddělí a plave na povrchu, jako smetana a při přelévání ho na stěnách nádob zůstane opravdu mnoho. Pokud přeléváme mléko čerstvé, jsou maličké kapičky tuku rozptýleny v mléce a jejich ztráty ulpěním na stěně nádoby jsou minimální.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 509 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.