Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Zdravé hubnutí podle hubňulek09 - 1. část.

Autor: Kája79 , 26.2.2009

Denní energetický příjem:


Optimální denní požadavky na příjem energie pro lidi, kteří chtějí zhubnout je 1200 kcal (5040kJ) – menší příjem energie lze konzumovat pouze pod lékařským dohledem!!!



Energetický příjem by měl být tak velký, abyste hubli rozumnou rychlostí (tedy 0,5 - 1 kg týdně). Pokud byste hubli pomaleji, musíte trochu ubrat, pokud rychleji, váš jídelníček je příliš striktní a je nutno přidat. Většina lidí hubne tehdy, je-li jejich příjem energie v rozmezí 4000 - 6000 kJ/den. Konkrétní hodnota záleží na mnoha faktorech: pohlaví (muži mohou energie více), věku (starší musí méně), množství svalové hmoty (čím větší podíl svalové hmoty z celkové hmotnosti, tím větší může být příjem energie) a na tom, zda již máte za sebou neúspěšné pokusy o zhubnutí (pokud ano, budete se muset držet na spodním okraji příjmu energie). Příjem energie by nikdy neměl být nižší než 4000 kJ.



Navíc je důležité, aby se nižším příjmem potravy nezpomalil metabolismus. Tzn. nekonzumovat příliš malé množství, protože je to zbytečné hladovění. Tělo přestává živiny správně zpracovávat a začíná ukládat do tuků. Občas je dobré metabolismus mírně „nakopnout“ a přijmout za den 6000kJ.



Kdy jíst:


Nejlepší je si jídlo rozvrhnout do 5-6 malých porcí denně (lze si dopřát i něco dobrého, ale pozor na to, aby se nepřekročil denní energetický příjem). Tělo se takto zaměstná, protože stále zpracovává malé množství potravy a nemá tendence si ukládat něco do tuků na horší časy.



Poslední jídlo by mělo být podáváno cca 2 hodiny před spaním – na jednu stranu proto, aby tělo mělo možnost potravu strávit, na stranu druhou proto, aby tělo ani ve spánku nehladovělo. Na noc tělo nejlépe přijme mléčnou bílkovinu (lehký jogurt, apod.) či zeleninu (tady pozor na druh zeleniny, který způsobuje plynatost).



Sladkosti:


Není nutné si dobroty stále odpírat. Netrapte se. Jen je lepší konzumovat sladké (v přiměřeném množství) dopoledne, aby tělo mělo čas ho správně zpracovat. Samozřejmě i sladkosti lze dobře nahradit a tělo uspokojit: ovoce, ovocný jogurt, či tvaroh….apod. Ale ani čokoláda v malém množství neškodí.


Tip 1: čokoláda s velkým podílem kakaa (je velmi hořká, nesní se jí tolik a uspokojí chuť po čokoládě)


Tip 2: pokud se nedokážete vzdát mléčné čokolády, rozdělte ji na čtverečky, zabalte tak aby se dílky neslepily, a dejte do mrazáku – čokoláda rozpouští pomaleji a déle si jí vychutnáte.



Maso:


Maso obsahuje důležitou bílkovinu pro tvorbu svalů. Zvlášť v kombinaci dieta/pohyb je maso velmi důležité pro tělo. Při dietě se doporučuje hlavně kuře, ryba, krůta, králík.



Přílohy, pečivo:


S přílohou jako jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, aj. opatrně – většinou obsahují větší podíl sacharidů. Není nutné se těchto příloh vzdávat, jen jejich množství omezit.


Pozor ale na bílé pečivo - to je zapovězeno. Celozrnné má sice naprosto stejnou kalorickou hodnotu jako bílé, ale zasytí mnohem lépe. Vzhledem k obsahu vlákniny, která se po příjmu tekutin nabobtná, způsobí lepší pocit sytosti v žaludku.


Tip: Výbornou přílohou k masu je zelenina (čerstvá či podušená).



Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 813 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.