Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Zdravé hubnutí podle hubňulek09/ 2. část.

Autor: Kája79 , 26.2.2009

Zelenina:


Výborná volba nejen při dietě. Je plná vitamínů, vlákniny a dobře zasytí. Lze ji konzumovat čerstvou, dušenou, vařenou, grilovanou, pečenou samostatně či si ji dopřát jako přílohu. Jíst se může po celý den. Pozor ale na čerstvou zeleninu – někdo může některé druhy zeleniny hůře trávit (pálení žáhy, nafouknutí, průjem), zvlášť pokud jsou konzumovány ve větším množství.


Tip: Pro lepší trávení zeleniny a hlavně pro správný příjem všech vitamínů (některé jsou rozpustné v tucích) je dobré čerstvou zeleninu před konzumací lehce pokapat olivovým olejem. Případně lze konzumovat s mléčnými výrobky (jogurt, sýr cottage, apod.)



Odlehčený den:


Dobrou variantou je dopřát tělu alespoň 1x týdně odlehčený den – tzn. konzumovat jeden druh potraviny (rýžový den, celozrnný den, ovocno-zeleninový den, bramborový den, těstovinový den….). Je však nutné i v tomto případě dodržet denní energetický příjem (ca 5000kJ).


Tip: Samozřejmě se nemusí konzumovat např. suchá rýže, lze ji mírně ochutit ovocem, či zeleninovým vývarem, šťávou z masa…apod.



Pitný režim:


Denně vypít nejméně 2 l tekutin. Nejlépe: minerálka, voda, neslazené bylinkové a ovocné čaje. Dobrý je i zelený čaj, který přirozeně detoxikuje.


Tip 1: Zhruba od 18.00 odpoledne pít vodu s citronem (půl citronu i s dužinou a půl litru vody) – zasytí a pročistí tělo. Voda s citronem může být i dobrou kombinací ráno před jídlem, protože tělo dobře nastartuje do nového dne. V případě vody s citronem ale pozor na zubní sklovinu – nepřehánět a dopřát si zhruba půl litru denně.


Tip 2: Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti spalovat tuky pozitivní účinky i při hubnutí. Navíc jde o nezávadného pomocníka při hubnutí pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu lidí trpících nadváhou typické. Že je možné snížit množství tělesného tuku pitím zeleného čaje, dokládá magazín American Journal of Clinical Nutrition. Nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Zelený čaj má také schopnost snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL). Jde především o schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání do tukových polštářů.



 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 880 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.