Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Zdravé hubnutí podle hubňulek0/- 3. část

Autor: Kája79 , 26.2.2009

Pohyb:


Cvičit alespoň 2x týdně. Pohyb ráno nalačno spíše škodí než pomáhá.


Tepová frekvence: Jestliže při cvičení opravdu zaberete a udržíte svůj tep v aerobním režimu, tedy zhruba na 65 až 85 procentech vaší maximální tepové frekvence, začne váš organismus spalovat tuky. Maximální tepovou frekvenci spočítáte velmi zhruba tak, že od čísla 220 odečtete váš věk. Ale obecně platí: že tělo spaluje tuky (aerobní fáze) se pozná tak, že při cvičení (jízdě na kole, běhu, atd.), dokážete ještě mluvit. Jakmile se už příliš zadýcháváte, tak se spalují hlavně cukry (anaerobní ), což je zátěž hlavně pro srdce.


Před cvičením se nedoporučuje 1-2 hodiny jíst, protože zvýšená aktivita není dobrá pro trávení a je téměř vždy zaručené, že sebou přinese nevolnost (laicky řečeno tělo nestíhá trávit a navíc se nedokáže dostatečně soustředit na nový program – spalování).


Cvičení by mělo trvat nejmíň 30-40 min , aby se tělo dokázalo dostat do aerobní fáze, teprve poté začíná spalovat. Taky je dobré následně vydržet a hodinu nejíst, protože tělo spaluje cca ještě 60 minut po ukončení fyzické aktivity. Pokud by se začalo konzumovat jídlo, tělo přestane spalovat a začne zpracovávat jídlo. Hodinu po cvičení je ale nutné se najíst, aby se nezpomalil metabolismus!!!


Tip 1: Hodinu po cvičení je nejlepší sníst porci ovoce, protože tělo si v tuto dobu bere z ovoce to nejlepší. Dále je potřeba doplnit vlákninu a bílkovinu (v tuto chvíli tělo velmi dobře přijímá mléčnou bílkovinu) – např. kombinace celozrnného pečiva a tvarohu.


Tip 2: Pokud je vám po cvičení nevolno, cítíte se slabí, je možné, že vám příliš klesl cukr. Mějte po ruce müsli tyčinku a v tomto případě nečekejte hodinu a klidně jí snězte (nemusíte celou, stačí kousek). Příjem rychlé energie by vám měl od slabosti pomoci.


Tip 3: Je možné použití iontových nápojů, nápojů pro sportovce, aj. (konzultujte s odborníky).


 


Vážení a měření:


Pro kontrolu, jak nám to hubnutí jde, není určující jen váha, pokud se věnujeme dostatečně i pohybu – narůstá svalová hmota. Takže vedle váhy i měřit, měřit, měřit (stačí po měsíci): obvod krku, levé paže, hrudníku, pasu, boků, levého stehna.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 687 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.