Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

(prohlížení deníku Egypt) Předcházející článek>>

Nejvýznamnější památky

Autor: Lucka Šeflová , 28.3.2009

Pyramidy


Pyramidy v Gíze řadíme mezi sedm divů starověkého světa. Pokud se vydáte do Egypta, určitě neodjíždějte, aniž byste tyto starověké zázraky stavitelství navštívili. Staří Egypťané věřili v nesmrtelnost, což deklarovali také tím, že zesnulé faraóny pochovávali jako bohy. Alespoň podle nejrozšířenější teorie. Vybírali úseky pevné půdy, důmyslnými tažnými systémy s příkřejšími rampami na sebe vrstvili kvádry až 1200 kg těžké, přidávali leštěný vápenec a pohřební místnosti vybavovali šperky, zlatými předměty i jídlem pro cestu na onen svět. Navštěvována je zejména Chefrenova, královny Hetephere a Mykerinova. V rámci dvoudenních výletů do Káhiry se často zastavuje na pyramidy v Sakkáře, kde je k vidění Džoserova stupňovitá pyramida.


Sfinga


Socha ležícího lva s lidskou hlavou údajně střeží město mrtvých, které za ní leží. Hlava je pravděpodobně podobiznou krále Chefrena.


Karnak


V monumentálním chrámovém komplexu na vás dýchne historie tisíce let zpátky. Největší byl zasvěcen bohu větru a vzduchu Amónovi. Pozornost na sebe strhává alej sfing, Vítězný obelisk, sloupový sál i obrovské sochy faraóna Ramsese II. Pokud si chcete z Egypta dovézt štěstí, stačí dle legendy oběhnout třikrát sochu Skarabea.


Údolí králů


Známý soubor skalních hrobek faraónů patří k tradičním výletům. Nejznámější Tutanchamonova hrobka byla objevena v roce 1922 a ukrývala jedinečné poklady: rakev z čistého zlata, šperky, klenoty, zbraně, malby. Téměř všechny předměty se nacházejí v Káhirském národním muzeu. Tam si jistě nenechte ujít možnost na vlastní oči spatřit zmiňovanou zlatou rakev a také zlatou masku.


Abu Simbel


Dvojice chrámů patří k těm nejkrásnějším. A přesto byla v ohrožení, neboť pro vybudování Asuánské přehrady se uvažovalo o jejich zatopení. Naštěstí odborníci rozřezali stavbu na obrovité kusy, aby ji mohli v bezpečné vzdálenosti sestavit znova. Zajímavost představuje socha Ramsese II., kdy jeho úsměv měří od ucha k uchu čtyři metry.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 3 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1011 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.