Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Očkování proti HPV II.

Autor: inishkea , 6.4.2009
ad 3/ ŽIVOTNÍ STYL.
-------------------------------------------------
Z anamnestických dat pacientek s onemocněním vyplývá, že jich:
*60-80% kouří
*začaly brzy žít pohl. životem, / nejvíce náchylné k infekci jsou mladé dívky!!!!/
* nezdravě se stravují
*jsou pohybově málo aktivní/střídají partnery
*neumí odpočívat
* dalším spouštěcím mechanismem je stres.

Jak už jsem se zmínila, s HPV se během svého života setká 80% sex. aktivních žen. Že jde o infekci přenosnou pohl. stykem podpořily i studie jeptišek, u kterých nebyly prokázány prekancerózy ani spinocelulární karcinomy. Často se mluví o tom, že rezervoárem infekce je mužský urogenitální trakt a slyšela jsem názor, že očkování proti HVP by mělo být nasměrováno i mužské populaci.
Vývoji infekce závisí i na hormonálních a imunitních dispozicích organizmu.

Pro dnešek vynechám symptomatologii a léčbu a povíme si o PREVENCI.
Vždycky je lepší pečlivé předcházení problému, než řešit a podstupovat složitou a nepříjemnou léčbu.
Předně by měly ženy
1/ pravidelně navštěvovat svého gynekologa, který se zaměří na anamnézu, provede vyšetření, nosný je zde cytologický screening. Ve vybraných případech HPV DNA test jako doplněk k cytolog. vyšetření. Jako horká novinka je test mRNA onkoproteinů HPV viru. Přínosem této vysoce moderní technologie je to , že netestuje pouhou přítomnost viru nebo některých jeho typů (tak jako je tomu u testování virové DNA), ale detekuje jeho nebezpečné působení, které záleží na imunitní odpovědi toho kterého jedince.

2/ dále k prevenci patří vakcinace

3/ zdravý životní styl

4/ na poli vědeckém - zkoumání vztahu HPV a mužského urogen. traktu.

V ČR existuje jedno jediné pracoviště a to v Praze, kde lze vyšetřit muže na přítomnost HPV a zároveň rozpoznat, o který onkogenní typ HPV jde.
Blížší informace včetně popisu vyšetření najdeme na
http://www.papillomavirus.cz/aktuality/webkontaktyfin.pdf

Pokud není váš ošetřující lékař ochoten udělat vyšetření na HPV, je možné takto učinit jako samoplátce. Cena: Základní příprava a zpracování vzorku 650 Kč ( tj. jedna infekce), rozšíření o další infekce ze vzorku +150 Kč. Firma MediGEN s.r.o sídlí v poliklinice na Spořilově, Božkovská 2967, Praha 4, 141 00. Kontaktní osoba je MUDr. Petr Tichý, e-mail: medigen@volny.cz
Konečně se dostáváme k plošné vakcinaci-očkování.
Řada pacientek a matek je nadšená, stejně je tak dost skeptiků. Proč? Je to očkování poměrně dosti "mladé" a nikdo neví, co časem přinese za potíže a jestli není lepší dodržovat v prevenci body 1 a 3!?

Nebylo by lepší před očkováním zjistit stav imunity? Na tuto otázku odpovídá Mudr. Roman Prymula Csc., Ph.D: "V souladu s doporučeními je zřejmé, že testování protilátek či HPV-DNA má význam pouze v určitých omezených případech. Základní skutečností je, že vakcína není terapeutická, tedy neodstraní z organismu již existující infekci. Naopak vlastní infekce typu 16 a 18, jakkoli je v těle přítomna, může být pouze dočasná a spontánně může vymizet. Poté má očkování smysl, neboť chrání před reinfekcí. Hlavní případ, kdy bych se já osobně za testování přimlouval, je žena, která u sebe předpokládá infekci virem HPV rizikovým typem 16 a 18 a chce se nechat očkovat. Podle stávajících studií je při prokázané pozitivitě HPV-DNA a pozitivní sérologii účinek vakcíny nulový (spíše negativní, ale bez statistické významnosti) a úspora zbytečně vynaložených prostředků tedy značná. (5). ACIP vyšetřování před vakcinací obecně nedoporučuje."

Horké debaty se vedou mezi vědci, lékaři , zástupci farmaceutických firem. Rovněž široká veřejnost má o problematiku zájem. A nemá cenu si zastírat, že je to i dobrý bussines. Merck plánuje roční zisk přes 3 miliardy dolarů. U nás v ČR jsou na trhu SILGARD/Gardasil/-http://www.ockovacicentrum.cz/?p=popularni-ockovani-silgard
CERVARIX- http://www.ockovacicentrum.cz/?p=popularni-ockovani-cervarix
cena kompletního očkování je cca 9 900CZK

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2,5 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2110 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.