Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Náhradní matka

Autor: spravce* , 13.8.2009
Náhradní matka - v podstatě žena v ČR má tři možnosti - klinika ve Zlíně - zatím to udělali 11 x - 2 děti se narodily, 4 jsou těhotné a 5 je v procesu. Cenově, pokud náhradní matka není vaše příbuzná, to vyjde do 500 000 Kč. Rizika jsou poměrně velká. V ČR je matkou dítětě ta, která ho porodila. Takže když se rozhodne a dítě páru nepředá, právo je na její straně. Nepomůže ani soud - naopak postih (ale nijak velký) by čekal na rodičovský pár. Několik případů se již k soudu v ČR dostalo. Žena, které dítě porodí má naopak velmi dobrou šanci žádat po otci výživné na sebe a dítě. Jak se píše, poněkud tajuplně, na podobných diskuzích - že na ni rodiče mají "něco od právníka". Tak tím se myslí směnka a smlouva. V podstatě by ta žena musela tu směnku zaplatit. U právníka neuspěje. S alimenty ano, se směnkou ne. Ale opět - dítě jí zůstane. Bohužel jsou tady ještě další rizika - a sice za dítě v těle matky nerozhodujete. Smlouva, kterou máte v ruce, je z hlediska právní vymahatelnosti, spíše k ničemu. Takže osobně bych doporučila jen v rámci rodiny (matka, sestra, švagrová a to ještě jen v tom případě, kdy není použito vajíčko náhradní matky).



Další možnost - jen o něco málo finančně náročnější - obrátit se na agenturu v Rusku nebo na Ukrajině. Vejdete se do milionu korun, agentury poskytují jistotu dítěte - když to nevyjde, hradí další platby agentura. Výhoda je cenová dostupnost, některé agentury začínají již cca na polovině částky. Využívá se zde relativní chudoby náhradních matek. Levné ceny práce a zdravotního pojištění žen. Centra mají dobrou úroveň a i úspěšnost, na IVF tam jezdí hodně žen ze zahraničí. Další výhoda je, že tyto agentury vám nabídnouv případě potřeby dárkyni i dárce z podrobného katalogu a navíc nabízejí i vyhledání tzv. přímo na míru. Nevýhody - méně stabilní ekonomické klima, nemáte garanci nad dohledem nad matkou (ale vzhledem k tomu, že se snaží nabízet své služby do USA, kde zřizují pobočky se to zlepšuje), dítě opět nezastupujete až do porodu, dítě nezíská americké občanství.



Zbývá zmínit ještě celosvětově vůbec nejlacinější Indii. Domluvíte se anglicky, služby jsou na úrovni, vše zařizujete přes net, nastimulovaná absolvujete let, po příletu OPU (podobně se jde domluvit v Rusku a na Ukrajině - je to pak zase levnější), vyzvednou vás na letišti a zase vás na něj doprovodí, následně si letíte až pro dítě. Tato možnost začíná být zajímavá zejména pro ženy ze Západní Evropy.



Nejdražší ale právně neprůstřelné služby poskytují některé státy USA. Jediná nevýhoda cena. V závislosti na kurzu se začíná cca na 1,5 milionu, ale v tom jsou započítány platby právníkům, agentuře, náhradní matce - většinou chybí platba CAR a pojištění, takže reálná suma se nakonec pohybuje - když jde vše dobře mezi 2,5-3 miliony Kč. Od 22. týdne dítě zastupujete a plně o něm rozhodujete vy. Třešničkou na dortu je americké občanství dítěte. Takže lze směle doporučit klientkám typu Lucie Bílé.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 2 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3647 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.