Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

SLADIDLA - pokračování II

Autor: Ať , 8.1.2011

Zelenina


Je dobré, naučíme-li se využívat sladkou chuť některých zelenin. Při vaření přidáme do vody pár zrnek soli. Ta má totiž schopnost doslova „vytáhnout sladkou chuť “. Tento trik se solí můžeme používat i při přípravě ovoce. Mnoho lidí používá sůl při přípravě marmelád či kompotů naprosto bez cukru. Při takovéto přípravě se však musíme naučit správnou míru soli, aby se chuť „nepřevrátila“ ve slanou.
Sladkou chuť uspokojí vhodně uvařená cibule, mrkev, zelí, brokolice, dýně…..


Marmelády a povidla
varem zahuštěná šťáva z ovoce a rozvařené ovoce je oblíbeným pokrmem a tradičním doplňkem při výrobě moučníků a dezertů. Měli bychom používat džemy a povidla, které jsou vyrobeny bez přidání cukru či umělých sladidel.

Javorový sirup
přírodní šťáva z javorů, nezatěžuje slinivku tak jako cukr, má lahodnou sladkou chuť. Obsahuje značný obsah ze země vytažených minerálních látek, které byly filtrovány v kořenech stromu. Vynikající do pohárů, na palačinky, jako přeliv na dezerty či sladká jídla, ale i do perníků a dortů.

Mirin
sladké rýžové víno, které vzniká postupnou fermentací rýže. Lze jim dochutit pudingy, ale i marinády.

Med
med patří mezi přírodní sladidla s vysokým obsahem minerálů a látek, které jsou tělu prospěšné. Rychle dodává energii, podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém. S medem zacházejme jako s lékem.

Amasaké a přirozeně fermentované produkty
tradiční způsob přípravy sladké chuti z dálného východu. Uvařená obiloviny ( obvykle rýže či jáhly) se nechá fermentovat a v po zesládnutí se ohřátím proces přírodního kvašení ukončí. Je vhodné jak pro přímou konzumaci formou krémových pohárů či jako základ do krémů.

Rostlina STÉVIA – používají se sušené nebo čerstvé lístky. Má 200-300x vyšší sladivost než cukr a nemá žádné nežádoucí účinky. Snadno se pěstuje a má výbornou chuť. Sazenky se dají koupit na jarní výstavě Hobby v Č.Budějovicích nebo přes internet.
V Japonsku je stévia vedle obilných sladů nejpoužívanější sladidlo.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 839 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.