Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Oslava Mezinárodního Dne Romů

Autor: Romčátka , 6.4.2012

V neděli 8. dubna 2012 oslaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů. Připomenou si tak historicky první světový kongres Mezinárodní romské unie, který se konal poblíž Londýna v roce 1971 především díky iniciativě Grattana Puxona a Donalda Kenricka z Velké Británie, Matéo Maximoffa, zástupce francouzských Romů, takzvaných Manuša, Jarko Jovanoviće z bývalé Jugoslávie a dalších Romů a romistů. Účastníci kongresu, kterých byly necelé tři desítky, se usnesli na podobě romské vlajky a romské mezinárodní hymny. V té době delegáti sjezdu oficiálně ustanovili první Mezinárodní romskou organizaci IRU (International Romani Union), zpočátku známou pod názvem World Romani Union. Dále již tehdy schválili oficiální označení Rom místo Cikán.


Ačkoliv se posléze konaly další dva kongresy IRU, 8. duben byl uznán mezinárodním svátkem až mnohem později, v roce 1990 ve Varšavě, kde se konal čtvrtý kongres. Má připomínat den, kdy se oficiálně zpečetila mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. V tento den si mají účastníci oslav každoročně připomenout společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především „romipen“ (přeloženo „romství“).


Zatím nejsilnější tradici mají oslavy 8. dubna v zemích postjugoslávských a vůbec na Balkáně. V České republice není tradice tak silná i proto, že se tu o svátku začalo hovořit až ve druhé polovině 90. let.


Českým Romům letos poblahopřál k jejich svátku i velvyslanec USA v Praze Norman L. Eisen. Připomněl nedávné aktivity ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové — to, že se osobně zasazuje o lepší postavení Romů na celém světě a že se letos v únoru sešla s mladými romskými aktivisty v bulharské Sofii. "Na počest letošního Mezinárodního dne Romů doporučuji Čechům bez ohledu na původ, aby si na chvíli uvědomili důležitou roli různorodosti české společnosti a usilovali o rovná práva pro všechny," uvedl Norman L. Eisen.


Mezinárodni den Romů si připomene společně s Romy 8. dubna i zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková, která tento den vnímá jako příležitost k tomu, aby si Romové připomněli svůj společný původ, jazyk, svébytnou kulturu, sjednocení a sounáležitost a především „romipen“ – svou romskou identitu. "Všem Romům přeje při této příležitosti vše nejlepší," uvedla zmocněnkyně v tiskové zprávě.


"Jednou z priorit zmocněnkyně vlády pro lidská práva je zlepšení společenské pozice Romů a dosažení bezkonfliktního soužití mezi romskou menšinou a většinovou společností v ČR. Proto také vítá veřejné oslavy Mezinárodního dne Romů, které otevírají Romům prostor prezentovat vlastní kulturu a tradice ostatním obyvatelům měst a obcí. Ti mají zároveň jedinečnou možnost dozvědět se více o této menšině. Veřejné oslavy vnímá jako cestu k odstranění bariér mezi oběma skupinami, jako příležitost k navázání dialogu, k dosažení porozumění a k odbourání předsudků a stereotypů, které jsou tradičně s Romy spojovány," uvádí se n závěr v tiskové zprávě zmocněnkyně.


Největší letošní oslavy Mezinárodního dne Romů proběhnou v Praze a v Brně. Pražské oslavy pořádá sdružení ROMEA a klub Cross, v Brně událost organizátorsky zajišťují brněnské organizace: Ratolest Brno, o. s., DROM, romské středisko, IQ Roma servis, o. s., Muzeum romské kultury, Společenství Romů na Moravě, Romodrom, o. s a o. s. Petrov.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 814 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.