Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Techniky zdobení rámečků které používám při decoupage

pískování,pilinování, pilinová struktur pasta,opapírování, rámeček á la pivní pěna

Autor: Lionka , 20.2.2005

Pískování
Rámeček natřeme lepidlem a poté ho přimáčkneme do vypraného písku a necháme úplně zaschnout. Následně hodně řídkým lepidlem opatrně rámeček přelijeme (zalijí se tak jednotlivá zrníčka mezi sebou) a necháme znovu úplně vyschnout. Opískovaný rámeček pak můžeme dobarvit nebo dokreslit. Také se může do písku vyrývat nějaký nápis nebo kresba nebo "šlápoty" do písku (vlastní nápady). Obrázek i rámeček pak vyzní velmi zajímavě plasticky. Příklad - obrázek Nostalgie u moře .  A úplně nakonec můžeme rámeček přelakovat.


Pilinování
Tato technika je obdobou pískování. K lepení se používají piliny - různé velikosti a tvarů. Nejlepší zkušenosti mám s pilinami jemnými. Viz obrázek Muchomůrky  (viz Zlaté ručičky). Tato technika je můj vlastní vynález :o).Obdobně by šly také použít i hobliny.


Opapírování rámečku
Použijeme obyčejný jednovrstvý toaletní papír. Nejdříve natřeme rámeček velmi řídkým lepidlem (například Herkules). Pak přiložíme kraj toaletního papíru na kraj rámečku, seshora prosytíme pomocí štětce opět zředěným lepidlem a takto postupujeme dál. Papír nenapínáme, ale naopak krčíme. Příklad- obrázek Lilie (viz Zl.ručičky).


Pilinová strukturpasta
Tato technika mne napadla,když jsem si vyráběla maličké doplňky k obrázkům ze samotvrdnoucí modelovací hmoty DAS.
Na tuto pastu potřebujete - cca 2 pol. lžíce DASu,necháte rozpustit při pokojové teplotě a občasného zamíchání v cca 250 ml vody. Po cca 3 dnech dokonalého rozpuštění nasypete 1 hrst jemných pilin a dobře promícháte. Špachtličkou pak natřete na rámeček - můžete i různě strukturovat - a necháte dobře zaschnout. Následně je možno barvit, tónovat ... atd. Příkladem jsou obrázky: Sluníčko jde spát   a Měsíček (viz Zl.ručičky).


Rámeček á la pivní pěna :o)
Když jsem vytvářela decoupage obrázek s motivem piva,napadlo mně udělat rámeček,jakoby z pivní pěny. Chtěla jsem zároveň aby měl pevný a neměnitelný tvar. Použila jsem k tomu mírně rozředěné lepidlo na tapety,do kterého jsem zamíchala na kousíčky natrhané zbytky ubrousků. Tuto hmotu jsem řádně promíchávala při pokojové teplotě několik dnů,až se ubrousky skoro úplně rozpustily a pak ji natřela špachtličkou na rámeček, uhladila do formy pěny a nechala dobře zaschnout-hmota bez změny tvaru uschla. Natřela jsem ji na bílo štětcem a trochu při natírání barvu napěnila-takže po uschnutí barva ještě vytváří dojem bublinek.
Příklad- obrázek Pivo - (viz Zl.ručičky).

Zobrazeno doposud 961 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.