Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

První pomoc při dušení

Autor: 12345 , 26.6.2005
Ten manévr, kdy si otočíte dítě zády k sobě a tlakem na břicho se z něj snažíte dostat cizí těleso se už prý nedoporučuje-objevily se následná poranění vnitřních orgánů.
Pokud dítě vdechne cizí těleso, nebo polkne něco co mu uvízne v krku, a je-li dítě tak velké, že ho za nohy hlavou dolů neudržíte v jedné ruce, tak ho položte na stůl (nebo jinou dostatečně vysokou podložku)nebo svůj klín tak, aby viselo hlavou dolů. Údery miřte mezi lopatky šikmo ve směru k hlavě.
Ale to asi všechny víte.
Pokud se toto jeví jako neúspěšné, pak položte dítě na zem, zakloňt mu hlavu nebo dostatečně podložte ramínka a lopatky tak, aby hlava zůstala v záklonu. Prodýchněte jako při resuscitaci, těleso se uvolní a zapadne hlouběji. Tím se uvolní alespoň část dýchacích cest a dítě tak nebude ohroženo na životě. Poté se těleso vyjme bronchoskopicky v celkové anestezii (narkóze).
Při vyraženém dechu, kdy předpokládám, že bude dítě ležet na zádech, zkuste jakýkoliv manévr. Posadit, zatřást, bouchnout do zad. Pokud se nerozdýchá, chrstněte na něj vodu. Lekne se a nadýchne. Také pomáhá předklon (v sedě). Poslední varianta opět prodýchnout viz. výše.
Jestliže dítě pozře jakoukoliv chemikálii či léky, ihned vyhledat lékaře, příp.kontaktovat toxikologii.
Na závěr varování:
Často se prý stává, že dítě vypije Jar či podobný saponát. Je to barevný, teče to=pitíčko. V tom případě pak NESMÍ PÍT DALŠÍ TEKUTINY!!! Vytvořila by se pěna, která vystoupá zpátky do úst a dítě se začne dusit. Dejte mu piškoty do kterých se saponát vsákne a šupajděte na pohotovost.
Táááááááááááák!!!
Nelekejte se, to jen abyste byly v obraze a pomohly v případě nouze jinému dítěti, protože tomu Vašemu se to nestane

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 5 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1715 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.