Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

Reprodukční imunologie - interview s MUDr. Madarem

Autor: spravce* , 12.8.2005

Co nás čeká na imunologickém vyšetření? Co lze tímto vyšetřením zjistit a jaké jsou indikace k jeho vyžádání? Na tyto a další otázky jsme se zeptali MUDr. Jindřicha Madara, CSc., vedoucího oddělení reprodukční imunologie při UPMD v Praze 4 - Podolí. Už předem vás můžeme ujistit, že jen setkání s panem docentem vás zbaví veškerých obav. Je to člověk vyzařující pohodu, moudrost a laskavý humor.


Jaké jsou indikace pro imunologické vyšetření?


Když se pár snaží delší dobu o děťátko, všechna běžná vyšetření u ženy i muže jsou v normě, a přesto se početí stále nedaří, je vhodné pomyslet na imunologické vyšetření - idiopatická sterilita. Další indikací mohou být opakované potraty v různém stupni těhotenství nebo opakované selhání přenosu embrya po mimotělním oplození (IVF).
Poznám na sobě, jestli mám problém s imunitou?


Ne vždy. Můžete být zdravá jako řípa, netrpět žádnými alergiemi a přesto můžete mít problém s imunitou. To poznáme až my tady.
Je imunologický problém problémem celého páru nebo jen muže či ženy?


Imunita zasahuje u obou partnerů. Těch míst, kde patologická imunita zasahuje je mnoho, často se u jednoho páru, nebo dokonce jedince sejde několik imunologických problémů.
U muže je možné, že spermiogram je v normě, a přesto se spermie nespojují s vajíčky. Naše vyšetření pak ukáže, že spermie mají hlavičky potažené vrstvou protilátek, které muž vytváří proti svým vlastním spermiím a ty jako bariéra brání průniku do vajíčka - blokují receptory pro zónu pelucidu (obal vajíčka). Nedojde k tzv. akrozomální reakci, která je nutná pro spojení spermie s vajíčkem.
Jak to vzniká?

To někdy víme, a někdy ne. Třeba po příušnicích, úrazu varlat nebo kapavce.
Umíme to odstranit?
Ano. Spermie se „očistí“ a provede se ICSI - intracytoplasmatická injekce, kdy se jedna spermie zavede přímo do vajíčka. Toto je jedna z absolutních indikací pro IVF. Většinou se také tato příčina až při IVF odhalí - na první pohled „zdravá“ vajíčka a spermie se ve zkumavce nespojují.
Jaké jsou další indikace k imunologickému vyšetření?
Když se embryo neimplantuje. Pak je to buď endokrinologický problém (to lze zjistit vyšetřením hormonů v krvi) nebo imunitní. Princip fungování imunity organismu je: co není moje zapudit. Zárodek obsahuje polovinu genetické informace od matky – OK, ale druhou od otce - pozor, vetřelec! Matčina imunita ho musí tolerovat.
V tomto případě hovoříme o tzv. buňkami zprostředkované imunitě - to je celý komplex reakcí. Jednak interakce buňka - buňka, jednak tzv. cytokiny, tzn. mezibuněčné mediátory, nebo cytotoxické protilátky, které působí místně, takže v krvi nic nenajdete. Prostě těch příčin je víc.
Jak se to zjišťuje ?
Neptáme se těla, jestli má protilátky, nýbrž se ptáme krve, zda obsahuje bílé krvinky, které chtějí embryu uškodit. Na to máme techniku, pomocí které se nám daří odhalit buňkami zprostředkovanou imunitu (většinou). Často se jedná o imunitu proti plodovému lůžku. Nedojde k implantaci zárodku. Žena mohla mnohokrát být nositelkou oplozeného vajíčka, ale nikdy klinicky neotěhotněla, ani o tom nevěděla, protože embryo se neimplantovalo. Mnoho, možná většina neúspěšných přenosů zárodku při IVF, je způsobena tímto faktorem. Kvalitní embryo se neimplantuje v dobře připravené děloze. Běžně v těle funguje spousta mechanismů, které tlumí mateřskou imunitu proti zárodku, umožňují vytvoření placenty a výživu plodu. U problémů s implantací musíme myslet spíše na imunitu proti trofoblastu - tj. vrstvě buněk, které jsou embryonálního původu a jsou bezprostředně v kontaktu s mateřskou imunitou. Imunita proti trofoblastu se nemusí projevit hned, ale až když se embryo implantuje hlouběji do děložní sliznice a tím zmnožuje dráždění mateřské imunity. Pak se mezi 6 - 9 týdnem rozvine imunitní reakce matky proti embryu. Dojde k samovolnému nebo zamlklému potratu.
pokračování 1

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 2580 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.