Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Nejnovější informace z lékařských ordinací

Tak mám opět úžasné zážitky z našeho zdravotnictví: Bylo to jako podle ftípku: "Všichni zaměstnanci se seřadí na třetím nástupišti........ vzzzziiiiiiiiiiimmmm....... právě jste byli z projíždějícího vlaku prohlédnuti závodním lékařem."

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 23.9.2005

Ve středu jsem byla na kontrole v nemocnici v Plzni, tedy na kontrole po 6-ti týdnech po propuštění. Sešlo se nás tam asi 8 po stejné operaci ve zhruba stejnou dobu. Takže prohlídka vypadala tak, že jsem vstoupila do dveří ordinace a pan dr. na mně už spustil: "Tak co, jizva je zahojená? Záda nebolí?"
Mezi tím jsem došla ke stolu a sedla si na židli.....
"Tak záda už jsou v pořádku, sice mi hnisala, ale poté, co mi chirurg našel ještě kus stehu a odstranil ho, tak se to už hojí dobře....." Dr: "Takže nejsou zahojená úplně? "Ne"
Dr: "Hmmmm, a stále bolí?" Já: "Ne pane doktore, mne záda před operací nebolela."
A dr. na to (koukaje konečně do mých záznamů): "Hmmm, a co noha, bolí jako před operací, nebo je to lepší?" "Ne pane doktore, ta noha mně NEBOLELA, tu nohu jsem NECÍTILA"
Dr.: "Aha, dobře"
Vysvětlili jsme si s dr, že jsem měla nohu plně nehybnou (lékaři to nazývali svou hantýrkou "Totální paréza PDK") a pan dr. se v tento okamžik začal velice podivovat, že tak dobře chodím, když jsem před tím s tou nohou vůbec nehla. (Jak jsem pochopila, tak teprve v tomto okmžiku si mně asi odlišil od toho davu podobných případů, které mu tam prochází jako svatí na orloji a kterým dával papír s totožným zněním - evidnetně okopírovaným ze zprávy jednoho pacoucha na dalšího....). Svou chůzi jsem panu dr. vysvětlila tím, že po propuštění z nemocnice jsem 6 týdnů neležela, jak mi bylo doporučeno, ale ze strachu, že by se ta noha už nikdy nehla, jsem pilně rehabilitovala. Potom jsem se ptala, co mohu dělat dál. Zda mohu plavat, jezdit na kole a pod... Koukal se na mně, jako bych spadla višně. Pronesl něco v tom duchu, že jsem se snad zbláznila, že mohu začít opatrně chodit, nic nezvedat, neohýbt se, necestovat nikam autem, atd......... že předpokládá 3 - 6 měsíců rehabilitaci té nohy a potom lázně.... suma sumárum tak do konce roku či déle reha doma a potom měsíc lázně.... a pak mně chce vidět. O ukončení neschopenky nepadlo ani slovo...
A výsledek? V papíru stojí: "Jizva klidná(?), původní bolesti (????? vždyť žádné nebyly???) nemá, možno zahájit (??? šmankote, vždyť už rehábkuji 6 týdnů????)rehabilitaci. Je indikována komplexní lázeňská péče, kontrola u nás po skončení lázní"
No comment.


Den poté - ve čtvrtek - jsem byla u své obvodní dr., která si mně tam pozvala na kontrolu u revizního lékaře. Tento pan dr. se mně vyptal co a jak, prohlédl si všechny papíry, které jsem kdy od jakého dr. dostala. Své obvodní jsem předala tu úžasnou zprávu z Plzně - na základě toho mi měla moje obvodní napsat doporučení na rehabku a připravit návrh na lázně. Oboje odmítla (za souhlasného přikyvování revizáka) s tím, že rozpis reha. mi dá na základě tohoto papíru doktor z rehabilitace a návrh na lázně neurolog....
Revizní lékař mi sdělil, že se nemám jen pořád válet, že musím s nohou cvičit - a ukazoval mi, jak mám zvedat špičku nohy nahoru a dolů - to, že toto nejsem schopna udělat (tedy už ano, asi o 1,5 cm) nějak nemohl pochopit. Potom se ptal co dělám za práci (řekla jsem co a jak, on si ujasnil, že je to sedavá práce, což není pro tu páteř ideální.... Tak mi začal vysvětlovat, že si mám najít jinou práci, kdy bych pořád neseděla. Povídám mu jakou? Co se tak v naší děrevni nabízí? Šička u mašiny? Hmmmm. Prodavačka? Hmmmmmm - asi ne, neb nesmím nic zvedat. Pracovnice na E 55 - to asi vzhledem k mému věku už je pasé..... Dr. na to koukal jako puk. Pak mi povídal, že nemám žádnou pořádnou zprávu od neurologa (no a co, já za to snad můžu?????) a že k němu mám dojít. Říkám mu že s tím počítám, neurolog je v našem městě jen ve středu, takže vzhledem k tomu, že mně chtěl vidět PO kontrole v Plzni,. která byla také ve středu, tak že s tím příští týden počítám. On na to, že to je svátek - jo, na to já že to mi nedošlo, když jsem už takovou dobu mimo pracovní proces. No a no to on že už se brzy do toho pr. procesu vrátím. "Fajn, o nic jiného se nesnažím. I když jsem měla minulých 6 týdnů ležet, tak jsem rehabilitovala a díky tomu chodím tak, že to pana dr. z neurochirurgie překvapilo." "No a co kdybyste na tu neurologii zajela do Klatov?" Já říkám: "Proč ne, pokud mi paní obvodní dr. dá sanitku. Mám zakázáno jezdit autem v sedě...." A na to revizní dr.: "A KOLO MÁTE? CO KDYBYSTE TAM ZAJELA NA KOLE?"
Klatovy jsou od nás 35 km......
No comment.


Úplnou oázou inteligence byla páteční návštěva u lékaře rehabilitačního. Zjistil, v jakém stavu je moje noha, ujasnili jsme si, že páteř se rozhýbávat zatím intenzivně nebude, na lepší prokrvení nohy mi napsal bazén - chození v protiproudech, plavání na znak pomocí nohou a pod.... Také elektroimpulsy na nohu - to je to hlavní, díky čemu dnes nohu cítím skoro normálně. Také jsme rozebrali kolo. Dohodli jsme se, že zkusím jezdit na asfaltovém povrchu, abychom omezili otřesy a navíc mi dr. předepsal bederní pás na zpevnění operované části páteře, který budu na kole nosit.
Rehabky mám napsané do 21.10 a pak se domluvím dál. Do té doby budu mít za sebou i kontrolu u neurologa 5.10. a revizního 18.10.
Mimochodem návrh, ať si po 3 měsících strávených téměř stále v posteli a 6 týdnů po operaci páteře dojedu na kontrolu do Klatov na kole, odnesl tento lékař málem infarktem...
Byla by ho škoda.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 2220 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.