Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Koncept projektu Naše romské dítě

O čem je celý tento projekt? Proč vůbec existuje? Co Vám může nabídnout?

Autor: Romčátka , 27.10.2009

Projekt NAŠE ROMSKÉ DÍTĚ


romske.dite@seznam.cz


Součástí osobní identity každého člověka je pocit příslušnosti ke svému národu, znalost jeho historických kořenů, kulturního dědictví, důležitých osobností historie i současnosti, specifických společenských norem a zvyků atd.


Romské děti vyrůstající v náhradní rodinné péči u ne-romských rodičů se ocitají mezi dvěma světy. Ne-romský svět jejich nové rodiny se pro ně stává základním referenčním rámcem (podpořeným navíc školní výchovou a většinovou společností). Zároveň však často zažijí bolestnou zkušenost, že jsou tímto ne-romským světem odmítáni a nevhodnými či úmyslnými poznámkami odkazováni do světa jejich biologického původu. Obvykle s romskou společností mají jen pramalé zkušenosti a ani romský svět je bez znalosti jeho kulturních norem k sobě nepřijímá. V emocionálním hledání v době dospívání se pak může stát, že zavrhnou přijatou ne-romskou část své identity a ocitnou se tak v jakémsi prázdném meziprostoru. Někdy se snaží přimknout k romské komunitě za každou cenu a bez příležitosti k výběru z většího okruhu možných romských přátel se snadno stanou členy party s drogovou či kriminální zkušeností. K dovršení osudu jejich případné nežádoucí chování dostane nálepku „volání hlasu krve“.

Cílem projektu je nabídnout romských dětem a jejich ne-romským rodinám nástroje, kterými mohou pomoci nastartovat utváření pevnější osobní identity dětí tak, aby výsledkem byl sebejistý člověk, čerpající sílu z obou svých kultur a nikoli bezradně se potácející kdesi mezi nimi. Zároveň chceme nabídnout příležitost ke vzájemnému setkávání romských a ne-romských rodin a jejich dětí.

Prostředkem projektu jsou:


a) poznání kulturních, historických a sociálních aspektů romství
b) příležitosti k navázání přirozených osobních vztahů s romskými a pěstounskými rodinami a s vrstevníky dětí

Konkrétně, série besed s odborníky a přednášek s romskou tématikou pro rodiče, zajímavé zážitkové i výchovné programy pro děti a zároveň pořádání atraktivních společných akcí pro romské rodiny a rodiny s romskými dětmi v NRP, nejlépe společně s místními romskými občanskými sdruženími. Doplňkovou možností je spolupráce a konzultace s romskými poradci a koordinátory při úřadech státní správy, kteří mohou rodinám s romskými dětmi doporučovat aktivity romských sdružení v místě jejich bydliště, případně přímo zprostředkovat kontakt s vytipovanou konkrétní romskou rodinou.



Projekt je realizován při Středisku náhradní rodinné péče v Praze.

Zobrazeno doposud 1684 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.