Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

"Zdravá výživa"

Pár tipů a rad na zdravou hypoalergenní výživu.

Autor: lydushe + 3 háďata , 5.11.2005




Výživa pro
děti do 1 roka

Plné kojení doporučuje WHO do 6.
měsíce.

Plně kojené dítě nepotřebuje
žádné další tekutiny. V horkém počasí stačí častěji přikládat (většinou si
o to řekne samo). Při horečce nebo extrémním počasí se může podat kojenecká
voda (lžičkou, stříkačkou nebo hrnečkem) nebo velmi slabý bylinkový čaj.

3. měsíc – „krize kojení“ – mění
se potřeby dítěte a musí se změnit složení i množství mléka. Toto období
vyžaduje trpělivost a časté přikládání (a nepřikrmování!) miminka. Složení
mléka se změní většinou během 1 – 2 týdnů. Poté se četnost kojení se zase sama
sníží.

Začátek odstavování

tzn. první příkrmy 5. – (lépe) 6.
m., u nekojených dětí začínáme dříve - ve 4.m.

- potřeba dalších minerálů,
vitamínů a dalších látek

- začínají být schopné polknout
ze špičky jazyka

první pokusy – tepelně zpracovaná
zelenina nebo ovoce (vařené, dušené), šťáva nebo jemně rozpasírované

pro zachování kojení se
nedoporučuje používat savičku, ale krmit dítě od začátku lžičkou, případně hrníček
s „pítkem“

Postup nahrazování kojení příkrmy

Začínáme jedním jídlem denně –
řídíme se tempem miminka, nespěcháme na nahrazení dalšího jídla (většinou
přidáme další jídlo za měsíc, ale může být i dříve nebo později).

Nové potraviny přidáváme po
jedné, alespoň 3 dny nedáváme další novinku, aby se mohly případné alergie nebo
nesnášenlivost projevit

Nejčastěji vyhovuje tzv. „sendvič
systém“ - nechat dítě nakojit, aby zahnalo největší hlad, pak nabídnout příkrm
a nakonec pokud je třeba dokojit. Postupně dítě přejde k samotnému
příkrmu.

Co a kdy

6 m. – zeleninové a ovocné pyré

7 m. – polévky (postupně
přidáváme žloutek, vývar z bílého masa apod.)

bílý
(smetanový) jogurt

8 m. – obilniny (bez lepku)

9 m. – i nadýmavá zelenina
(květák, malé a zelené luštěniny…)

10 m. – i tmavé maso (opět
nejdříve vývary)

12 m. – můžeme začít přidávat
lepek, pro větší pestrost jídlo občas trochu přisolit nebo přisladit

14 m. - můžeme začít přidávat
mléko a mléčné výrobky (různé prameny uvádí od 13 po 18 m.)

Ne-doporučené potraviny

Řada z těchto potravin
obsahuje alergeny nebo jiné potenciálně dráždivé (nebo hůře stravitelné) látky.
Nejde jen o to, že čím starší je dítě, když se s alergenem a tím i
alergickou reakcí poprvé setká, tím lépe. Tyto látky a jejich kombinace (ze vzduchu,
vody, potravin…) představují pro organizmus určitou zátěž a tak se alergie nebo
jiné potíže mohou projevit dříve nebo silněji. (To je např. i případ lepku –
glutenu. Nesnášenlivost lepku je vzácná a jeho brzké nebo pozdější podání tuto
nemoc asi neovlivní. Přesto je zbytečné, aby zatěžoval trávení miminka a
potenciálně vedl k dalším potížím.)

Co by malé děti zejména neměli:

do 1 roku - cukr, sůl a lepek

do 3 let – med, mořské ryby a
chemii (aspartam, glutaman, kys. benzoová, barviva a pod)

Hlavní potenciální alergeny, potraviny, které se NEdoporučují do 1
roku:

- citrusy, kiwi, ananas, mango,
broskve, fíky, datle

- bobuloviny - rybíz, angrešt,
maliny,jahody, ostružiny… (jedinou výjimkou jsou borůvky)

- ořechy, mandle, slunečnice,
dýňová semínka, piniové oříšky, pistácie…

- cukr (i hnědý, řepný i
třtinový), javorový sirup, sladkosti

- med (až do 3 let)

- rajčata, celer, paprika,
ředkev, ředkvičky, křen, luštěniny (sušené fazole a hrách, čočka), sója (až do
3 let), kyselé zelí

- řeřicha, bazalka, exotické
koření: vanilka, skořice, muškátový oříšek apod.

- vejce (zejména sušená), u
zdravých dětí můžeme dát 1/4 žloutku do polévky (vařit 10 min!)

- mléko a výrobky z něj (s
výjimkou bílého živého jogurtu)., kozí mléko

- ryby a měkkýši (mořské až do 3
let)

- vepřové maso

- glutaman, umělá sladidla,
kypřidla, barviva, dochucovadla

dále se ještě uvádí:

- černý a zelený čaj, limonády,
opatrně heřmánek

- instantní nápoje (i
s označením pro děti)

- polévky a omáčky ze sáčku,
uzeniny

- tučné maso, starší hovězí

- droždí (nadýmá)

Doporučené, hypoalergenní potraviny (tzn. ty které jen zřídka
vyvolávají alerg. reakce)

- zelenina: okurka, cuketa, dýně,
baklažány, fenykl, pastinák, petržel, černý kořen, mrkev, tuřín, kedlubny,
chřest, čekanka, saláty, špenát, mangold, červená řepa, pórek, košťáloviny
(květák, brukev, bílé i červené zelí, čínské zelí kapusta), zelené luštěniny
(čerstvý hrášek, zelené fazolky, červená čočka…), brambory, cibule

- ovoce: hrušky, sladká jablka,
meloun, avokádo, sladké třešně, vinné hrozny, borůvky, švestky, mirabelky,
meruňky

- obiloviny: bezlepkové (rýže,
kukuřice, pohanka, amarant), z obilovin s lepkem jsou jemnější proso
(jáhly) a oves (kvůli obsahu lepku jsou nevhodné: pšenice a žito)

- maso: drůbež (kuře, krůta,
husa, kachna), králík, jehněčí, telecí, hovězí – hlavně jako vývary

- sladidla – jablečná a hrušková
šťáva

- oleje a tuky: slunečnicový,
kukuřičný, sezamový, olivový, čerstvé máslo a (domácí) sádlo jen na špičku nože
do polévky apod.

- nápoje: voda, ředěné šťávy
z ovoce nebo zeleniny (až poté co dítě jedlo dané ovoce/zel. celé), čaj
z jablečných šlupek (pozor na kupované, chemicky ošetřené!), slabé dětské
čaje (směsi bylin), sléz, šalvěj, černý bez, lípa, jahodové listí, kopřiva,
fenykl (další bylinky spíše jako léčivé čaje při potížích – máta, meduňka
apod.)

koření: doporučuje se pouze kmín
do brambor (drcený nebo přecedit), od 8. m. je možné přidat trochu zeleného
koření (petržel, majoránka, fenykl…) nebo troška skořice do rýžové kaše

po 1. r. se může používat
Solčanka (směs koření bez glutamanu apod.) a další bio produkty

Nové potraviny je lepší nejprve
zkusit tepelně zpracované. Bílkoviny se tak denaturují a mají menší obsah
alergenů.

Také se doporučuje opatrnost na
potraviny na které má alergii jiný člen rodiny.

Alergické reakce se také dají
vysledovat u plně kojených dětí v závislosti na stravě matky (potíže často
způsobují zejména jahody a mandarinky).

Od objevení prvního zoubku je
třeba ho čistit! Stačí ho očistit kouskem plenky na prstu bez pasty a případně
dát napít trochu vody.

Vitamíny podáváme jen na přímé
doporučení lékaře.


Závěrem snad
jen: Dobrou chuť!

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1454 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.