Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Kdy začít?

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006

Měli bychom vycházet z několika již daných skutečností. Tím prvním je potřeba dítěte. Některé děti začnou projevovat zájem o jídlo dříve, jiné ani po ukončení sedmého měsíce nejeví o příkrm zájem. Každá maminka časem pozná stravovací rytmus dítěte, ví, kdy je spokojené a kdy mu něco schází. Pokud dítě normálně přibývá na váze, není rozmrzelé a klidně spí, jsou to známky, že se neděje nic výjimečného. Naproti tomu málo počůraných plének, častější pláč a rozmrzelost, časté buzení nejen v noci, stagnace nebo úbytek na váze – to vše může nasvědčovat, že vašemu miminku něco schází. Nemusí to být jen klubající se zoubek.


 


Pediatři všeobecně radí začít s příkrmem od ukončeného šestého měsíce. Většina dětí je skutečně v tomto věku ochotná vyzkoušet jinou potravu. Pokud ale dítě nejeví o příkrm nejmenší zájem, všechno hned vyplivne nebo ani nevezme do pusinky, asi ještě nenastala jeho doba. Je moudré několik dní po sobě pokrm nabídnout, ale nevnucovat. Když nezájem trvá, můžeme to opět zkusit třeba za týden. Mateřské mléko je dostatečně výživné a u plného talíře ještě nikdo hlady neumřel!


 


Dalším kritériem kdy začít je skutečnost, jestli máte dostatek mléka, dítě bez problémů saje a vy hodláte kojit co nejdéle. U nekojených dětí není důvod s příkrmem otálet, u dětí kojených se nic nestane, když začnete až v průběhu šestého měsíce nebo i později. U kojeného dítěte stačí v roce tři jídla za den!! Podle toho se můžete řídit při zavádění příkrmů. Více v tabulce Odstavení od kojení.


 


Všechno chce svůj čas!


 


Nic nepokazíme, když začneme pozvolna. První rada je nabízet jednu potravinu tři dny po sobě a sledovat dítě, jestli nemá na potravinu nějakou reakci. Čím je potravina dráždivější, tím později je vhodné ji nasadit. Některé potraviny vyžadují dobrou tepelnou úpravu, jinak mohou způsobit nadýmání (květák, kapusta, luštěniny), jiné musíme alespoň z počátku zbavit slupky (jablíčka, hrušky, rajčata, papriku) Lepší je nové potraviny kombinovat s něčím, co dítě bez problémů jí a přidávat to v menších dávkách, které postupně zvyšujeme. Napřed podáváme řidší pokrmy, později přecházíme od mixování na mačkání vidličkou, aby v jídle zůstaly i malé kousky. Většina dětí kolem devíti měsíců zvládne jíst zeleninu pokrájenou na malé kousky. Záleží to i na temperamentu dítěte a počtu prořezaných zoubků.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1516 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.