Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Čím začít

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006

Čím začít?


 


Jedním z kritérií je to, co odborníci všeobecně doporučují. V prvním měsíci to nebývá veliký problém – dítě se s jídlem teprve seznamuje, ochutnává, jeho zažívání pomalu přivyká jiné stravě. Ale co dávat dál? Kdy začít kořenit, kdy dát poprvé větší kousky? Kdy je možné nabídnout kravské mléko? Které koření použít jako první? O tom všem si tady budeme následující týdny povídat.


 


 


Stravovací návyky


 


Jak jíte doma vy, tak začnou jíst vaše děti. Když budete jíst párek s hořčicí nebo mlsat čokoládu, dítě bude chtít ochutnat to, co jíte vy! Pomoc snadná – chcete-li, aby vaše dítě dostávalo kvalitní potraviny, vařte dietněji i pro sebe!! Také není problém odložit část zeleniny stranou a uvařit jí bez dráždivého koření a bez jíšky!! Jídlo má podobný vzhled a krmit můžete z vedlejšího talíře. Je dobré mít něco nachystaného, když sami usedáte ke stolu.


 


Pokud jste masorádi, je jasné, že nabídnete dítěti maso dříve než v rodině, která se stravuje převážně vegetariánsky. Dalším důležitým hlediskem jsou alergie v rodině. Říká se, že pokud jsou rodiče oba alergici, je u dítěte zvýšená pravděpodobnost, že bude také na něco alergické. Jako dobré prevence zde pomůže dlouhé kojení a pomalé zařazování ostatních potravin, kravské mléko a potraviny s lepkem nabízet až později, podobně i citrusové plody nebo to, na co jsou alergičtí rodiče.


 


Zavádění příkrmů je skvělou příležitostí jak obohatit i svůj jídelníček o nové potraviny. Zbylo vám nějaké to kilečko po porodu? Co takhle jíst společně s dítětem a začít mlsat zdravě?


 


Řekni mi co jíš a já ti řeknu, kdy umřeš!


 


Ať vám říká kdo chce co chce, dítě stejně časem ochutná, to co jíte vy. Jinými slovy – jaké máte stravovací návyky, takové je bude mít s největší pravděpodobností i vaše dítě. Máte-li nějaké to pacholátko doma, je možná na čase popřemýšlet čím se živíte a jestli to stejné chcete dávat i vašemu dítěti. Těžko můžete dvouletému prckovi nabízet plný talíř zdravé zeleniny, když sami baštíte buřta s cibulí, tlačenku s octem nebo hranolky s kečupem. O svém zdraví rozhodujeme sami, do určitého věku rozhodujeme i za své děti. Chceme jim dát to nejlepší? Není na čase popřát trochu té zdravé výživy i sobě?!


 


Strašáci na talíři!!


 


A nejen na talíři!! Tlemí se na nás z lákavých barevných obalů, poskakují na obrazovce ve spoustě reklam, které nás přesvědčují, že právě ten jejich sajrajt je pro naše dítě zcela nezbytný, zkrátka to NEJ…, co většinou pokazí žaludek a zcela vyplení naší peněženku. Jsou to různá Ečka, kalorie, tuky, cukry, dusičnany, naklonovaná zelenina, postřiky, sířené ovoce, plísně, bakterie a já nevím, co ještě. Žijeme ve světe, který hodně nabízí, je umění správně si vybrat. Chce to chladnou hlavu a čas se zastavit. Jak už zaznělo na začátku – nic není dokonalé ani dokonale připravené, něco jíst musíme a ruku na srdce – často nevíme ani co jíme… Organismus nám stejně chátrá, jde jen o tom, aby nechátral zbytečně rychle… :o)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1475 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.