Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Děti do tří let

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006


Po všem, co jsem o dětském stravování slyšela a četla, zastávám názor řady odborníků, že dítě do tří let si zaslouží vlastní stravu. Věta :“ Už jí všechno jako my!“ v rodině s ročním dítětem, kde mají k obědu vepřo-knedlo-zelo a k večeři párek s hořčicí, mi nahání husí kůži. Zažila jsem maminku, která namáčela miminku dudlík do zmrzliny se šlehačkou…..! Dítěti byly čtyři měsíce….Nevím, co by ta maminka dělala, kdyby dítě dostalo Salmonelózu. Zmrzlina je nevhodná hned z několika důvodů. Kromě zmíněné Salmonelózi obsahuje příliš mnoho tuku, cukru a navíc kravské mléko. Nevhodná je i teplota, malé děti by měly dostávat potravu v tělesné teplotě. Co se mě týče, nabídla bych zmrzlinu dětem co nejpozději, klidně až v pěti letech. Do té doby bych věřila jen domácí kuchyni.


 


Čeho se tedy do tří let raději vyvarovat?


 


U mě platí: Co dítěti neprospívá a bez čeho se obejde, to mu nenabízím.


 


Dítě si asi do tří let vytváří chuťovou škálu, na potraviny si zvyká nejen jeho jazyk, ale i žaludek a zažívání. V životě sní ještě dost těžkých jídel, na co mu je nabízet, když je ještě malé a může chroupat jablíčko a mrkev?!


 


Uzeniny – nejistá kvalita, většinou příliš vysoký obsah soli a nekvalitního tuku, uzení samotné potravinám přidá jen zajímavou chuť, spíš přidá škodliviny. Dvojnásob to platí o špekáčku opékaném nad ohněm!!


 


Smažené potraviny – hranolky, krokety, sýr, řízky, žampióny, vajíčka… O přepáleném tuku snad psát ani nebudu, ten škodí i nám dospěláků, co teprve dětem. Někdo si třeba řekne: dva hranolky neuškodí… Jenže dítěti může zachutnat a pak jí bude vyžadovat. Pokud je spokojené s bramborovou kaší a vařenými brambory, není nutné mu nabízet horší variantu…. Většina potravin se dá upravit i dietnějším způsobem.


 


Sladkosti, cukroviny, cukrářské výrobky, čokoláda, bonbony …. Platí, co už jsem psala dříve – příliš mnoho tuku, cukru a pro dítě zatěžujících přísad (barviva, ztužovače a podobné sajrajtíky…) Nevěřte reklamám, které se vás snaží přesvědčit, že nějaká pochutina obsahuje třeba kalcium, proto je pro vaše dítě nezbytná!! Sice je tam nějaké malé množství zmiňované složky, ale kromě toho i spousta zbytečností! Čokoláda je návyková a pokud si na ni a jiné sladkosti dítě zvykne odmala, má zaděláno na zkažené zuby a obezitu. Vím, že je to velice těžké uhlídat dítě před příbuznými („Vy tomu chudáčkovi nic nedopřejete!!“) a nebo třeba ve školce, kde to baští jiné děti. Vzpomínám si, jak mi v supermarketu nabízeli jakési sušenky, že k tomu dostanu miňonky zdarma. Odpověděla jsem, že mám těhotenské nevolnosti a nic z toho nejím. „Tak aspoň malému…“ zkoušela to prodavačka. Verunka měla tehdy asi 14 měsíců. Obešli jsme se bez miňonek… :o)


 


Zmrzlina – platí to co o sladkostech, ale navíc ještě nebezpečí Salmonelózy (hlavně u kopečkových zmrzlin, ty balené jsou pod velkou kontrolou) a nedělá to dobře ani na zuby ani na krk. Je to veliké lákadlo, nějakou tu pečenou domácí buchtu můžeme dítěti přibalit na cestu, ale na letním výletě, když je horko…. Doma se dá snadno namíchat tvaroh nebo dát chvíli zmrazit ovocný jogurt. Pokud si vzpomínám, měla jsem svou první zmrzlinu asi v šesti letech a taky žiju…! :o)


 


Na co pozor:


 


Kupované sušené ovoce, semínka a oříšky – příliš malé kousky, které může dítě vdechnout! Dětem do jednoho roku je lepší nepodávat vůbec, u starších dětí volit spíš mletou variantu (třeba v bábovce. Oříšky a mandle jsou tvrdé, je lepší počkat do doby, kdy mě dítě většinu zubů a umí kousat. U semínek dát pozor na kvalitu, mohou být podobně jako oříšky plesnivé nebo zatuchlé. Prodávané sušené ovoce je chemicky ošetřené (síření), proto se musí dobře umýt, do dvou let si v pohodě vystačíte s čerstvým ovocem. Domácí křížaly lze podávat mnohem dřív, záleží na tvrdosti a velikosti sušeného ovoce.


 


Kvalita potravin – co nám dospělým nevadí, může dětem způsobit třeba bolení bříška nebo průjem. Pozor na zeleninu v akci, kvalita bývá nevalná. Ovoce bereme jen bezvadné, dobře vyzrálé. U ostatních potravin dobře kontroluje minimální trvanlivost.


 

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1561 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.