Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

První měsíce příkrmů

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006

Je to vůbec reálné?


 


Často se setkávám s názorem, že pan Fořt je fanatik a že se v praxi takové zásady nedají zachovávat. Myslím si, že je lepší mít nějaký plán než ponechat věcem volný průběh. Snadněji se odolává různým „narušitelům“ (návštěvy, tetičky, babičky…) když mám jasno, co chci dítěti dávat. Nemějte obavy, že by se vám podařilo dávat jen to, co si samy určíte. Dítě do jednoho roku bezpochyby ochutná chlupy z koberce, hlínu z květináče, kočičí granule, zapadnutý knoflík, ohlodá papírovou krabičku, slupky z brambor, trávu, mech, šišky či jiné pochoutky – záleží jen na tom, kde ho vypustíte a kdo ho hlídá… :o) Není třeba panikařit, když si i malé dítko nedopatřením ochutná kus chleba, který jste chtěly zařadit až o tři měsíce později…Pokud se jedná o normální potraviny v malém množství není třeba propadat panice (kamarádce nafurtovala babička její holčičku pudinkem se šlehačkou, když měla zhruba půl roku….). Je rozdíl mezi pravidelným podáváním a náhodným ochutnáním. Je dobré vrátit se vašem plánu a nezačít dávat dříve třeba lepek, když už to stejně dítě ochutnalo (a nic mu po tom nebylo…) Postupné zavádění potravin ulehčuje dítěti přechod na pevnou stravu a vyplatí se příliš nespěchat.


 


V dalším deníčku se konečně dozvíte čím konkrétně začít a najdete v něm i nějaké jednoduché recepty.


 


 


Co dětem do pusinky – první měsíce příkrmů.


 


Čtvrtý měsíc


 


Děti, které nejsou kojené, mohou (ale nemusí!) být přikrmovány od UKONČENÉHO čtvrtého měsíce. Neznamená to, že musíte začít přikrmovat v ten den, když miminko dosáhne čtvrtého měsíce, ale můžete začít přikrmovat, po dosažení čtvrtého měsíce. Pokud je dítě spokojené a přibírá na váze, není důvod zavádět jinou stravu než kojenecké mléko. Není to moje parketa, ale od maminek vím, že začínají většinou přidáním rýžové kaše do večerní dávky mléka. Jiné zase dávají polední dávku mléka do zeleninového vývaru nebo přímo nabídnou jemné zeleninové pyré. Jelikož jsem začínala až v průběhu šestého měsíce, ráda uvítám reakce maminek, které začaly s příkrmem dříve.


 


První měsíc příkrmu  (šest měsíců)


 


Zelenina:


mrkev, cuketa, brokolice, případně brambory, (květák někdo doporučuje, je lehce nadýmavý, ale nám problémy nedělal. Nedoporučuje se dávat dětem co trpí na prdíky.)


Ovoce:


Jablko, banán (napřed dušené, pak zkracovat tepelnou úpravu)


Obiloviny:


rýže, případně kukuřičná kaše Otesánek (nikoliv celá kukuřice!)


Nápoje:


Ovocné a bylinkové čaje (neslazené, případně doslazené Glukopurem), mrkvová šťáva s jablkem


Koření:


mletý kmín


 


Nevhodné potraviny:


 


cokoliv v kouskách – hrozí nebezpečí vdechnutí


kravské mléko a potraviny z něj připravované – je možná alergická reakce


vše, co obsahuje lepek – chléb a pečivo


vše, co obsahuje vajíčka (piškoty)


maso (pokud kojíte, stačí bohatě začít s masem od 8. měsíce. Rozhodnete-li se začít dříve, doporučuje se jako první masový vývar z drůbežího masa, teprve potom přidat i namixované maso)


pribináček a výrobky z tvarohu (obsahuje hodně bílkovin se kterými si dítě neumí poradit)


pudink (obsahuje chemická barviva, v podstatě jde jen o ochucený škrob, který dítě v tomto věku nepotřebuje)


tropické ovoce, nadýmavá zelenina


Kupované ovocné šťávy (Kubík apod.) jsou příliš sladké a husté, pokud se pro ně přece jen rozhodnete, je lepší je naředit.


Na uváženou jsou kupované ovocné výživy. Obsahují poměrně dost cukru, dítě si na ně zvykne, může je vyžadovat a odmítat doma dělané. Doporučuji střídat domácky vyrobené s kupovanými. Podobně hotové granulované čaje Hipp a podobně. Jsou hodně sladké (a drahé…) nemyslím si, že jsou pro děti to nejlepší a nepostradatelné.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 1517 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.