Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Zásady

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006

Zásady:


 


Jídlo vaříme vždy čerstvé v malých dávkách. První měsíc je ochutnávací, dítě je stále plně kojené (nebo dostává mléčnou stravu) a navíc dostává příkrm. Není to žádná tragédie, když nic nesní nebo jenom párkrát olízne lžičku. Seznamuje se s novou činností, která by pro něj měla být příjemná. Vhodné je posadit si dítko do autosedačky, podložit plínkou, opásat bryndákem (některým dětem může vadit šňůrka kolem krku, pro seznámení stačí jen položit a zavazovat, až si dítě na celou proceduru zvykne). Můžete navodit atmosféru puštěním příjemné hudby nebo začít krátkou říkankou nebo písničkou. Rituály usnadňují dětem přijmout novou věc.


 


Nezoufejte, když dítě jídlo odmítá i když začalo jíst velice pěkně. Je zcela normální, že se vrátí plně ke kojení a nebude chtít nic jiného. Nabízejte, nevnucujte a obrňte se trpělivostí.


 


Zeleninu používáme čerstvou, nezávadnou, vaříme v kojenecké vodě bez přidání soli. Po uvaření můžeme přidat kapku lisovaného olivového oleje. Zeleninu zásadně nedusíme na žádném tuku!!


 


Dětem do jednoho roku pokrm nemusíme přislazovat, pokud přece, tak se doporučuje hroznový cukr Glukopur.


 


 


Příklad jídelníčku:


 


Obědy:


 


1.mrkev


2. mrkev + brambor *


3. rýže + mrkev


4. cuketa + brambor


5. rýže + jablko (+ banán)


6. mrkev + brambor


7. mrkev + brambor + cuketa


8. cuketa + brambor + brokolice


9. rýže + mrkev (nebo mrkev + brambor + květák)


10. mrkev + brambor + cuketa


 


Večeře:


Rýžová kaše (pokud dítě dobře snáší jablíčko, můžete jí ochutit kouskem jablíčka)


 


 


*Začínáte-li přikrmovat v zimě, snažte se brambory nahradit jinou čerstvou zeleninou. Staré brambory obsahují příliš škodlivin. Pokud brambory použijete, postupuje následovně: Vyberte jen zdravé hlízy, bez klíčků, černých skvrn a zelených míst. Brambory nakrájejte na kousky a nechce asi půl hodiny vylouhovat ve vodě. Tu pak slijte a vařte v kojenecké vodě s trochou mletého kmínu. Kmín je důležitý, neutralizuje solanin.)


 


Nové chutě se dají prokládat již osvědčenými (např. bramborová kaše). PO očkování nebo nějaké nepříjemné proceduře je lepší volit již osvědčenou kombinaci, kterou dítě jí.


 


Recepty:


 


Mrkev s bramborem


 


Zeleninu očistíme, brambory nakrájíme na kostičky a necháme asi půlhodiny vyluhovat, mrkev rozkrojíme na čtvrtiny a můžeme vyříznout střed (je v něm nejvíce dusičnanů). Mrkev pokrájíme na kousky, zalijeme kojeneckou vodou a dáme vařit. Po chvíli přidáme i brambory a mletý kmín. Vaříme doměka. Pro menší děti mixujeme, větším pomačkáme vidličkou.


 


Rýže s mrkví


 


Rýži můžeme pomýt na kávovém mlýnku, je pak dříve vařená. Nebo uvaříme normální rýži dohromady s mrkví a na závěr vše umixujeme. Můžeme naředit kojeneckou vodou a dát do lahve (pokud jsou z ní děti zvyklé pít.) Působí i léčivě proti průjmu Pokud přidáváme jablíčko, stačí ho přidat chvíli před koncem, samozřejmě bez slupky a buď nastrouhané nebo nakrájené na malé kousky. Starším dětem přidáváme jablíčko syrové.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1467 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.