Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

Kombinace

Autor: NEMO1974 , 28.1.2006

fenykl obecný


Latinský název:
foeniculum vulgare


 


Popis:
Fenykl se používá po dlouhou dobu ke kořenění ryb. Listy se přidávají do salátů a nádivek a listové řapíky se vaří jako zelenina. Semena mají lehce lékořicovou chuť.


 


http://www.huggiesdrynites.cz/recepty/ingredience_detail.asp?id=391


 


Topinambur hlíznatý


Z Wikipedie, otevřené encyklopedie.


Topinambur hlíznatý (Helianthus tuberosus L.) je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, rodu slunečnice, morfologicky podobná slunečnici s drobnějšími úbory. Protáhlé hlízy se zvrásněným povrchem a tenkou slupkou jsou pevně přirostlé ke stolonům, což je jednou z hlavních příčin omezení jejich pěstování. Po vytvoření hlíz získává rostlina značnou obrůstací schopnost. Z hlíz se získává polysacharid inulin. Obsahují vitamíny A, B1, B2, C a D. Největším pěstitelem v Evropě je Francie, odkud se do Evropy šířil do konce 16. století jako potravina, kterou vytlačily brambory. Později byly hlízy i stonky využívané jako krmivo. Je nenáročný na podmínky prostředí, snáší vlhké i suché polohy, hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy, je vhodný do podhorských i horských oblastí.


Topinambury nejsou náročné na předplodinu, samy jsou předplodinou zaplevelující. Víceletým pěstováním (část hlíz se ponechává v půdě jako sadba) se problém zaplevelení řeší, ale zhoršuje se vzcházivost v důsledku nerovnoměrného uložení hlíz, zhutňování půdy i zdravotního stavu rostlin. Půda se připravuje podobně jako pro brambory, dobře reaguje na hnojení organickými hnojivy. Sázet lze topinambur na podzim i na jaře.


http://encyklopedie.biom.cz/wiki/index.php/Topinambur_hl%C3%ADznat%C3%BD


 


 


Možné kombinace:


 


červená řepa + brambor


dušené jablko s mrkví


brambor + petržel (plátek) + celer (plátek)


mrkev + hrášek + kukuřice (+ jablko)


mrkev + jablko + hruška  =  šťáva


rýže + červená řepa


tobinambur + fenykl


 


Recepty:


 


Červená řepa


 


Červenou řepu vaříme v celku ve slupce asi hodinu. Potom ji oloupeme a rozmixujeme. Je možné i podávat samotnou, s rozmačkaným bramborem nebo s rýží Pokud chcete uspíšit vaření, můžete jí oloupat, nakrájet na plátky nebo na kostičky a vařit v kojenecké vodě s přidáním anýzu a fenyklu.


 


Mandlové mléko


 


Spaříme nebo i trochu povaříme mandle, oloupeme, přilijeme trochu kojenecké vody, rozmixujeme, přidáme vodu, přecedíme přes jemné sítko. Pro mlsouny je možné přidat ještě trochu Glukopuru.


 


Zpracováno podle instrukcí z Kenny klubu, knížky Petra Fořta  Moderní výživa pro děti a informacích na internetu

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1721 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.