Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
    

Patří do deníku

děti potřebují spánkové rituály II

Autor: Naxii M05+ K08 + J16 , 23.7.2006

Dite by nemelo spat v posteli s rodici
Dite by se melo naucit, ze v noci se nedeje nic zajimaveho a vzrusujiciho, a toto vedomi mu pomuze znovu usnout bez obav, ze o neco prichazi.


Maloktera matka vsak dokaze na plac chvili nereagovat a vzapeti si dite bere k sobe do postele, nekdy ho do sve postele rovnou uklada k spanku. Co si o sdileni luzka s miminkem a batoletem mysli odbornici?


Psychiatricka a psychoterapeutka Jana Schmidtova z prazskeho klinickeho a poradenskeho institutu Aktip rika: "Neni dulezite, zda spi dite s matkou primo v posteli, nebo ma postylku vedle jeji. Dulezite je, aby byla matka nablizku vzdy, kdyz to dite potrebuje. Dite muze spat samo ve chvili, kdy jiz spi celou noc, nejdrive ve dvou az trech letech."


K tomu vsak dodava, ze dite nad pet let uz by v posteli s matkou spat nemelo. "Nejen ze to muze narusit vzajemne vztahy rodicu, ale dite se take musi vyrovnat s tim, ze matka patri k otci. Pokud se toto oddeleni od matky neuskutecni, muze se to odrazit v obtizich v partnerskych vztazich v dospelosti," vysvetluje Schmidtova.


Pred spanim s kojencem v jedne posteli varuji detsti lekari v souvislosti s takzvanym syndromem nahleho umrti. Postel dospelych je totiz plna polstaru a jinych mekkych objektu, kvuli kterym by se miminko mohlo ve spanku udusit.


Naopak sdileni jedne mistnosti na spani odbornici na tento syndrom doporucuji, rodice tak maji vetsi kontrolu.


Usnadnete diteti usinani


Drzte se rezimu
Nic neni pro spanek ditete od miminka po maturanta dulezitejsi nez pravidelnost. Naucte dite chodit spat a vstavat ve stejnou hodinu, kojenec by mel spat 15 az 19 hodin, trilete dite kolem 12 hodin, pubertak 8 az 9 hodin. O vikendu skolaci mohou spat maximalne o dve hodiny dele nez pres tyden.


. Doprejte diteti ritualy
Pred ulozenim dodrzujte stale stejne ukony, ktere jsou pro dite voditkem na ceste k spanku. Pomuze tepla koupel nebo uvolnujici masaz, ale jen tehdy, kdyz ma na dite uklidnujici efekt, nektere deti totiz pri masazi primo oziji. Vypravejte pohadku s dobrym koncem, zrekapitulujte prijemne udalosti prave konciciho dne, zazpivejte ukolebavku.


Vynechejte hadky a televizi
Zvlaste s detmi v puberte je tezke nekdy vyjit, ale je lepsi nechat reseni neprijemnych problemu az na druhy den. Dite by take nemelo sledovat televizi nebo hrat dramaticke hry na pocitaci tesne pred spanim, mohly by je rozrusit a obtizne by usinalo. U postele by vubec nemel byt pocitac, televize, ani zapnuty mobil, protoze postel je urcena ke spanku, nikoli k praci nebo traveni volneho casu.


Myslete na bezpecnost
Kojence nikdy nenechavejte spat na brisku, na mekke podlozce a v pretopene mistnosti. Tyto skutecnosti totiz zvysuji riziko nahleho umrti nejmensich deti. Take dobre zvazte porizeni palandy pro male dite - musi byt schopne slezt i vylezt samo. Do predsine a na zachod muzete nainstalovat fotobunku, aby se dite v noci rychle zorientovalo.


Zkuste metodu 5-10-20
Pokud dite po ulozeni place, vydrzte pet minut nereagovat a teprve pak k nemu prijdte. Pohladte mu zada, prikryjte ho a znovu odejdete. Rozhodne potomka neberte z postylky, nerozsvecejte, mluvte minimalne a potichu. Mel by se naucit, ze noc je obdobim odpocinku. Place-li dal, vytrvejte dalsich deset minut, pak opakujte pohlazeni po zadech a ujisteni, ze jste nablizku. Dalsi navstevy by se mely odehravat ve dvacetiminutovych intervalech.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1332 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.