Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
    

Patří do deníku

Jsem opět v PN

...aneb každé zlo je k něčemu dobré

Autor: Simča, dcery *1988 a 1997 , 30.7.2006

Je to trochu složitější. Já mám od té operace páteře stále omezenou hybnost pravé nohy. Trochu jakoby zadrhávám v plynulosti chůze. A taky omezenou citlivost, takže takové ty drobné nerovnost terénu, které člověk automaticky vyrovnává, mi tato noha nezvládá.
Já si ten kotník zvrkla ošklivě někdy už květnu nebo počátkem června ve Strakonicích (chybějící dlažební kostka v přechodu). A v pondělí (24.7.) jsme byly s Aninkou na výletě v Jihlavě a ujel nám busík, který jel až k chatě, tak jsem jela jiným, od kterého jsme musely 5 km doijít. Z toho 4 po silnice a 1 polní cestou a po louce. Ta louka je šikmá - doprava nakloněný svah - a jak jsem ten kotník měla už namožený celodením chozením, tak jsem opět kotník trochu podvrkla. Ale to ještě furt šlo, trochu jsem pokulhávala, ale docela dobrý... No a v úterý (25.7.) jsme byly s Aninkou plavat a já pak šla pověsit plavky na šňůru, která visí nad trávníkem.... a ta noha mi vlítla při věšení plavek do nějaké díry v trávníku a bylo to....


No, ale protože každé zlo je k něčemu dobré (a naopak každé dobro musí být po zásluze potrestáno, že :-) ), tak se mi v podstatě ta neschopnost od 26.7. i docela hodí. V práci na mne totiž vymysleli (tedy asi tajemník osobně) opět boudu.


Totiž: na chatu (asi 20.7.) mi volala šéfka, aby mi řekla, že to, co mi slíbila (tedy proplacení zbylé dovolené), jí tajemník zatrhnul, a že si mám ZPĚTNÉ napsat žádost o dovolenou...


Pro malou rekapitulaci: oni mi 18.5. dali tu výpověď, já si HNED - během 10 minut - volala na personální, kde mi řekli, kolik mám dovči a já si spočítala, že musím 24.5. nastoupt dovču, abych ji do konce června stihla vybrat. (pro upřesnění: červen, červenec a srpen měla běžet výpovědní lhůta, ale s tím, že od 1.7. už nebudu dělat z důvodu překážky na straně zaměstněvatele). Dovolené jsem měla hodně, neboť mi zbyla jsště z minulého roku, kdy jsem ji pro nemoc nemohla vyčerpat... No ale za cca hodinu přišla vedoucí odboru s tím, že s tajemníkem domluvila, že pokud já budu chtít, tak mi město proplatí dovolenou, abych mohla do konce toho června dělat - a tím i si v pohodě zbalit věci, které jsem v práci měla, dodělat rozpracovanou práci a tak. A navíc by tím kolegyně, které tam teď po mém odchodu zůstaly, měly možnost vyčerpat nějaké volno, které teď, kdy tam už nejsem, nemají šanci vybírat.
Já jí na to řekla, že si to musím promyslet, jestli tam zvládnu těch 5 týdnů dělat s tím vědomím, že mně vyrazili (a z mého pohledu i podrazili)... Ale peníze hodně potřebujeme a moje nejbližší kolegyně jsou fajn, takže po dohodě s mužem jsem asi 21. nebo 22. potvrdila, že budu dělat do konce června a dovču chci proplatit. Ještě 2. týden jsem se na to znovu přeptala, abych měla jistotu, znova mi to potvrdila... Já jsem sice trochu nechápala, že mi budou proplácet červenec a srpenec a přitom mi nenařídí v té době vybrat dovolenou, ale to byla JEJICH blbost a moje výhoda, že, tak jsem je na to neupozorňovala.....


Takže když mi ta vedoucí zavolala na chatu, řekla jsem jí, že jsem mimo civilizaci a vracet se budu 26.7. A že se stavím ve Strakonicích, aby si o tom s tajemníkam promluvila. Jenže to jsem nevěděla, že se mi stane tan úraz a tak jsem Strakonicemi jen projela a když jsem dorazila do HD, naložil mne muž do auta a odvezl mne do Sušice na pohotovost, kde ze mne udělali skulpturu :-).
27. jsem volala vedoucí, abych jí řekla o té PN. Ona se ptala, co že má tedy říct tajemníkovi. Tak jsem jí řekla, že, ať mu řekne, že teď mám PN a že tu dovolenku mne zpětně nemůže nikdo nutit podepsat. Že vím, že termín dovolené NAŘIZUJE zaměstnavatel, ale musí tak učinit PŘEDEM. A že za tajemníkem příjdu, až budu zdravá a to nejspíše se sým právníkem... (kterého zatím hledám :-))) )


Kamarádka, která je právnička, mi našla, v novém ZP § 108 - bod 1) kde je řečeno toto:
"Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle plánu dovolených stanoveného s předchozím souhlasem příslušného odborového orgánu tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, pokud dále není stanoveno jinak. Při stanovení plánu dovolených je nutno přihlížet k úkolům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem; tato doba může být výjimečně zkrácena, dá-li k tomu souhlas příslušný odborový orgán."



Plán dovolenách se u nás dělal vždy tuším v únoru (či březnu), to já ještě marodila s tou páteří. HNED po nastoupení do práce jsem se vedoucí ptala na PD, abych se tam dopsala, ale bylo mi řečeno, že to má čas... (od 7/2005 máme novýho tajemníka, ten starý na to dbal velice, jak ten nový netuším, ale asi ne, takže na vedoucí netlačil, abych se tam zapsala.....)


Takže já to teď vidím tak, že
a) 14 dní předem mi nic neoznámili
b) telefonát vedoucí není průkazný
c) i kdybych vzala jako bernou minci ten telefonát, tak když mi 20.7. volala, tak by mi ji mohli neřídit OD 3.8.
d) odbory nemáme (takže zkrácení té dvoutýdenní doby nepřipadá v úvahu)
e) zpětně nemohou NIC nařizovat
f) od 26.7. jsem na neschopence a to podle Mudrů asi na 6 - 8 týdnů
g) pracovní poměr mi končí 31.8., (i když ukončit ho budou moci až po skončení mé neschopnosti. Předpokládám, že KE DNI ukončení PN ukončí pac. poměr)
=> z toho všeho vyplývá, že do konce PP nevyberu dovolenou a budou mi ji MUSET proplatit....


Takže ...:-)

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 1995 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.