Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

návod, jak na to ve wordu

Autor: digiscrapbook , 7.8.2006

... spíš popis toho, jak jsem to dřív dělala já a myslím, že kdo nemá grafický program, nebo si na něj netroufá, tak mu to snad pomůže...


Jak jsem postupovala při svých prvních kolážích?


 Možná je to příliš kostrbaté, ale mně to tak šlo cca 3 roky, až pak jsem si nechala dát k ježíšku program photomix.


Já totiž sice nenazývala svou činnost scrapbookem, ale dělala jsem si už dříve různá alba, většinou z dovolených tak, že jsem si je psala ve wordu jakoby cestopis a dolepovala fotky + vstupenky atd, stejně tak jakoby deník, tedy ne každý den, ale když jsme někam jeli nebo třeba i šli do divadla atak (a to cestujeme i chodíme hodně často)... Pak jsem to celé dávala do euroobalů a do vazačů. Známí si dělali legraci, že budeme mít za chvilku byt obklopený šanony:-))S příchodem digitálního foťáku do našeho domu:-) jsem už fotky nedolepovala, ale přímo dávala k textu (ale většinou pouze jakoby v klasickém formátu (9x13), v podstatě jakoby tam byly dolepené:-) + samozřejmě obrázky atd. - to celé jsem tiskla na A4 a ten samý postup. Ovšem teď mi to přijde moc. Malé píšu deník, k tomu dodávám vždy pár malých fotek,ale spíše pro dokreslení a to jí dávám do šanonů a zbytek tisknu jako fotky, zatím 10x15 nebo 1šx18 (když je nějaká akce:-)). My děláme opravdu hodně fotek, takže takhle je to pro mě ideální, vytisknu si samostatně jen ty nej fotky, pak vyberu ty hezké, z těch udělám ty koláže a ten zbytek máme na CD:-), většinou zpracovávám tak desetinu fotek.


Jak jsem tedy postupovala? Nejprve jsem si všechny fotky upravila ve Photofiltru – všechny věci, o kterých budu psát, tak jsou na ně odkazy v deníčku. Ořezala jsem si fotky, případně upravila i jinak – většinou automatický kontrast a spol. nebo dala fotky přímo do sépie. Nebo si už nachystala i přímo masky, či jednoduché rámečky. Nebojte se, photofiltre zvládne i začátečník, je to český! jednoduchý program, vše se tam dělá jedním kliknutím.
Pak jsme si postahovala různé obrázky, teď už celé kity (kit = soubor obrázků, pozadí a spol.)  a pak jsem si obrázky i fotky zkopírovala do wordu (nevýhoda je, že jsou to poměrně velké věci, takže se může stát, že se word někdy sekne a taky to dost dlouho trvá. Tam už jsem si  s tím jen hrála, dávala na pozice, kam jsem chtěla, dopisovala texty a spol. Když se ve wordu klikne na obrázek – objeví se panel nástrojů k obrázku a tam je důležitá záložka  POZICE – a tam musíte mít zakliknuto u obrázku na TĚSNÉ – pak vám nedělá problém psaní textu dokola a ani různé rozmístění obrázků a spol. Když chcete dát různé pořadí obrázků, třeba podklad dozadu nebo se obrázky překrývají a podobně, tak pak panel nástrojů kreslení -  POŘADÍ. Když chcete dávat text na konkrétní místo, tak opět panel nástrojů kreslení – objekt textové pole. Jde tam používat třeba i objekt wordart – zajímavé písmo atd.


Podrobněji třeba tady:
http://x.opf.slu.cz/~korviny/Word_XP/
Práce s grafickými objekty
- tedy nečetla jsem to, ale mělo by to tam být, nebo jakákoliv příručka k wordu. Dají se najít i na netu. Chce si s tím chvilku hrát, ale těžké to není a pobaví to.



Když jsem tady dávala odkazy na ty celé hotové stránky, tak tam je to opravud jednoduché, protože potřebujete v podstatě jen tu staženou stránku a pak 1-5 fotek, podle počtu okýnek:-)) a pouze si hrajete s tou pozicí (těsné obtékání textu) a pořadím fotek.
http://cp.c-ij.com/english/scrapbook/
 
Až máte stránku podle svých představ (samozřejmě může být nastojato i naležato:-))), tak dáte vybrat vše – v podstatě celé podbarvíte  ctrl+a, dáte kopírovat ctrl+c a otevřete si program Malování – většinou je uložen v příslušenství a tam dáte buď ctrl+v nebo úpravy-vložit. Pak si to tam jen oříznete, někdy není ale už potřeba vůbec nic a dáte uložit jako jpg. Toť vše. Jen rada, pokud máte málo textu, třeba jen jedno slovo na celou stránku,tak rozhodně psát popisky až v tom malování. Někdy při tom kopírování – protože je to opravdu veliké ( nedivte se, když to bude trvat trochu delší dobu) se písmo rozháže.


Já v tom teď dělám už jen Berušce deníky, protože tam píšu hodně textu, zbytek dělám v tom photomixu nebo v různých jiných programech, které jen tak zkouším:-).. Už se těším na výtvory a pokud něco není jasné, tak se ptejte.
Ukázka deníku naší malé:
<img src= http://rodina.cz/stadlerovi/album/1_1.jpg>

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Zobrazeno doposud 14929 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.