Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

článek jak rodiče neumí dát první pomoc :(

Autor: Gabcik+Žofka/02+Amálka/05 , 27.9.2006

Britský Červený kříž apeluje na rodiče, aby si jako novoroční předsevzetí dali kurs první pomoci. Z nového průzkumu totiž vyplynulo, že jen málokterý rodič by dokázal při úrazu poskytnout svému dítěti potřebnou pomoc pro záchranu jeho života.


Průzkumu byly podrobeny více než dvě tisícovky dospělých osob, z nichž jen například necelá čtvrtina ví, jak ošetřit svého potomka, kdyby si poranil hlavu. Podle Červeného kříže je v tomto případě nezbytné zajistit dítěti dostatečný přísun kyslíku a uvolnit jeho dýchací cesty, včetně zajištění jazyka proti zapadnutí. Pokud to rodiče vynechají, mohou své dítě i zabít. Poranění hlavy způsobené pádem je přitom jedním z nejčastějších úrazů, neboť všeobecně tvoří třiačtyřicet procent domácích úrazů.

Autoři průzkumu se rodičů také ptali, jak by jednali, kdyby jejich dítě spolklo malou hračku. Více než polovina (třiapadesát procent) rodičů s dětmi mladšími osmi let uvedla, že by se snažili vylovit hračku z krku dítěte prsty nebo by dítě chytli za nohy a začali s ním třást hlavou dolů. Správný postup ovšem tkví v pořádné ráně do hrudníku, kterou dítěti vyrazíte hračku nebo jiný drobný předmět ven. Pokud budete hračku lovit prsty, nejenže se vám to zřejmě nepodaří, ale navíc svému dítěti krk ještě více poraníte.

I v případě dalšího častého úrazu, popálenin, by rodiče v osmnácti procentech případů větší zranění ošetřili nevhodným způsobem, totiž pomocí ledu, másla nebo margarínu. Správně popáleniny přitom ošetříte, jestliže popálené místo vložíte na deset minut pod proud studené vody.

Britský Červený kříž ve snaze pomoci dětem a rodičům vydal nový interaktivní CD–Rom nazvaný Rychlokurs první pomoci pro rodiče, který je možné objednat na adrese www.redcrossproducts.co.uk. Cena činí v přepočtu zhruba sedm set korun. (Plus)


 


zdroj: http://zdravi.dama.cz/clanek.php?d=3692

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 2 čtenářů)
Zobrazeno doposud 3765 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.