Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

2. kapitola - I.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají...
Je svádění manipulace?

Autor: Messiah , 12.1.2007

Svádění je proces a současně fáze širšího postupu, který lze nazvat budování případného vztahu.
Fáze svádění má časový rozměr. U většiny lidí jde o důležitou věc - zalíbit se. Líbí-li se někdo tomu druhému od samého počátku, zvyšuje se tím možnost navázat milostný vztah. Je tedy naprosto v pořádku, že se tento dotyčný snaží v tom druhém vyvolat příznivý dojem.
Pokud nás někdo přitahuje, přirozeně se mu chceme jevit lepší. Tím chci říci, že se chceme ukázat "lepší", ale ne "jiní". Usilovná snaha ukázat se "jiný" za účelem svedení a radikální změna postojů a chování, jakmile se ten druhý "lapí", ukazuje nesporně na manipulaci.
Způsob svádění úzce souvisí s jazykem a s danou kulturou.
Při svádění se většinou lidé snaží působit přitažlivě, třeba jen zevnějškem. Ke hře patří ukazovat své přednosti, aby se člověk zalíbil. Hrát takovou hru je přirozené.
Naproti tomu manipulátor/ka sahá při svádění k prostředkům, které mu/jí nejsou vlastní. Svádí druhého tím, že mu zastírá svou pravou podstatu. Jeho cílem není milovat druhého a dávat, ale nalákat ho do pasti příjemným jednáním, pozornostmi, slovy a přitažlivými doplňky, které dávají tušit slibné, ba i ideální pokračování vztahu. Svádění založené na lži a obelhávání je tedy manipulace.


Klamná originalita
Žena se leckdy nechává okouzlit mužovou originalitou. Manipulátor má šarm, osobitost a troufá si. Mívá ve zvyku vyprávět svůj rodinný příběh.
Je neobyčejně schopný a vzdělaný!


Muž lpí na své nezávislosti
Manipulátorky jsou velmi trpělivé. Mají další vlastnosti, které se mužům nesporně libí - humor a toleranci. Dokážou také poskytnout iluzi, že ten, jehož si vyvolily, si uchová svobodu a nezávislost.
Mnoho lidí paradoxně štěstí nevěří. Když se někdy cítí dobře a šťastní, hned jim začne vrtat v hlavě pochybnost, že "to stejně dlouho nevydrží". Většinou jde o hluboce zakořeněný pocit související s nepravdivým přesvědčením, "že si nezasluhujeme být šťastní".


Žena své city relativizuje
Vztah s mužem manipulátorem není na počátku idylický. Ženy cítí, že "něco nehraje", ale nedbají na intuici, která jim velí důkladně si všechno rozmyslet.


Bezpečí především!
Mnoho žen pociťuje "potřebu" bezpečí. Jde o citové bezpečí stejně jako o zabezpečení materiální a finanční.
Jestliže se muž vzhledem ke svému postavení a příjmům zdá schopný takové bezpečí zajistit, mnohé ženy to upokojí. Peníze nejsou všechno, ale pokud hrozí rozchod, ovlivňují rozhodování, zda se rozejít, nebo ne.


Je na něm něco divného
Společným jmenovatelem všech svědectví, která jsem získala od mladších žen, je nedefinovatelný pocit, že "něco od samého počátku nehraje".


Počáteční rozporuplné pocity
Někdy je prvním dojmem spíš antipatie a odpor.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 720 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.