Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

3. kapitola - I.

Když se něco začne, nemá se od toho utíkat!

Autor: Messiah , 12.1.2007


Oběti manipulátorů ukazují, že se princovo či princeznino chování radikálně změní, jakmile se mezi partnery vytvoří nějaká pevná vazba. K tomu dochází např.:



  • svatbou

  • těhotenstvím nebo narozením prvního dítěte

  • soužitím pod jednou střechou

  • koupí společného bytu

Teď, když jsme se vzali...
Pro manipulátora/ku představuje svatba jen předěl - konec procesu svádění a začátek druhé části fáze ovládnutí druhého.


Na scénu vstupuje spasitel
Manipulátor dokáže zaujmout pozici oběti. Dovolává se našeho soucitu. Vyjadřuje svou touhu po lásce a podpoře. Vyžaduje od nás nezměrnou trpělivost...
Přílišná láska je citová porucha, projevuje se přehnanou starostlivostí, oddaností, pozorností k druhému, ale současně i zanedbáváním a popíráním vlastních potřeb. Pokud se plně soustředíme na druhého a činíme z něho smysl vlastního života, svou každodenní životní náplň, vlastně na něho dotíráme, jsme mu stále v patách a vnucujeme se mu do života (Josette Stanké - Pouta lásky).
Svatba se odkládá na neurčito
Jedním z rysů systematicky manipulujícího typu osobnosti je vrtkavost a nestálost. Manipulátoři nikdy nepřipustí, že názor změnili. Bez váhání druhého obviní, že si vymýšlí verzi, o níž nemají ani ponětí.


Přes varovné signály vztah trvá dál
Příznačné pro jedince s manipulativním jednáním je, že lže. Nic nepřizná, popírá zcela zřejmá fakta, v hovoru uhýbá, překrucuje situaci, kterou partner prožívá jinak. Osoba s manipulativním chováním rozehrává totiž několik vztahů současně a jejím cílem je nikde neprohrát. Nechce ztratit svou kořist ani obraz, který si o ní lidé vytvoří. Pokud partner zapochybuje o její věrnosti, vzbouří se, řekne mu, že je blázen, a ještě ho obviní z podvádění.


Narození dítěte
Narozením prvního dítěte počatého s manipulátorem se pouto posílí ještě více než svatbou.


* Co dělat?
Možnost opravdového dialogu s člověkem, který staví na lži, je planou nadějí. Zkuste to a uvidíte. Důvěřujte vlastnímu pozorování a všímejte si podivných skutečností, které vás trápí... Naučte se vidět rozpory mezi slovy osoby užívající manipulace a jejími činy.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 718 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.