Deníky Fotoalba Recepty Bazar Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Patří do deníku

4. kapitola - II.

Autor: Messiah , 12.1.2007

Izoluje partnera od ostatních
Žena manipulátorka: Zůstaň po práci se mnou!

Žena s manipulativním způsobem chování partnera nežádá, aby zanechal práce, alespoň jsem na to ve své praxi nikdy nenarazila. Zato ho však připoutá doma o každém víkendu pod záminkou nutných domácích prací a oprav.
Jde o systém myšlení vyžadující, že "veškerý volný čas se musí věnovat druhému".
Ani jeden z partnerů se nerozvíjí mimo partnerský vztah, i když se lze domnívat, že skutečný dlouhodobý osobní rozvoj je za těchto podmínek možný.
Nebezpečnější je jiné podobné schéma: "Když se mají dva rádi, musí cítit potřebu být stále spolu; pokud ne, tak to není opravdová láska."
Manipulátorka odmítá vyslechnout partnerovy názory. Mluví o tom, co by měl pociťovat. Vyhrožuje, ale přitom na sebe nebere odpovědnost za případné rozhodnutí.


Muž manipulátor: Přestaň pracovat!
Muž s manipulativním typem jednání kromě toho, že stále kritizuje lidi v okolí, hned se k nim chová mile, hned zas nepříjemně, snaží se přinutit partnerku, aby zanechala zaměstnání.
Pracovní prostředí jí totiž poskytuje příležitost, aby:



  • projevila své schopnosti

  • uplatnila své znalosti

  • rozvíjela své kvality

  • dosáhla uznání svého nadání

  • se setkávala s dalšími ženami a muži

  • navazovala hlubší vztahy


Některé ženy mohou mít solidní sebedůvěru, a přece ji ztratí, než uplyne jediný rok. Dochází ke značným psychickým i somatickým poškozením. Pochybnosti o sobě zapustí v nitru partnerky manipulátora hluboké kořeny, pokud je přátelé, kolegové a chápaví členové její rodiny neuvedou na pravou míru.
Osoba s manipulativním jednáním nerada vidí jakoukoli sílu která by působila proti jejímu tlaku. Muž manipulátor partnerku může přimět, aby odešla ze zaměstnání.
Manžel manipulátor těchto závislých žen si osobuje právo kontrolovat veškeré výdaje. Finanční nesamostatnost představuje značnou překážku v emancipaci ženy.

Oznámkujte článek (jako ve škole)!
1 2 3 4 5
výborný nedostatečný
Průměrná známka: 1 (známkovalo 1 čtenářů)
Zobrazeno doposud 944 x.
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.